GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivrednici predložili vladi da preko mirovinskih fondova kupi agrarnu diviziju Fortenove

Poljoprivrednici predložili vladi da preko mirovinskih fondova kupi agrarnu diviziju Fortenove
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2024 / 10:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga hrvatskih poljoprivrednika - H.U.P. predlaže Vladi da krene u kupnju Belja, Vupika i PIK Vrbovca preko mirovinskih fondova, a nakon kupnje udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i građanima.

Podsjetimo, Fortenova grupa nedavno je izvijestila da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, poslavši informativni materijal na adrese više moguće zainteresiranih kupaca. Neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečja, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. U poslovnom području poljoprivrede te grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

"Na temelju informacija da je Fortenova krenula u razmatranje prodaje poljoprivrednog segmenta unutar Fortenova grupacije pozivamo premijera Andreja Plenkovića da krene u kupnju preko mirovinskih fondova tvrtki Belje d.d. , Vupik d.d. i PIK Vrbovec d.d., a nakon kupnje da udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i kasnije ostalih građanima RH", kaže se u priopćenju Udruge hrvatskih poljoprivrednika.

Ističu kako su Belje, Vupik i PIK Vrbovec tvrtke od strateškog interesa Hrvatske, posebice jer je riječ o tvrtkama kojima je temeljna djelatnost proizvodnja hrane, što je u ova turbulentna vremena izuzetno bitna stavka.

Navedene tvrtke, kako navode, zapošljavaju više od 3.500 djelatnika i imaju više od 1.000 kooperanata diljem Hrvatske.Važnim ističu i kako sve tri tvrtke ostvaruju dugogodišnji rast prihoda kao i dugogodišnji rast dobiti.

Potkrepljuju to podacima da je Belje u 2022. ostvarilo promet od 235,7 milijuna eura, što je rast u od devet posto u odnosu na 20221. godinu. Dobit je iznosila 14, 9 milijuna eura, a neto marža 6,33 posto. Tvrtka ima oko 1.500 zaposlenih.

PIK Vrbovec je, kako navode, u 2022. ostvario promet od 286,5 milijuna eura, što je rast od 15 posto, dobiti je iznosila 6,5 milijuna eura, a neto marža 2,26 posto. Tvrtka ima 1.700 zaposlenika.

Vupik je u 2022. ostvario promet od 52,5 milijuna eura ili šest posto višu, dobiti je iznosila 2, 7 milijuna eura, a zapošljava 350 radnika.

Kupnjom navedenih tvrtki, kako ističu iz Udruge, mirovinski fondovi dobili bi u portfolio zdrave tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima te s perspektivom iznad prosječnog godišnjeg rasta prometa i dobiti s odličnom perspektivom posebno u ova relativno nestabilna vremena

Država bi, navode, zaštitila nacionalne resurse u pogledu državnog poljoprivrednog zemljišta koje navedene tvrtke koriste te bi zaštitili i preko 1.000 kooperanata i radnja mjesto vise od 3.500 zaposlenih. OPG-ovi i građani bi dobili konačno priliku da upravljaju s PIK-ovima koje su gradili desetljećima.

Iz Udruge stoga pozivaju premjera Andreja Plenkovića da sjedne s mirovinskim fondovima i dogovori kupnju navedenih tvrtki.

Tagovi: fortenova, belje, Udruga hrvatskih poljoprivrednika, podravka, vupik, meszaros, delta, mišković, hrana
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE