GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka u 2020. sprema veliko preuzimanje

Podravka u 2020. sprema veliko preuzimanje
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2019 / 20:12
Autor: SEEbiz / danica.hr
KOPRIVNICA - Čini se da se prehrambena kompanija Podravka priprema za ozbiljan iskorak u idućoj poslovnoj godini, koji bi joj donio najznačajniji jednokratni rast u povijesti.

U kompanijskim krugovima, naime, šuška se ovih dana kako Podravka tijekom 2020. godine želi preuzeti ozbiljnu tvrtku. Zasad se ne govori o imenu potencijalne mete. Menadžerski izvori tek navode kako se snimaju targeti u Hrvatskoj, ali i regiji.

Podravka i ove godine nastavlja značajno smanjivati ukupnu zaduženost, a cilj joj je da do kraja 2020. ona bude doslovce zanemariva za financijski rezultat. U vrhu tvrtke ističe se kako oni iduće godine bez problema mogu preuzeti kompaniju vrijednu dvije milijarde kuna, piše Danica.

Slučajno ili ne, upravo je Ledo procijenjen otprilike na toliki iznos. Nije nikakva tajna da je Podravka već dulje zainteresirana za preuzimanje perjanice bivšeg Agrokora, danas Fortenove. O tome je pregovore s Ivicom Todorićem bio vodio i bivši čelnik Podravke Zvonimir Mršić.

U tom svjetlu svakako treba gledati i na devetomjesečne poslovne rezultate Fortenova grupe, u kojima Jamnica i Ledo baš i nisu briljirali. Cijela grupa (bez Mercatora) ostvarila je prihode od 19 milijardi kuna i gubitak od 700 milijuna kuna.

Uprava Fortenove naglašava kako su ti rezultati zapravo u planiranim gabaritima, a za Jamnicu i Ledo imaju opravdanje u lošoj sezoni, odnosno previše kišnih i hladnijih dana.

Mnogi neovisni analitičari svejedno procjenuju kako će Fortenova morati krenuti u rasprodaju svojih najvrjednijih dijelova jer sustav neće moći servisirati nepovoljne kredite. Vrlo je izgledno, upozorava jedan od njih, kako će se to dogoditi već iduće godine.
Koliko vrijedi Fortenova, odnosno kompanije iz njezina portfelja? Prema zadnjim procjenama koje je dala napraviti bivša izvanredna uprava Agrokora, najvrjednija tvrtka je Jamnica koja bi se mogla prodati za oko 500 milijuna eura, odnosno oko 3,7 milijardi kuna.
Na drugom je mjestu Ledo čija je vrijednost procijenjena na oko 280 milijuna eura. Treće je Belje za koje bi se moglo dobiti oko 270 milijuna, a četvrti Konzum koji vrijedi 200 milijuna eura.

Zeleno svjetlo za takvu akviziciju uprava Podravke na čelu s Marinom Pucarom mora dobiti od Nadzornog odbora u kojem većinu imaju predstavnici mirovinskih fondova. Navodno su i oni skloni da se rast ostvari takvim preuzimanjem jer kapital nikad nije bio jeftiniji.

S druge strane, i dalje je aktualna priča o definitivnom povlačenju države iz vlasničke strukture Podravke, što je jedan od uvjeta za uvođenje eura u Hrvatskoj. Čini se kako postoji i politička volja da se nešto manje od 20 posto državnog udjela proda mirovinskim fondovima.
No, otvoreno je pitanje tajminga. Odnosno, kad bi se to trebalo dogoditi. S obzirom da je iduća godina izborna, vjerojatno će odluku o izlasku države iz Podravke donositi neka sljedeća Vlada koja bi u Banske dvore trebala useliti do kraja godine.

Tagovi: Podravka, Ledo, Jamnica, Fortenova grupa, Marin Pucar, Zvonimir Mršić
PROČITAJ I OVO
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
FLOTA
Jadrolinija obogatila flotu još jednim brodom
RIJEKA - U Jadrolinijinu flotu uključen je trajekt Tkon, koji će tijekom sezone preuzeti održavanje linije Biograd - Tkon, a s tim brodom najveći domaći putnički brodar u floti sada ima 55 brodova, priopćeno je u četvrtak iz Jadrolinije.
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
MANDAT
Konstantinos Nempis na čelu HT-a još jedan mandat
ZAGREB - Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma (HT) u četvrtak je imenovao Konstantinosa Nempisa predsjednikom Uprave i glavnim direktorom HT-a na novo mandatno razdoblje od tri godine, s početkom od 1. travnja 2022., objavio je HT putem Zagrebačke burze.
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
DIVIDENDA
Atlantic Grupa odobrila jednu od najizdašnijih dividendi u svojoj povijesti
ZAGREB - Atlantic je održao glavnu skuipštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 40 kuna po dionici.
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
SURADNJA
Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda; rezultat suradnje Zvijezde i PIK Vrbovca
ZAGREB - Planet of plants prva je hrvatska plant based linija proizvoda koja se odsad može pronaći na policama trgovina. Riječ je o inovativnoj liniji proizvoda koji su 100 % biljnog podrijetla, a zajednički su ih razvili i proizveli Zvijezda i PIK Vrbovec.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE