GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka podigla prihode i neto dobit u 2020.

Podravka podigla prihode i neto dobit u 2020.
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 14:24
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Nadzorni odbor Podravke d. d. potvrdio je, na svojoj današnjoj sjednici, nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za 2020. godinu te izrazio zadovoljstvo ostvarenim pokazateljima u vrlo izazovnoj godini.

Nakon iznimno uspješne 2019. godine Grupa Podravka nastavila je s uspješnim poslovanjem i u 2020. godini. Ostvarena neto dobit od čak 248,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12,3 posto u odnosu na godinu prije, rezultat je ponajprije organskog rasta, uz istodobnu kontrolu operativnih troškova.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka porasli su za 93,8 milijuna kuna te su iznosili 4.503,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 2,1 posto u odnosu na godinu prije. Na kretanje prihoda od prodaje utjecao je rast obaju poslovnih segmenata, Prehrane i Farmaceutike.

Segment Prehrane ostvario je 3.527 milijuna kuna prihoda od prodaje, odnosno povećanje od 73 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. U okviru navedenog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje te je ostvaren rast vlastitih brandova za 3,1 posto. Najvažniji poslovni program Kulinarstvo ostvario je i najveći apsolutni rast prihoda od prodaje u iznosu od 68,4 milijuna kuna, odnosno 7,3 posto više u odnosu na godinu prije. Poslovni program Dječja hrana, slastice i snack ostvario je rast prihoda od prodaje za 24,9 milijuna kuna, Poslovni program Mesni proizvodi, jela i namazi za 21,3 milijuna kuna, Poslovni program Riba za 13,1 milijun kuna te Poslovni program Podravka hrana za 2,1 milijun kuna u odnosu na godinu prije.

Drugi segment Grupe Podravka, Farmaceutika, ostvario je 976,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 2,2 posto u odnosu na godinu prije. Kategorija Bezreceptni program ostvarila je 6,5 milijuna kuna rasta prihoda od prodaje, kategorija Ostala prodaja, ponajviše zbog porasta prodaje trgovačke robe društva Farmavita iz BiH, ostvarila je rast prihoda od prodaje u iznosu od 18,5 milijuna kuna, dok je kod kategorije Lijekovi na recept zabilježen pad prodaje, zbog deprecijacije ruske rublje, od 4,1 milijun kuna u odnosu na godinu prije.

Kada je riječ o ostvarenju prihoda od prodaje Grupe Podravka po regijama, najveći apsolutni rast prihoda od prodaje zabilježen je kod regije Centralna Europa, i to u iznosu od 48,9 milijuna kuna. Znatan rast prihoda od prodaje u odnosu na godinu prije zabilježen je i u regiji Zapadna Europa i prekooceanske zemlje u iznosu od 38,7 milijuna kuna, dok je u Adria regiji ostvaren rast prihoda od prodaje u iznosu od 29 milijuna kuna.

Poslovanje u 2020. godini obilježila je pojava virusa COVID-19 na svim tržištima na kojima je Grupa Podravka prisutna. U takvim izvanrednim okolnostima, posebice u uvjetima uvedenih strogih mjera prisutnih od ožujka do svibnja, te ponovnom jačanju mjera krajem godine jedna od ključnih kompanija zaduženih za osiguravanje kontinuiteta proizvodnje i redovite opskrbe Hrvatske hranom i lijekovima upravo je Grupa Podravka. Radni procesi unutar kompanije u najkraćem mogućem roku posve su prilagođeni novonastaloj situaciji kako bi se proizvodnja odvijala sukladno potrebama tržišta.

Iako su u počecima navedene krize uvjeti nabave i same dobave sirovina i ambalaže za potrebe proizvodnje bili vrlo otežani, Grupa Podravka poduzela je sve potrebne aktivnosti kako bi osigurala dostatne količine svojih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda te tako zadovoljila potrebe svojih vjernih potrošača na brojnim tržištima na kojima je prisutna. Pozitivan rezultat potvrđuje činjenicu o sposobnosti kompanije za prilagodbom poslovanja i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama te odražava snagu i izdrživost poslovnog modela i temeljnih djelatnosti Grupe Podravka.

Tagovi: Podravka, Belupo, poslovni rezultati, Marin Pucar, CROBEX, CROBEX10, Žito
PROČITAJ I OVO
Ryanair najavio ljetni red letenja iz Zagreba s 27 linija i 70 tjednih letova
LETOVI
Ryanair najavio ljetni red letenja iz Zagreba s 27 linija i 70 tjednih letova
ZAGREB - Ryanair je u četvrtak najavio ljetni red letenja iz Zagreba s 27 linija prema europskim destinacijama i više od 70 letova na tjedan.
Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta
OPORAVAK
Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta
LONDON - Britanski diskontni avioprijevoznik easyJet objavio je u četvrtak da očekuje snažnu potražnju ovoga ljeta i približavanje kapacitta pretpandemijskim razinama, nakon slabije popunjenosti zrakoplova na kraju 2021. godine zbog širenja omikrona.
Air Serbia pomlađuje kompletnu flotu za letove u regiji
FLOTA
Air Serbia pomlađuje kompletnu flotu za letove u regiji
BEOGRAD - Novi turbo-elisni avion tipa ATR 72-600, oznake YU-ALY, trebalo bi danas da stigne iz Toulousea u Beograd, a ovim avionom koji će Air Serbia koristiti na regionalnim letovima, bit će doprinijeto obnavljanju flote, priopćila je ova kompanija.
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE