GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela izrada prometnog masterplana sjeverne Dalmacije

Počela izrada prometnog masterplana sjeverne Dalmacije
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2018 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
ZADAR - U Zadru je u petak održana uvodna konferencija o prometnom masterplanu regije sjeverne Dalmacije, strateškom dokumentu dugoročnog razvoja prometa na području Zadra i Zadarske županije koji bi trebao biti dovršen do siječnja 2019. godine.

Stoga će se u idućih nešto manje od godinu dana provesti niz istraživanja, kako bi se utvrdili prometni problemi.

Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je Grad Zadar u partnerstvu sa Zadarskom županijom.

"Strateški prometni dokument bit će podloga za sve buduće investicije u prometnu infrastrukturu iz europskih i nacionalnih fondova. Osnovna mu je zadaća prepoznati sve uvjete, probleme i potencijale cjelovitog prometnog sustava te ponuditi rješenja i pravce razvoja za sve buduće ključne prometne projekte", rekao je  gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Dodao je kako će na regionalnoj razini masterplan obuhvatiti cestovni, željeznički, pomorski i zračni promet, a na području gradova javni gradski i prigradski promet.

"Utvrdit će se svakodnevne prometne potrebe lokalnog stanovništva, definirati potrebe ulaganja u novu prometnu infrastrukturu i nove prometne usluge za građane, donijeti mjere za poboljšanje sigurnosti i mjere za razvoj javnog prijevoza", istaknuo je.

Zadarski župan Božidar Longin rekao je da su prioriteti luka Gaženica te zračna i teretna luka, a nada se i obnovi željezničkog prometa.

"Danas je pred nama jedna nova stranica koju ćemo okrenuti. Zadarska županija je partner u projektu i držim da je voo jedna karika u lancu naše svijetle perspektive. Zadar je kroz povijest uvijek bio sjecište puteva između sjevera i juga, istoka i zapada te ovim projektom želimo vratiti Zadar i našu županiju u taj položaj. Ovo nam je velika šansa i generacije iza ans nam neće oprostiti ako je ne iskoristimo. Zadar će sigurno postati nezaobilazno tranzitno središte putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe, a to je budućenost našeg gospodarstva i generacija koje dolaze za nama, istaknuo je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Na predstavljanju projekta sudjelovao je i Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

"Masterplan predstavlja strateški dokument u kojem će se najprije analizirati postojeća situacija i ostali sektori poput gospodarstva i budućih demografskih kretanja, ali će se raditi i predviđanja budućih potreba i predlaganje prometnih rješenja koja bi trebala odgovoriti na te potrebe. Zadar i Zadarska županija su na samom vrhu u povlačenju sredstava iz Europskih fondova i nadam se da će biti još više projekata, rekao je Bilaver napominjujući kako je projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Zadarskom županijom i Županijskom lučkom upravom u završnoj fazi te se nada kako će sljedeći mjesec biti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju luke Tkon u vrijednosti 37 milijuna kuna te pripreme dogradnje luke Sali.

Masterplan i Strateške studije utjecaja na okoliš izradit će Mobilita Evolva, Inženjerski bio i Ekonerg iz Zagreba, a rok za izvršenje ugovora je 12 mjeseci.

Tagovi: Zadarska županija, Grad Zadar, prometni masterplan Zadarske županijw, Božidar Longin, Branko Dukić, Josip Bilaver, Luka Zadar, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
PONUDA
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
ZAGREB – Na današnjoj sjednici Upravnog vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da je za Ginu Pastorčića iz Malinske, Igora Borovca iz Kostrene i društvo PIK-ESOP iz Rijeke 13. veljače 2019. nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva PIK d.d. iz Rijeke.
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
BRENDOVI
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
ZAGREB – SMARTIES, globalno popularni konditorski brend vodeće svjetske prehrambene kompanije Nestlé, odsad za svoje proizvode širom svijeta koristi papirnatu ambalažu koja se može reciklirati.
Započela je berba rajčica u Belju
RAJČICE
Započela je berba rajčica u Belju
OSIJEK - Iz staklenika Mitrovac na tržište stižu najfinije domaće rajčice.
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
CJEPIVO
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
NEW YORK - Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je da je učinkovitost njezina cjepiva protiv koronavirusa na razini od 90 posto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 posto učinkovita protiv teških oblika te bolesti.
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
PLANOVI
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus planira postupno povećavati proizvodnju aviona srednjeg doleta, potvrdio je glavni izvršni direktor Guillaume Faury, upućujući na procjene da bi oporavak putovanja trebao krenuti na domaćim i kraćim rutama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE