GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka u 2020. sprema veliko preuzimanje

Podravka u 2020. sprema veliko preuzimanje
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2019 / 20:12
Autor: SEEbiz / danica.hr
KOPRIVNICA - Čini se da se prehrambena kompanija Podravka priprema za ozbiljan iskorak u idućoj poslovnoj godini, koji bi joj donio najznačajniji jednokratni rast u povijesti.

U kompanijskim krugovima, naime, šuška se ovih dana kako Podravka tijekom 2020. godine želi preuzeti ozbiljnu tvrtku. Zasad se ne govori o imenu potencijalne mete. Menadžerski izvori tek navode kako se snimaju targeti u Hrvatskoj, ali i regiji.

Podravka i ove godine nastavlja značajno smanjivati ukupnu zaduženost, a cilj joj je da do kraja 2020. ona bude doslovce zanemariva za financijski rezultat. U vrhu tvrtke ističe se kako oni iduće godine bez problema mogu preuzeti kompaniju vrijednu dvije milijarde kuna, piše Danica.

Slučajno ili ne, upravo je Ledo procijenjen otprilike na toliki iznos. Nije nikakva tajna da je Podravka već dulje zainteresirana za preuzimanje perjanice bivšeg Agrokora, danas Fortenove. O tome je pregovore s Ivicom Todorićem bio vodio i bivši čelnik Podravke Zvonimir Mršić.

U tom svjetlu svakako treba gledati i na devetomjesečne poslovne rezultate Fortenova grupe, u kojima Jamnica i Ledo baš i nisu briljirali. Cijela grupa (bez Mercatora) ostvarila je prihode od 19 milijardi kuna i gubitak od 700 milijuna kuna.

Uprava Fortenove naglašava kako su ti rezultati zapravo u planiranim gabaritima, a za Jamnicu i Ledo imaju opravdanje u lošoj sezoni, odnosno previše kišnih i hladnijih dana.

Mnogi neovisni analitičari svejedno procjenuju kako će Fortenova morati krenuti u rasprodaju svojih najvrjednijih dijelova jer sustav neće moći servisirati nepovoljne kredite. Vrlo je izgledno, upozorava jedan od njih, kako će se to dogoditi već iduće godine.
Koliko vrijedi Fortenova, odnosno kompanije iz njezina portfelja? Prema zadnjim procjenama koje je dala napraviti bivša izvanredna uprava Agrokora, najvrjednija tvrtka je Jamnica koja bi se mogla prodati za oko 500 milijuna eura, odnosno oko 3,7 milijardi kuna.
Na drugom je mjestu Ledo čija je vrijednost procijenjena na oko 280 milijuna eura. Treće je Belje za koje bi se moglo dobiti oko 270 milijuna, a četvrti Konzum koji vrijedi 200 milijuna eura.

Zeleno svjetlo za takvu akviziciju uprava Podravke na čelu s Marinom Pucarom mora dobiti od Nadzornog odbora u kojem većinu imaju predstavnici mirovinskih fondova. Navodno su i oni skloni da se rast ostvari takvim preuzimanjem jer kapital nikad nije bio jeftiniji.

S druge strane, i dalje je aktualna priča o definitivnom povlačenju države iz vlasničke strukture Podravke, što je jedan od uvjeta za uvođenje eura u Hrvatskoj. Čini se kako postoji i politička volja da se nešto manje od 20 posto državnog udjela proda mirovinskim fondovima.
No, otvoreno je pitanje tajminga. Odnosno, kad bi se to trebalo dogoditi. S obzirom da je iduća godina izborna, vjerojatno će odluku o izlasku države iz Podravke donositi neka sljedeća Vlada koja bi u Banske dvore trebala useliti do kraja godine.

Tagovi: Podravka, Ledo, Jamnica, Fortenova grupa, Marin Pucar, Zvonimir Mršić
PROČITAJ I OVO
Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi
BOGATSTVO
Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi
ŠANGAJ – Istraživački institut Hurun je objavio specijalni izvještaj koji gleda dvomjesečni utjecaj COVID-19 na ukupno bogatstvo 100 najimućnijih ljudi na svijetu. Glavni dobitnici su Kinezi.
I ljekarne počele probijati rokove plaćanja
KRIZA LIKVIDNOSTI
I ljekarne počele probijati rokove plaćanja
ZAGREB - Iza apela Hrvatske udruge poslodavaca da država održi financijsku disciplinu u plaćanju ljekarnama i veledrogerijama krije se nova kriza likvidnosti u sustavu opskrbe lijekovima.
Predsjednik Uprave Pevexa na minimalcu
POTEZI
Predsjednik Uprave Pevexa na minimalcu
ZAGREB - Predsjednik Uprave PEVEX-a Jurica Lovrinčević podnio je Nadzornom odboru zahtjev za smanjenjem plaće zbog krize uzrokovane epidemijom COVID-19.
Italija proširuje ovlasti za zaštitu strateških sektora
ZAŠTITA
Italija proširuje ovlasti za zaštitu strateških sektora

RIM - Italija planira proširiti posebne ovlasti za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je dužnosnik talijanske vlade, dodajući da će se mjere primjenjivati i na ulagače iz drugih država EU-a.

Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
POTEZI
Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia otkazala je sve letove do početka maja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE