GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzetnici iz deset gradova ostvarili 66,5 posto ukupnih prihoda na razini Hrvatske

Poduzetnici iz deset gradova ostvarili 66,5 posto ukupnih prihoda na razini Hrvatske
PRIHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 11:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici iz deset vodećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda lani su ostvarili prihode od 588,7 milijardi kuna, što čini 66,5 posto ukupnih prihoda poduzetnika na razini Hrvatske, a s 433,2 milijarde kuna prednjači Grad Zagreb, pokazala je analiza Fine.

Iz Financijske agencije (Fina) ističu da je analiza potvrdila veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset vodećih gradova - Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

U tim gradovima su u 2021. tako poslovala 74.994 poduzetnika, što je 52 posto od ukupnog broja na razini Hrvatske, a kod poduzetnika u tih deset gradova bilo je zaposleno 538.858 radnika, što je 55,9 posto od broja zaposlenih na razini cijele Hrvatske.

Kao i kod ukupnih prihoda, udio deset vodećih gradova i u dobiti razdoblja doseže 66,5 posto, odnosno 41,2 milijarde kuna. Udio deset gradova u gubitku razdoblja iznosio je lani 63,4 posto, odnosno 10,8 milijardi kuna. Tako je njihov konsolidirani rezultat dobit od 30,4 milijarde kuna, što je udio od 67,7 posto u ukupnoj dobiti poduzetnika u Hrvatskoj, pokazala je analiza Fine.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, očekivano, ostvarili su najveće ukupne prihode od 433,2 milijarde kuna, što je udio od 73,6 posto u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset gradova.

Slijedi Split s 27,3 milijarde kuna ukupnih prihoda, Vukovar s 24,5 milijardi kuna, a Rijeka s 23,1 milijardu kuna.

Nadalje, osječki poduzetnici su lani ostvarili 17,6 milijardi kuna prihoda, oni sa sjedištem u Varaždinu 16,2 milijarde, Velikoj Gorici 15,5 milijardi, Svetoj Nedelji 13,4 milijarde, Zadru 9,3 milijarde, te Čakovcu 8,6 milijardi kuna prihoda.

Kako navode iz Fine, rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela energetska kompanija Ina, na razini Splita trgovački lanac Tommy, Vukovara Prvo plinarsko društvo (PPD), Rijeke trgovački lanac Plodine, prihodima osječkih poduzetnika najviše je doprinijelo Žito, varaždinskih Vindija, dok je u Velikoj Gorici sjedište trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, što najviše pozitivno doprinosi ukupnim prihodima poduzetnika tog grada.

Nadalje, u Svetoj Nedelji po prihodima prednjači tvrtka Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda, pokazala je Finina analiza.

Tagovi: kompanija Ina, Tommy, Prvo plinarsko društvo, Plodine, Žito, Vindija
PROČITAJ I OVO
Adidas i Beyoncé prekidaju suradnju, njezina linija odjeće razočarala
RASKID
Adidas i Beyoncé prekidaju suradnju, njezina linija odjeće razočarala
BERLIN - Ugovor njemačkog proizvođača sportske opreme Adidas s američkom pop zvijezdom Beyoncé i njezinim modnim brendom Ivy Park sporazumno će raskinuti, objavili su mediji u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj.
Fortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije
POJAŠNJENJE
Fortenova: Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije
ZAGREB - Iz Fortenova grupe u utorak su, vezano uz prodaju Super Konzuma u Radničkoj ulici poslovnom partneru Pavla Vujnovca, koji ima značajan udio u Fortenovi, naveli da je razduživanje kroz prodaju nekretnina dio njihove strategije dogovorene s glavnim kreditorom HPS-om.
Vujnovac se oglasio o prodaji Super Konzuma u Radničkoj
REAKCIJE
Vujnovac se oglasio o prodaji Super Konzuma u Radničkoj
ZAGREB - “Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe 2019. godine, prodati nekretnine određene vrijednosti. Ta obveza nastala je prije nego što je gospodin Vujnovac kupio udjele u Fortenovi."
Nestle je bio klijent Credit Suissea, ali....
PREISPITIVANJE
Nestle je bio klijent Credit Suissea, ali....
VEVEY - Nestle će preispitati odnos s Credit Suisseom nakon UBS-ovog preuzimanja posrnule švicarske banke, rekao je u utorak izvršni direktor Mark Schneider.
Počinje gradnja Podravkinog logističko-distributivnog centra
INVESTICIJE
Počinje gradnja Podravkinog logističko-distributivnog centra
KOPRIVNICA - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE