GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzetnici iz deset gradova ostvarili 66,5 posto ukupnih prihoda na razini Hrvatske

Poduzetnici iz deset gradova ostvarili 66,5 posto ukupnih prihoda na razini Hrvatske
PRIHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 11:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici iz deset vodećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda lani su ostvarili prihode od 588,7 milijardi kuna, što čini 66,5 posto ukupnih prihoda poduzetnika na razini Hrvatske, a s 433,2 milijarde kuna prednjači Grad Zagreb, pokazala je analiza Fine.

Iz Financijske agencije (Fina) ističu da je analiza potvrdila veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset vodećih gradova - Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

U tim gradovima su u 2021. tako poslovala 74.994 poduzetnika, što je 52 posto od ukupnog broja na razini Hrvatske, a kod poduzetnika u tih deset gradova bilo je zaposleno 538.858 radnika, što je 55,9 posto od broja zaposlenih na razini cijele Hrvatske.

Kao i kod ukupnih prihoda, udio deset vodećih gradova i u dobiti razdoblja doseže 66,5 posto, odnosno 41,2 milijarde kuna. Udio deset gradova u gubitku razdoblja iznosio je lani 63,4 posto, odnosno 10,8 milijardi kuna. Tako je njihov konsolidirani rezultat dobit od 30,4 milijarde kuna, što je udio od 67,7 posto u ukupnoj dobiti poduzetnika u Hrvatskoj, pokazala je analiza Fine.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, očekivano, ostvarili su najveće ukupne prihode od 433,2 milijarde kuna, što je udio od 73,6 posto u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset gradova.

Slijedi Split s 27,3 milijarde kuna ukupnih prihoda, Vukovar s 24,5 milijardi kuna, a Rijeka s 23,1 milijardu kuna.

Nadalje, osječki poduzetnici su lani ostvarili 17,6 milijardi kuna prihoda, oni sa sjedištem u Varaždinu 16,2 milijarde, Velikoj Gorici 15,5 milijardi, Svetoj Nedelji 13,4 milijarde, Zadru 9,3 milijarde, te Čakovcu 8,6 milijardi kuna prihoda.

Kako navode iz Fine, rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela energetska kompanija Ina, na razini Splita trgovački lanac Tommy, Vukovara Prvo plinarsko društvo (PPD), Rijeke trgovački lanac Plodine, prihodima osječkih poduzetnika najviše je doprinijelo Žito, varaždinskih Vindija, dok je u Velikoj Gorici sjedište trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, što najviše pozitivno doprinosi ukupnim prihodima poduzetnika tog grada.

Nadalje, u Svetoj Nedelji po prihodima prednjači tvrtka Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda, pokazala je Finina analiza.

Tagovi: kompanija Ina, Tommy, Prvo plinarsko društvo, Plodine, Žito, Vindija
PROČITAJ I OVO
Novo Nordisk gradi pogon vrijedan 4,1 milijardu dolara kako bi povećao proizvodnju Wegovyja, Ozempica
INVESTICIJE
Novo Nordisk gradi pogon vrijedan 4,1 milijardu dolara kako bi povećao proizvodnju Wegovyja, Ozempica
DENVER - Novo Nordisk je u ponedjeljak priopćio da će potrošiti 4,1 milijardu dolara za izgradnju novog proizvodnog pogona u Claytonu, u Sjevernoj Karolini, u pokušaju da poveća ponudu svog vrhunskog lijeka za mršavljenje Wegovy, lijeka za liječenje dijabetesa Ozempic i drugih injekcijskih terapija.
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
PONUDA
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
BEOGRAD - Beogradski Don Don, u vlasništvu istoimene slovenačke kompanije, objavio je ponudu za preuzimanje akcija niškog proizvođača hleba i peciva Žitopek.
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
ŠIRENJE
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
MUNCHEN - Allianz Global Investors (AGI), investicijska podružnica njemačkog osiguravateljskog diva Allianza, dobio je zeleno svjetlo za kupnju udjela u kineskom divu u sektoru mirovinskog osiguranja Guomin Pensionu.
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
PONUDA
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
NEW YORK - Rat ponudama za Vista Outdoor, matičnu tvrtku CamelBak boca za vodu i Remington streljiva, ponovno je eskalirao.
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
STRATEŠKI
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
ZAGREB - Pavao Vujnovac osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), krovni investicijski holding koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je ovaj hrvatski gospodarstvenik dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE