GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka: Neto dobit u 2022. porasla 19,5%

Podravka: Neto dobit u 2022. porasla 19,5%
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 15:05
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Grupa Podravka je u 2022. ostvarila neto dobit od 369,6 milijuna kuna, što je 19,5 posto više nego godinu prije, dok su prihodi porasli za 8,5 posto, na 5,03 milijarde kuna, izvijestili su u utorak iz te kompanije.

Grupa Podravka je bila uspješna i u izazovnoj 2022. - ostvaren je rast prihoda i dobiti, povećane plaće i realizirane investicije, istaknuli su iz koprivničke kompanije u priopćenju.

Grupa Podravka (što uključuje Podravku d.d., Mirnu d.d., Belupo d.d., Žito Ljubljana i druga inozemna društva) u 2022. je ostvarila 5,03 milijarde kuna prihoda, što je rast za 395,3 milijuna kuna, ili 8,5 posto u odnosu na 2021. godinu.

Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila je 707,2 milijuna kuna, što je, kao i kod neto dobiti, porast od 19,5 posto.

Rezultat grupe u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina, naveli su iz Podravke, uz napomenu kako su i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji nego u 2021. godini.

Tako ističu da je normalizirana EBITDA grupe Podravka, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila 627,7 milijuna kuna (3,3 posto više nego 2021.), dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna ili 2,3 posto više nego 2021. godine.

U priopćenju se navodi kako su tržišne neizvjesnosti i rizici, osobito neizvjesnosti i rizici stvoreni ratom u Ukrajini, snažno utjecali na poslovanje grupe i tržišne okolnosti u kojima je poslovala.

Osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, grupa je, osobito u segmentu Prehrane (Podravka, Mirna, Žito Ljubljana), bila izložena snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energije. Ukupni troškovi sirovina, ambalaže i energenta u Prehrani, u 2022. bili su za 340,3 milijuna ili 24 posto viši nego u 2021. godini, ističu iz Podravke.


Pritom članice grupe Podravka, kako su naveli, nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata.

Grupa Podravka je tijekom 2022. realizirala investicije ukupne vrijednosti 396 milijuna kuna, više nego dvostruko u odnosu prema 2021. godini.

Iz kompanije podsjećaju i da su u 2022. dva puta povećavali plaće i primanja (prvo u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu), a kao rezultat toga su plaće i primanja radnika Podravke u prosincu 2022. bili za 18 posto veći u odnosu na prosinac 2021. U povećanje plaća i primanja koje je realizirano u 2022. uloženo je 76,5 milijuna kuna, a dio dogovorenih primanja isplaćivat će se i u 2023. godini, ističu iz Podravke.


"Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Zato sam iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima jer odražavaju svakodnevnu usmjerenost cijelog kolektiva Podravke, Belupa i drugih članica grupe na svladavanje tržišnih izazova i problema kojih je u prošloj godini bilo mnogo", rekla je u komenatu izvješća predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Istaknula je i kako su proteklu godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima.

"Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca", rekla je Dalić.


Osobito je zadovoljna što su, u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. "Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome", poručila je Dalić.

Iz Podravke u priopćenju ističu i kako je pred njima još jedna godina puna neizvjesnosti.

"U kakvim ćemo okolnostima poslovati i živjeti u 2023. uvelike ovisi o daljnjem tijeku događanja u Ukrajini. No, naša snažna pozicija omogućuje nam da se brzo prilagođavamo promjenama, usporedno realizirajući svoje strateške ciljeve koji uključuju velika ulaganja i dovršetak važnih investicija te ustrajnost u provođenju naše nove strategije održivosti", poručuju iz Podravke.

U priopćenju tako ističu da grupa i u ovoj godini nastavlja s realizacijom zacrtanih strateških ciljeva, fokusirajući se na investicije, modernizaciju proizvodnih procesa, ulaganja u zaposlenike te održivi razvoj usmjeren na energetsku samoodrživost i poljoprivrednu samodostatnost.

Tagovi: Podravka, Martina Dalić, Rusija, rat u Ukrajini, Žito, Belupo
PROČITAJ I OVO
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
PONUDA
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
BEOGRAD - Beogradski Don Don, u vlasništvu istoimene slovenačke kompanije, objavio je ponudu za preuzimanje akcija niškog proizvođača hleba i peciva Žitopek.
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
ŠIRENJE
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
MUNCHEN - Allianz Global Investors (AGI), investicijska podružnica njemačkog osiguravateljskog diva Allianza, dobio je zeleno svjetlo za kupnju udjela u kineskom divu u sektoru mirovinskog osiguranja Guomin Pensionu.
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
PONUDA
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
NEW YORK - Rat ponudama za Vista Outdoor, matičnu tvrtku CamelBak boca za vodu i Remington streljiva, ponovno je eskalirao.
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
STRATEŠKI
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
ZAGREB - Pavao Vujnovac osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), krovni investicijski holding koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je ovaj hrvatski gospodarstvenik dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba.
Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZADOVOLJSTVO
Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZAGREB - U posljednjih je pet godina porastao broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE