GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Početkom listopada bit će ugrađeni svi segmenti Pelješkog mosta

Početkom listopada bit će ugrađeni svi segmenti Pelješkog mosta
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Na gradilištu Pelješkog mosta do kraja veljače postavljeno je 49 od ukupno 165 segmenata čelične rasponske konstrukcije.

Sredinom veljače je između morskog stupnog mjesta S3 i kopnenog S2 postavljen segment ukupne duljine 52 metra i težak 581 tonu. Do kraja proteklog mjeseca, prema podacima Hrvatskih cesta, na Pelješkom mostu zabijeni su i betonirani svi čelični piloti te završeni svi radovi na izradi naglavnica, stupova i pilona. Stupovi su visoki od 38 do 54 metra, a piloni na šest središnjih stupova visoki su 40 metara. Na mostu je u tijeku montaža i zavarivanje segmenata čelične rasponske konstrukcije, ugradnja kosih zatega, a izvode se i zemljani radovi na pristupnoj cesti mostu.

U Hrvatskim cestama Večernji list doznaje da je, prema dinamičkom planu izvođača radova, China Road and Bridge Corporation (CRBC), završetak ugradnje posljednjeg segmenta predviđen za početak listopada ove godine. A to znači da će Hrvatska za nešto više od pola godine napokon biti spojena. Radovi na mostu tada ipak neće biti gotovi, oni završni potrajat će do kraja godine. Postavljanje zadnjeg segmenta imat će simbolično značenje za Hrvatsku. Spajanje dva dijela hrvatskog kopna trebalo se dogoditi nekoliko mjeseci prije, ali je zbog koronske krize dinamika radova na gradilištu poremećena. No Kinezi su dosad ipak obavili 65 posto posla na mostu, odnosno trenutačna realizacija na tom projektu iznosi 1,3 milijarde kuna, od ukupno 2,08 milijardi koliko je ugovoreno. Prema podacima HC-a, zadnja dva broda sa segmentima iz Kine trebala bi doći na gradilište otprilike 21. travnja i 17. svibnja.

U pogonima u Kini, navode u Cestama, nastavljena je proizvodnja segmenata.

Nakon pristigle prve i druge pošiljke čeličnih segmenata, treća pošiljka bila je podijeljena na dva broda. Prvi brod, s ukupno 16 segmenata rasponske konstrukcije, pristigao je na gradilište 8. siječnja ove godine. Ukupna težina tih segmenata iznosi oko 3952 tone. Drugi brod iz te pošiljke dovezao je ukupno 29 segmenata sredinom ovog mjeseca. A dok novi dijelovi za most dolaze na gradilište, specijalizirani varioci iz Kine nastavljaju radove na okrupnjavanju segmenata rasponskog sklopa.

Trenutačno su na gradilištu 543 radnika, od čega su 144 radnika tehničko i pomoćno osoblje, a ostali su radnici, strojari i mornari na brodovima. Što se tiče pristupnih cesta, na dionici Duboka – Zaradeže, dugoj 12 kilometara, koju gradi Strabag, debelo prije roka probijen je 2,4 kilometra dug tunel Debeli brijeg. Ugovorena vrijednost radova na toj dionici je 478,3 milijuna kuna. Osim same trase, ta vrlo zahtjevna dionica obuhvaća gradnju dva tunela, jednog vijadukta i dva mosta.

Prema podacima HC-a, protekli je mjesec izvođač radova na toj dionici nastavio iskop trase, gradnju nasipa i vanjske odvodnje te radove na objektima – podvožnjaku na DC8, mostovima Dumanja jaruga I i II te tunelima Kamenice i Debeli brijeg. Tako se na dijelu trase na poluotoku Pelješcu radilo na širokom iskopu trase i izvedbi nasipa i vanjske odvodnje sve do tunela Kamenice gdje se izvodi miniranje. Na mostu Dumanja jaruga I betoniraju se stupovi S1 i S2, a u tijeku je i izvedba zaštite bunara S3. Na mostu Dumanja jaruga II u tijeku je iskop i zaštita jame upornjaka te ugradnja podbetona.

Na čvoru Zaradeže u tijeku je izvedba nasipa i vanjske odvodnje, dok su betonski radovi na podvožnjaku Zaradeže završeni. Do kraja veljače probijen je 131 metar tunela Kamenice od ukupno 499 metara koliko će biti dug. U tunelu Debeli brijeg radi se među ostalim na vanjskoj odvodnji. Ukupna vrijednost dosad izvedenih radova na toj dionici doseže 144,3 milijuna kuna. Na tom gradilištu ukupno su angažirana 294 radnika.

Grčki Avax gradi stonsku obilaznicu, poddionice Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, ukupne dužine 18,1 kilometar. Na toj trasi su također vrlo zahtjevni objekti – dva tunela i po jedan vijadukt i most. Vrijednost tog ugovora je 511,6 milijuna kuna. Na toj su trasi kod vijadukta Prapratno završeni svi temelji stupova i upornjaka. Na iskopu tunela Polakovica i Supava radi se na širokom iskopu punog profila, a zaključno sa siječnjem probijena su 684 metra glavne cijevi tunela Polakovica od ukupno 1242 metra te 277 metara glavne cijevi tunela Supava od ukupno 1290 metara.

Tagovi: Pelješki most, hrvatske ceste, China Road and Bridge Corporation, pristupne ceste, Avax, Strabag
PROČITAJ I OVO
Bimal preuzima većinski vlasnički udio u fabrici Bečejka
AKVIZICIJE
Bimal preuzima većinski vlasnički udio u fabrici Bečejka
BRČKO - Brčanska kompanija "Bimal" i fabrika stočne hrane "Bečejka" potpisali su memorandum o razumijevanju u kojem je Bimal izrazio namjeru za preuzimanje većinskog vlasničkog udjela u ovoj fabrici.
Iskra želi preuzeti zagrebačku Elku
AMBICIJE
Iskra želi preuzeti zagrebačku Elku
ZAGREB - Transakcija nije završena. Još traje proces dubinskog snimanja, kaže direktor Iskre.
Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
SLABO
Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju 2021. godine Telekom Slovenije ostvario je prodaju u iznosu od 156,8 milijuna eura, što je 6% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Nikolina Silov Konjevoda nova direktorica Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju
KARIJERE
Nikolina Silov Konjevoda nova direktorica Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju
ZAGREB - Procter&Gamble imenovao je Nikolinu Silov Konjevoda za generalnu direktoricu Procter&Gamblea za Hrvatsku i Sloveniju, objavljeno je iz kompanije.
cargo-partner, Airbus i Air Serbia na panelu u sklopu najvažnijeg regionalnog skupa o zračnom prometu
DOGAĐAJI
cargo-partner, Airbus i Air Serbia na panelu u sklopu najvažnijeg regionalnog skupa o zračnom prometu
ZAGREB - Zrakoplovni summit jugoistočne Europe (SEAS), koji se od 2018. godine organizira kao jedan od najvažnijih skupova o zrakoplovstvu u regiji, održat će se online 18. i 19. svibnja ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE