GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela izrada prometnog masterplana sjeverne Dalmacije

Počela izrada prometnog masterplana sjeverne Dalmacije
PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2018 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
ZADAR - U Zadru je u petak održana uvodna konferencija o prometnom masterplanu regije sjeverne Dalmacije, strateškom dokumentu dugoročnog razvoja prometa na području Zadra i Zadarske županije koji bi trebao biti dovršen do siječnja 2019. godine.

Stoga će se u idućih nešto manje od godinu dana provesti niz istraživanja, kako bi se utvrdili prometni problemi.

Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je Grad Zadar u partnerstvu sa Zadarskom županijom.

"Strateški prometni dokument bit će podloga za sve buduće investicije u prometnu infrastrukturu iz europskih i nacionalnih fondova. Osnovna mu je zadaća prepoznati sve uvjete, probleme i potencijale cjelovitog prometnog sustava te ponuditi rješenja i pravce razvoja za sve buduće ključne prometne projekte", rekao je  gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Dodao je kako će na regionalnoj razini masterplan obuhvatiti cestovni, željeznički, pomorski i zračni promet, a na području gradova javni gradski i prigradski promet.

"Utvrdit će se svakodnevne prometne potrebe lokalnog stanovništva, definirati potrebe ulaganja u novu prometnu infrastrukturu i nove prometne usluge za građane, donijeti mjere za poboljšanje sigurnosti i mjere za razvoj javnog prijevoza", istaknuo je.

Zadarski župan Božidar Longin rekao je da su prioriteti luka Gaženica te zračna i teretna luka, a nada se i obnovi željezničkog prometa.

"Danas je pred nama jedna nova stranica koju ćemo okrenuti. Zadarska županija je partner u projektu i držim da je voo jedna karika u lancu naše svijetle perspektive. Zadar je kroz povijest uvijek bio sjecište puteva između sjevera i juga, istoka i zapada te ovim projektom želimo vratiti Zadar i našu županiju u taj položaj. Ovo nam je velika šansa i generacije iza ans nam neće oprostiti ako je ne iskoristimo. Zadar će sigurno postati nezaobilazno tranzitno središte putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe, a to je budućenost našeg gospodarstva i generacija koje dolaze za nama, istaknuo je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Na predstavljanju projekta sudjelovao je i Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

"Masterplan predstavlja strateški dokument u kojem će se najprije analizirati postojeća situacija i ostali sektori poput gospodarstva i budućih demografskih kretanja, ali će se raditi i predviđanja budućih potreba i predlaganje prometnih rješenja koja bi trebala odgovoriti na te potrebe. Zadar i Zadarska županija su na samom vrhu u povlačenju sredstava iz Europskih fondova i nadam se da će biti još više projekata, rekao je Bilaver napominjujući kako je projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Zadarskom županijom i Županijskom lučkom upravom u završnoj fazi te se nada kako će sljedeći mjesec biti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju luke Tkon u vrijednosti 37 milijuna kuna te pripreme dogradnje luke Sali.

Masterplan i Strateške studije utjecaja na okoliš izradit će Mobilita Evolva, Inženjerski bio i Ekonerg iz Zagreba, a rok za izvršenje ugovora je 12 mjeseci.

Tagovi: Zadarska županija, Grad Zadar, prometni masterplan Zadarske županijw, Božidar Longin, Branko Dukić, Josip Bilaver, Luka Zadar, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Jadroplov će kasniti s objavom poslovnih rezultata
KAŠNJENJE
Jadroplov će kasniti s objavom poslovnih rezultata
SPLIT - Jadroplov je izvijestio javnost da zbog trenutnih okolnosti povezanih sa pandemijom korona virusa Društvo neće biti u mogućnosti ispuniti propisane obveze objave nerevidiranih tromjesečnih financijskih izvještaja za drugo tromjesečje 2020. godine na način i u rokovima propisanim člankom 468. Zakona o tržištu kapitala.
Otvoren konkurs za nagrade KAKTUS 2020
NAGRADE
Otvoren konkurs za nagrade KAKTUS 2020
BEOGRAD - Marketing mreža raspisala je konkurs za 6. nacionalnu dodelu godišnjih nagrada – KAKTUS 2020.
Aegean Airlines otkazao sve linije prema Hrvatskoj
LOŠE VIJESTI
Aegean Airlines otkazao sve linije prema Hrvatskoj
ZAGREB - Aegean Airlines, član Star Alliance-a, ranije je najavio početak prometovanja prema tri hrvatske zračne luke (Dubrovnik, Split i Zagreb) od rujna ove godine. Svi letovi prema spomenutim odredištima otkazani su za ovu godinu.
EVA Air nudi let bez odredišta zrakoplovom Hello Kitty
BIZARNO
EVA Air nudi let bez odredišta zrakoplovom Hello Kitty
NEW YORK - Tajvan nastavlja udovoljavati svojim stanovnicima željnima putovanja nudeći novo iskustvo - na letu bez odredišta, prenosi CNN.
Booking.com otpušta četvrtinu radne snage
REZOVI
Booking.com otpušta četvrtinu radne snage
NEW YORK - Kompanija za rezervacije hotela i kuća za iznajmljivanje, Booking.com objavila je da otpušta četvrtinu svoje radne snage, više od 4.000 ljudi, jer su putovanja drastično pala zbog pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE