GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja

Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
SIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 13:08
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom ove godine podmiriti s domaćih polja.

"U odnosu na ranije razdoblje povećali smo zasijane površine. Trenutno je u tijeku sjetva graška na pet parcela. Uzgajat ćemo grašak na gotovo 75 hektara", rekao je Direktor Podravkina sektora poljoprivrede Dalibor Kezele.

Očekivani urod je po njegovim riječima otprilike 460 tona, a uz kooperante koji će zasijati još oko 35 hektara, očekuje se urod 650 tona te kulture.

Dodao je kako je Podravka samodostatna u proizvodnji graška i cikle, povećava i proizvodnju paprike, ali nije samodostatna u proizvodnja rajčice.

"Ove godine ćemo prvi puta na bazi nekih pokusa iz ranijih godina zasaditi dodatan 81 hektar vlastitih površina industrijske rajčice koja će biti prerađena u našim pogonima u Umagu", rekao je Kezele.

Nažalost, kazao je, proizvodnja povrća u Hrvatskoj zadnjih se 20 godina smanjuje pa Podravka dio kultura mora uvoziti iz susjednih zemalja, poglavito krastavaca. Kompanija stoga potiče domaće poljoprivrednike, zadruge i braniteljske udruge da dio proizvodnje usmjere na industrijsko povrće.

Na sreću, primjećuje Kezele, sve je više mladih poljoprivrednika koji uviđaju prednost proizvodnje povrća, odnosno shvaćaju da žitarice i uljarice ne moraju biti centar njihova bavljenja poljoprivredom. Podravka im nudi pomoć i otkup uz sigurnu otkupnu cijenu koju nastoji definirati prije prvih radova u polju, a isplata kooperantima je u roku do 30 dana. U nekim deficitarnim kulturama rok je i znatno kraći.

Kako bi bila što samodostatnija u proizvodnji povrća, Podravka ulaže u kupnju mehanizacije i u sustave navodnjavanja. U to je zadnje dvije godine investirala 20 milijuna kuna.

"Sve duža sušna razdoblja prisiljavaju nas na sustavno navodnjavanje, jer voda više nije potrebna samo za proizvodnju povrća nego i za žitarice", kaže Kezele i dodaje da Podravka s hrvatskih polja zadovoljava otprilike 70 posto potrebe za povrćem u svojim proizvodima.

Tagovi: Podravka, Dalibor Kezele, grašak, cikla
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE