GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka ove godine povećala tržišnu kapitalizaciju za više od četvrtine

Podravka ove godine povećala tržišnu kapitalizaciju za više od četvrtine
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2018 / 09:10
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Dionice Podravke od početka su godine skočile 25,9 posto, nadmašujući time značajno prosjek tržišta koji se očituje u kretanju indeksa CROBEX.

Trenutačna tržišna kapitalizacija Podravke (ZSE:PODR-R-A) iznosi 2,44 milijarde kuna, što je za čak 582 milijuna kuna više nego što je bilo prije samo nekoliko mjeseci. Najviša ovogodišnja zaključna cijena ostvarena je 7. kolovoza i iznosila je 345 kuna. To je ujedno i najviša cijena Podravkinih (ZSE:PODR-R-A) dionica od 23. svibnja prošle godine. U proljeće je bio izražen i rast likvidnosti, a posebno se to odnosi na prvu polovinu svibnja kad su institucionalni investitori nerijetko gurali dnevni promet Podravkinim dionicama iznad milijun kuna.

Ovakav trend se svakako ponajprije može zahvaliti odličnim ovogodišnjim poslovnim rezultatima. Podravka je prvu polovicu godine zaključila s neto dobiti od 120,7 milijuna kuna, dok su ovogodišnji ukupni prihodi od prodaje iznosili nešto manje od 2,04 milijarde kuna što je gotovo pet puta više nego što je bilo u istom razdoblju prošle godine. Najveći rast od 7 posto ostvario je poslovni program Dječja hrana, slastice i snack, potom poslovni program Žito i Lagris 6,5 posto, poslovni program Kulinarstvo 4,4 postote poslovni program Podravka hrana 4,2 posto. Ključ izvrsnog poslovnog rezultata, tvrdi Uprava na čelu s Marinom Pucarom, leži u organskom rastu poduzeća koje je temeljeno na kontroli operativnih troškova i stabilnom rastu prodaje.

Investitore zasigurno vesele i investicijske najave. Podravka je početkom kolovoza potvrdila kako će uskoro graditi tvornicu pored Mostara. Ova bi tvornica trebala biti dovšena do kraja iduće godine. 

Ništa manje bitna nije ni strategija otkupa sirovine. Planom proizvodnje i otkupa povrća, voća i žitarica u razdoblju od 2017.-2022. godine vidljivo je da Podravka želi u nekoliko godina povećati proizvodnju domaćih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti uvoz povrća, voća i žitarica i to u takvim količinama da bi u svojim gotovim proizvodima veći ili gotovo 100 postotni udio imale domaće sirovine. Na tom putu je planirano osnivanje vlastite kooperacije na području cijele Hrvatske i izgradnja sušare za povrće do 2020. godine.

Tagovi: Podravka, ZSE:PODR-R-A, Hercegovina, Mostar, Marin Pucar
PROČITAJ I OVO
Gorenje od kolovoza zaposlilo oko 800 radnika, a do kraja godine zaposlit će ih još 300
ZAPOŠLJAVANJE
Gorenje od kolovoza zaposlilo oko 800 radnika, a do kraja godine zaposlit će ih još 300
VELENJE - Gorenje, koje je u vlasništvu kineskog Hisensea, zaposlilo je oko 800 dodatnih radnika od sredine kolovoza zbog povećanih narudžbi, a do kraja godine bit će ih još oko 300. Među novim zaposlenicima nema agencijskih zaposlenika, objasnili su iz Gorenja.
Konzum daruje milju za Božić u izobilju
NAGRADE
Konzum daruje milju za Božić u izobilju
ZAGREB - U nagradnoj igri koja traje do 23. prosinca Konzum će nagraditi ukupno 500 dobitnika iznosima od 1.000 kuna te jednog dobitnika iznosom od 500.000 kuna.
Mercator Grupa ostvarila rast prihoda i smanjila dug
DOBRA GODINA
Mercator Grupa ostvarila rast prihoda i smanjila dug
LJUBLJANA - Prihodi Grupe Mercator u prvih devet mjeseci 2020. porasli su za 2,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 1,6 milijardi eura.
Cjepivo AstraZenece protiv korone zahtijeva dodatnu studiju
KRITIKE
Cjepivo AstraZenece protiv korone zahtijeva dodatnu studiju
LONDON - Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili britanski laboratorij AstraZeneca i Sveučilište Oxford zahtijeva "dodatnu studiju", rekao je u četvrtak generalni direktor grupe nakon kritika na objavljene rezultate učinkovitosti.
Jysk Hrvatska ostvario rekordne rezultate
REKORDI
Jysk Hrvatska ostvario rekordne rezultate
ZAGREB - Trgovački lanac Jysk Hrvatska u poslovnoj 2019/2020 ostvario promet od 532,9 milijuna kuna i EBIT od 86,69 milijuna kuna, što je povećanje EBIT-a za 4,1 posto, u odnosu na prethodnu financijsku godinu, objavili su u četvrtak iz Jyska Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE