GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka: Odobreno više od tri milijuna kuna za EU sufinanciranje projekta

Podravka: Odobreno više od tri milijuna kuna za EU sufinanciranje projekta
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 09:53
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Podravkinom projektu „Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća“ ukupno vrijednom 6.899.956,33 HRK, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 3.055.545,56 HRK koja sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Bespovratna sredstva dodijelilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH, u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.–2020., Prioritetna os 1. Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija, na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II".

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe (2020.-2022.), ciljevi projekta su istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine Tvornice Kalnik u Varaždinu, za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda. Dodatno će se istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje. Očekivani rezultati projekta su stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brandove, povećavanje efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju inovativnih proizvoda i izrada stručno evaluiranih dokaza koji bi trebali osigurati nastavak dugoročno-strateških smjernica kompanije za kružno gospodarstvo i energetsku samodostatnost njezinih proizvodnji.

U okviru UN-ovih 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj do 2030. godine, definirana je i implementacija okolišno prihvatljivih rješenja i tehnologije u poslovni sektor. Na nacionalnom nivou, Strategija pametne specijalizacije RH 2016. – 2020., odredila je područja i tržišne prilike za inovacije i tržišni rast.

Sukladno tome, Podravka je prije nekoliko godina započela s analizom stanja i potencijala nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje u Podravkinim tvornicama, osobito u Tvornicama Kalnik i Umag. Sektor Istraživanje i razvoj Podravke je u tom periodu u suradnji s akademskom zajednicom postavio hipoteze na osnovi publiciranih znanstvenih radova, a preliminarnim ispitivanjima utvrdio i postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti na razvoj potpuno novih proizvoda, visoke dodane vrijednosti. Budući da su za čvršće dokaze bila potrebna dodatna istraživanja većeg obima, Podravka je u veljači 2020. sa svojim projektom aplicirala za sredstva EU fondova u okviru objavljenog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

„Vjerujem da je sveobuhvatnost ciljeva projekta koji zadiru u čak tri tematska prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije RH (Hrana i bioekonomija, Energija i održivi okoliš te Zdravlje i kvaliteta života), uvelike pridonijela brzom pozitivnom rezultatu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt koji je rezultat suradnje različitih sektora unutar kompanije, Uprave te suradnika i konzultanata. Ujedno, ovo je prvi istraživački projekt Podravke d.d. koji će se sufinancirati iz fondova EU. Vjerujemo u njegovu održivost kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija“, istaknula je dr.sc. Jasmina Ranilović, voditeljica projekta i direktorica Istraživanja i razvoj Podravke.

Tagovi: Podravka, Tvornica Kalnik, Jasmina Ranilović
PROČITAJ I OVO
Fina proglasila tvrtku Decospan Mato Furnir najuspješnijim poduzetnikom u 2021.
ZLATNA BILANCA
Fina proglasila tvrtku Decospan Mato Furnir najuspješnijim poduzetnikom u 2021.
ZAGREB - Fina je u četvrtak navečer dodijelila Zlatnu bilancu najboljim hrvatskim tvrtkama, a sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2021. godini je tvrtka "Decospan Mato Furnir".
Otkazi u Novartisu zahvatit će i zaposlenike u Sloveniji
OTPUŠTANJA
Otkazi u Novartisu zahvatit će i zaposlenike u Sloveniji
LJUBLJANA - Farmaceutski div Novartis, u čijem je sastavu i slovenski Lek, u sklopu restrukturiranja objedinjuje onkologiju i farmaceutsku djelatnost u jedan odjel, uključujući i Sloveniju, potvrđeno je u Leku za STA.
Fortenova grupa objavila svoje prvo Izvješće o održivosti
ODRŽIVOST
Fortenova grupa objavila svoje prvo Izvješće o održivosti
ZAGREB - Fortenova grupa je pripremila i na svojim mrežnim stranicama (https://fortenova.hr/odrzivost/ ) objavila Izvješće o održivosti za 2021.
Imperial Riviera uložila 2 milijuna eura u novu pješčanu plažu na otoku Rabu
ULAGANJA
Imperial Riviera uložila 2 milijuna eura u novu pješčanu plažu na otoku Rabu
RAB - Uz glazbeni spektakl Nene Belana i grupe Fiumens, u srijedu 29. lipnja, svečano je otvorena nova pješčana plaža u sklopu Valamar Padova hotela na otoku Rabu te novi The Beat Beach Club. Vrijednost investicije Imperial Riviere u projekt u okviru kojeg je uređena nova plaža je viša od 2 milijuna eura.
Vindija po sedmi put podiže otkupnu cijenu mlijeka
MLIJEKO
Vindija po sedmi put podiže otkupnu cijenu mlijeka
VARAŽDIN - Prehrambena kompanija Vindija u četvrtak je najavila da će povećati otkupnu cijenu mlijeka svojim kooperantima za dodatnih 15 lipa po litri od kolovoza, što će biti sedmo povećanje otkupne cijene mlijeka od početka ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE