GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2018. povećana 5 posto

Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2018. povećana 5 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2019 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2018. u odnosu na godinu prije porastao za pet posto, što je rezultat rasta biljne proizvodnje, dok je stočna proizvodnja zabilježila pad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na rast ukupne poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, utjecao je rast biljne proizvodnje za 14,8 posto. Istodobno je stočna proizvodnja smanjena za 6,5 posto.

Kod biljnih proizvoda zabilježen je rast većine proizvoda s većim udjelom u biljnoj proizvodnji - kukuruza za 37,7 posto, pšenice za 8,5 posto, grožđa za 25,7 posto, soje za 18 posto itd.

Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, svi bilježe pad proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017., osim proizvodnje svinja koja je porasla za 5,8 posto.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2018. biljna proizvodnja sudjeluje s 59,1 posto, a stočna proizvodnja s 40,9 posto.
Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje povećan za 4,1 posto.
Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunati su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda uporabljenih za ishranu stoke.

Tagovi: Poljoprivredna bruto proizvodnja, poljoprivreda, hrvatska poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Dina Tomšić izabrana za članicu Upravnog odbora UFI-ja
KARIJERE
Dina Tomšić izabrana za članicu Upravnog odbora UFI-ja
ZAGREB - Direktorica Zagrebačkog velesajma dr.sc. Dina Tomšić izabrana je za člana Upravnog odbora krovne svjetske asocijacije sajamske industrije UFI - The Global Association of the Exhibition Industry, iz europske kvote zemalja za trogodišnje mandatno razdoblje.
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
MOĆ I BIZNIS
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
ZAGREB - Članica Uprave Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio drugu je godinu zaredom na Liderovoj konferenciji "Žene u biznisu" proglašena najmoćnijom poslovnom ženom u Hrvatskoj, objavio je u četvrtak poslovni tjednik Lider.
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
MEDIJI
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
BRUXELLES - Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog odluke slovenske vlade o obustavi financiranja slovenske novinske agencije STA, istaknula da javni mediji imaju posebnu ulogu u EU-u te pozvala zemlje članice da ne vrše pritisak na njih.
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PROBLEMI
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PULA - Zvonimir Lokmer, predsjednik Nezavisnog sindikata Zračne luke Pula, poslao je danas dopis u kojem se obrušio na kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
TERET
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
BEOGRAD - Uprkos usporenju globalnih lanaca snabdevanja i recesiji, kupci zatvoreni u svojim kućama naručivali su proizvode onlajn u rekordnim količinama. Proizvođači iz Kine morali su da proizvode prekovremeno, a neko je sve to morao da isporuči.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE