GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka: Do 2025. ulaganja od pet milijardi kuna

Podravka: Do 2025. ulaganja od pet milijardi kuna
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 16:19
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u sljedećih pet godina namjerava uložiti oko pet milijardi kuna u proizvodnu i logističku modernizaciju i digitalizaciju, marketing i akvizicije, izvijestili su u srijedu iz Podravke, čiji se Nadzorni odbor suglasio sa Strategijom poslovanja do 2025. godine.

“Provođenje usvojene Strategije podrazumijeva ulaganje oko 1,7 milijardi kuna investicija u modernizaciju i digitalizaciju proizvodnih i logističkih procesa, oko 1,4 milijarde kuna u marketing za ostvarenje organskog rasta te oko 2 milijarde kuna u akvizicije”, obrazlažu iz Podravke.

Strategija obuhvaća obje divizije grupe – prehranu i farmaceutiku (Belupo), kroz tri razvojna stupa – usmjerenost na odabrana tržišta i proizvodne kategorije, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz tehnološku modernizaciju i digitalnu transformaciju proizvodnih i logističkih procesa te akvizicije.

Sastavni dio strategije je i integrirani plan implementacije s jasno definiranim aktivnostima i pripadajućim rokovima za provedbu.

“Strategija definira područja za iskorake u poslovanju koji će dodatno osnažiti sposobnost grupe Podravka da kontinuirano prepoznaje potrebe potrošača i još brže se prilagođava promjenama u navikama potrošnje zadržavajući visoku kvalitetu i najviše zdravstvene standarde svojih proizvoda”, navodi se u priopćenju.

Iz Podravke ističu kako je osnovna poruka kojom će se grupa voditi u sljedećem razdoblju provodeći usvojenu Strategiju – “Znanjem i srcem do ukusne hrane i dobrog zdravlja za naše potrošače”.

Kako pojašnjavaju, prehrambena divizija grupe poseban naglasak će staviti na razvoj proizvoda i inovacija u proizvodima i ambalaži koje će biti usmjerene na povećanje dostupnosti proizvoda te njihovu prilagodbu potrebama i životnim navikama različitih skupina potrošača.

Budući ubrzani rast i razvoj divizije prehrana temeljit će se na kategorijama proizvoda s većim izvoznim potencijalom, kao što su dodaci jelima, juhe i pekarstvo, te usmjerenosti na bogatija i potentnija tržišta u zapadnoj i srednjoj Europi.

Kada je riječ o hrvatskom odnosno tržištima Adria regije, iz Podravke ističu kako će ta tržišta i u idućem razdoblju biti dominantna te će fokus, osim na daljnjen rastu, biti na očuvanju visokih tržišnih pozicija.

“Ovakvim strateškim pristupom očekuje se znatnije povećanje udjela tržišta zapadne i srednje Europe u ukupnim prihodima od prodaje”, poručuju iz koprivničke tvrtke.

Objašnjavaju i kako će se provođenjem definiranih mjera za podizanje učinkovitosti prodaje, kroz otvaranje novih kanala prodaje i snažnije prisustvo u gastro segmentu, zatim povećanjem učinkovitosti proizvodnje uz kvalitetnije upravljanje ljudima, procesima te daljnjom tehnološkom modernizacijom i digitalizacijom proizvodnih i logističkih procesa, osigurati podizanje učinkovitosti na znatno višu razinu.

Povećanjem samodostatnosti kroz vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i jačanjem kooperacije, Podravka će “u sljedećem petogodišnjem razdoblju doprinijeti smanjenju ovisnosti o uvozu i stabilno upravljati rizicima u primarnom dijelu lanca opskrbe jačajući lidersku poziciju i konkurentnost”, najavljuje koprivnička prehrambena kompanija.

Strategija definira i kriterije za razmatranje i odabir predmeta akvizicije. “Namjera grupe je da putem mogućih akvizicija u diviziji prehrane osnaži svoju prisutnost i tržišni položaj na tržištima i u kategorijama koji su u fokusu daljnjeg ubrzanog razvoja”, ističu pritom iz Podravke.

Grupa Podravka će, u okviru usvojene Strategije poslovanja, aktivno raditi i na uspostavljanju naprednije funkcije upravljanja ljudskim resursima radi postizanja odgovarajuće strukture i daljnjeg unapređenja statusa zaposlenika.

Fokus farmaceutike na snažnijem rastu na međunarodnim tržištima, širenu portfelja…

Divizija farmaceutika (Belupo) će u sljedećem razdoblju fokus staviti na snažniji rast na međunarodnim tržištima, uglavnom srednje i istočne Europe, širenje portfelja s proizvodima u dodatnim anatomsko-terapijsko-kemijskim (ATK) skupinama te snažniji rast domaćeg tržišta uvođenjem novih proizvoda, najavljuju iz Podravke.

Rast će “biti snažno potaknut lansiranjem novih molekula u receptnom i bezreceptnom programu”.

Strategija predviđa ubrzanje procesa razvoja proizvoda farmaceutskog dijela kompanije optimizacijom ključnih procesa i uspostavljanjem čvršćih smjernica za praćenje učinkovitosti. Optimizacijom učinkovitosti u nabavi te proizvodnim i logističkim kapacitetima radit će se i na poboljšanju operativne učinkovitosti poslovanja, objašnjavaju iz Podravke.

“Kada je riječ o anorganskom rastu divizije farmaceutika, kompanija želi biti aktivan sudionik i proaktivno tražiti akvizicije portfelja i proizvodna partnerstva”, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Podravka, Belupo, Martina Dalić
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE