GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka, Adris i Atlantic Grupa žele u vlasničku strukturu Agrokorovih kompanija

Podravka, Adris i Atlantic Grupa žele u vlasničku strukturu Agrokorovih kompanija
DOBAVLJAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2017 / 08:16
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Agrokorovi dobavljači, svjesni da samostalno ne mogu zaštititi svoje poslovanje i buduće interese, danas su osnovali udrugu. 

Priprema je to za restrukturiranje, ali i razgovore o mogućem vlasničkom preuzimanju Agrokorovih kompanija. U Temi dana HRT-a gostovali su predsjednik udruge Marin Pucar i konzultant Dragan Munjiza.

Koordinacija proizvođača i dobavljača u Agrokoru osnivanjem udruge priprema se za novu fazu restrukturiranja koncerna, čime bi, kako kažu, snažnije zaštitili svoje interese. Osnivači Udruge su Adris grupa, Alca, Atlantic, Awt, Badel, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito.
Udruga je, kako ističu osnivači, otvorena za sve Agrokorove vjerovnike. Na čelo Udruge, odnosno Upravnog odbora koji ima devet članova, izabran je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar. Očekuje se da će na kraju biti čak tisuću članova udruge.

Prema riječima Marina Pucara, Udruga dobavljača, koja je dosad djelovala neformalno, bila je presudni sudionik stabilizacije i opstanka Agrokora. 

"Na kraju krajeva mi smo bili ti koji smo potaknuli da se donese 'lex Agrokor' i ovim putem zahvaljujemo Vladi na tom zakonu kojim je institucionalizirala cijeli ovaj proces. Sada smo došli u situaciju i vrijeme kada se svi dobavljači žele formalno udružiti i zaštititi svoje interese", rekao je Pucar.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila je nakon skupštine da će 21. prosinca na sjednici Vijeća vjerovnika Agrokora biti predstavljeni prvi obrisi nagodbe. Kazala je da podaci kojima raspolaže upućuju na optimizam. Upitana uključuje li taj optimizam da najavljeni rezovi u naplati potraživanja neće biti veći od 15 posto za robu i usluge, 30 posto za dobavljače koji su imali financijski aranžman i 70 posto za banke, odgovorila je da su zahtjevi dobavljača legitimni i argumentirani, a da će sve ostalo "biti na stolu". 

Dobavljači ne skrivaju ni želju za vlasništvom u Agrokorovim tvrtkama. Marin Pucar potvrdio je u Temi dana kako dobavljači imaju ambiciju za vlasništvom ili suvlasništvom u Agrokorovim tvrtkama. Naglasio je kako su dobavljači dali veliki obol u razvoju Agrokora i Konzuma. Među zainteresiranima su Podravka, Adris, ali i Atlantic Grupa. Kazao je kako je cilj udruge da se dobavljači zaštite u nagodbi i da budu parnteri izvanrednoj upravi i bankama.

Smatra kako budućnost Agrokora ovisi o nagodbi svih vjerovnika i izvanredne uprave i kako u tom smislu postoji dobra volja od strane dobavljača. Cilj im je "naći model u kojem će svi - nastaviti stabilno poslovati, a to se odnosi i na Konzum. 

Dragan Munjiza je kazao u kako udruživanjem dobavljači i proizvođači ojačavaju svoju poziciju.

"Njihova potraživanja su trećina duga Agrokora, a 46 posto glasova u vjerovničkom vijeću utječe na postupak nagodbe", kazao je. Za Konzum smatra da je najbolje rješenje da se formira 'Holding zdravih tvrtki', da se postigne nagodba i da Konzum bude hrvatski što je više moguće. 

"Ukoliko se dobavljači uspiju s bankama ući u većinsko vlasništvo bitno je napraviti kvalitetan društveni ugovor kako ne bi bili u sukobu interesa", kazao je.

Realnim smatra nagodbu prema kojoj bi otpis dugova iznosio: 15% za robu i usluge, 30% za dobavljače koji su imali financijski aranžman i 70% za banke. 

"Moramo znati da pravo i pravda nisu uvijek sukladni. Pravda je na strani dobavljača, a svi oni su klijenti banaka. Potrebno je napraviti pravednu nagodbu za dobavljače i one banke koje su kapitalno hrvatske", kazao je. 

Tagovi: Podravka, Adris Grupa, Atlantic Grupa, Marin Pucar, Agrokor, Lex Agrokor, Dragan Munjiza, Marica Vidaković
PROČITAJ I OVO
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
PR
Komunikacijski laboratorij nova PR agencija za korporativne komunikacije Nestlé Adriatica u Hrvatskoj
ZAGREB – Kompanija Nestlé Adriatic sklopila je ugovor o suradnji u području odnosa s javnošću s agencijom Komunikacijski laboratorij, a koja je s početkom siječnja ove godine postala novi partner za korporativne komunikacije.
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE