GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2017. smanjena 8,5 posto

Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2017. smanjena 8,5 posto
LOŠ PODATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2018 / 09:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2017. u odnosu na godinu prije pao za 8,5 posto, što je posljedica pada biljne proizvodnje, dok je stočna proizvodnja blago porasla, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Smanjenje poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, rezultat je s jedne strane pada biljne proizvodnje, koji iznosi 15,2 posto, dok je u isto vrijeme stočna proizvodnja porasla za 0,9 posto.

Kod biljnih proizvoda zabilježen je pad proizvodnje gotovo svih proizvoda u skupini žitarica, među ostalim, kukuruza za 27,6 posto te pšenice za 28,8 posto, dok je kod uljarica zabilježen porast proizvodnje sunconkreta za 4,8 posto i uljane repice za 20,2 posto, a pad proizvodnje soje za 14,9 posto.

Žitarice i uljarice zajedno imaju najveći udio u vrijednosti biljne proizvodnje, dok u ostalim skupinama proizvoda neki proizvodi bilježe rast, a neki pad proizvodnje, navode iz DZS-a.

Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, goveda i kravlje mlijeko bilježe pad proizvodnje u 2017. u odnosu na 2016., i to goveda za 3,2 posto a kravlje mlijeko za 3,3 posto. U istom razdoblju proizvodnja svinja bilježi rast za 9,1 posto, a proizvodnja meda za 3,7 posto.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2017. biljna proizvodnja sudjeluje s 54,1 posto, a stočna proizvodnja s 45,9 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje smanjen za 8,6 posto.

Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunati su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda uporabljenih za ishranu stoke.

Tagovi: poljoprivredna bruto proizvodnja, poljoprivreda, žitarice, uljarice, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Hrvatska pošta: 48,6 milijuna kuna neto dobiti u 2021.
DOBRA GODINA
Hrvatska pošta: 48,6 milijuna kuna neto dobiti u 2021.
ZAGREB – Hrvatska pošta ostvarila je u protekloj godini EBITDA od 171,7 milijuna kuna s EBITDA maržom od 10,1%, čime je poslovanje Hrvatske pošte po rezultatima smješteno među uspješnije tvrtke u Europskoj uniji.
Gorenje najveći slovenski izvoznik, slijede Lek i Krka
IZVOZNICI
Gorenje najveći slovenski izvoznik, slijede Lek i Krka
LJUBLJANA - Nakon niza godina promijenila se lista najvećih izvoznika koju priprema list Delo - Gorenje je prestiglo Krku i Lek s ostvarenih 1,97 milijardi eura izvoza.
FDA će uskoro odobriti booster dozu Pfizera za djecu od pet do 11 godina
BOOSTER
FDA će uskoro odobriti booster dozu Pfizera za djecu od pet do 11 godina
ZAGREB - Američki zdravstveni regulatori mogli bi već u utorak odobriti booster dozu Pfizer/BioNTech-ovog cjepiva protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina, izvijestio je New York Times u ponedjeljak, pozivajući se na izvore upoznate s time.
Croatia Airlines i Lufthansa Technik nastavljaju uspješnu 30-godišnju suradnju
SURADNJA
Croatia Airlines i Lufthansa Technik nastavljaju uspješnu 30-godišnju suradnju
ZAGREB - Croatia Airlines (CA) i njemačka tvrtka za održavanje zrakoplova Lufthansa Technik u ponedjeljak su u Zagrebu u poslovnici CA na Zrinjevcu svečano obilježili 30 godina uspješne suradnje, koju nastavljaju te uskoro planiraju potpisati i novi dvogodišnji ugovor.
McDonalds u potpunosti napušta tržište Rusije
ODLAZAK
McDonalds u potpunosti napušta tržište Rusije
MOSKVA - Nakon više od tri desetljeća prisustva na ruskom tržištu, McDonalds je priopćio kako nastoji u potpunosti napustiti Rusiju te da će tim povodom prodati sve kapacitete koje posjeduje u ovoj državi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE