GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca

Počela izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca
HRVATSKE CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz
ILOK - Danas je na Principovcu nedaleko Iloka održana početna konferencija projekta „Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca“.

Riječ je o projektu Hrvatskih cesta koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta izgradnje Srijemske granične transverzale, a uključuje izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste D57 kroz naselja Apševci i Lipovac koja je identificirana kao crna točka.

U ožujku 2019. godine potpisan je predugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Izgradnja obilaznice Apševci - Lipovac", koji predstavlja prvu od preostale 3 faze ukupnog projekta izgradnje Srijemske granične transverzale. Radi ponovne aktivacije projekta pristupilo se prilagodbi izrađene dokumentacije sukladno važećoj zakonskoj regulativi.

30.ožujka 2021.godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje Agencije za financiranje i Ugovaranje projekata EU, te Hrvatskih cesta. Razdoblje provedbe Projekta određeno je od 01.12.2020. do 30.09.2023, dok ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106.069.667,20 kuna.

Detalje projekta možete vidjeti OVDJE.

Provedeni su arheološki istražni radovi (probna istraživanja za rekognisciranje lokaliteta) na predmetnoj dionici. Na osnovu konačnog izvještaja arheoloških istaržnih radova, dobiveni su posebni uvjeti Ministarstva kulture, Konzervatorski zavod Vukovar, kojima je propisano provođenje zaštitnih arheoloških radova na lokalitetima nalazišta. Nastavno, provodi se postupak javne nabave za Zaštitna arheološka istraživanja prilikom izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca.

Potpisan je ugovor za izgradnju, dana 27.9.2021. sa ZP PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod, u iznosu 75.900.513,53 kn bez PDV, s rokom izvršenja od 18 mjeseci.

Potpisan je ugovor za nadzor nad izgradnjom, dana 12.10.2021. s Institutom IGH Zagreb, u iznosu od 2.243.262,00 kn.
Izvođač je uveden u posao 9.2.2022, te je započeo sa pripremnim radovima.

Projekt se odnosi na izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste kroz naselja Apševci i Lipovac koja je identificirana kao crna točka. Svrha ovog projekta je poboljšanje cestovne sigurnosti.
Ukupna duljina glavne trase je 4200 metara. Početak trase je u neposrednoj blizini čvorišta Apševci. Čvorište Apševci se spojnom cestom duljine 139,17 m spaja sa državnom cestom D57. Rekonstrukcija državne ceste D57 u zoni čvorišta bit će izvedena u duljini od 350,00 m. Glavna trasa u nastavku se pruža na jugoistok kroz poljoprivredno tlo, obilazeći naselje Apševce, sa lijeve (istočne) strane. U nastavku se pruža prema jugu kroz šumu „Uljara“ i prelazi preko rijeke Bosut spregnutim mostom duljine 147,70 m. Trasa se u čvorištu Lipovac križa u razini sa lokalnom cestom LC 46052 te obilazi naselje Lipovac. Kraj trase nalazi se na uklapanju u izvedeni putni prijelaz „Lipovac“ koji je izgrađen u sklopu izgradnje čvorišta na autocesti A3.
Planirana obilaznica zaobilazi naselja Apševci i Lipovac na kojem potezu je identificirano opasno mjesto, te se time ono sanira i povećava sigurnost (postojeća cesta koja dijelom prolazi kroz naselja je dužine 6.3. km). Također, cesta povezuje postojeći čvor Lipovac na autocesti A3 (dio TEN T osnovne mreže) te se na taj način poboljšava povezanost sekundarnih i tercijarnih čvorišta sa TEN-T mrežom. Dodatno, navedenim projektom smanjuje se prometno zagušenje i negativni ekološki utjecaji, prilagođava se klimatskim promjenama, te se povećava konkurentnosti lokalnih ekonomija putem bolje pristupačnosti drugim tržištima korištenjem novog prometnog spoja.
Poboljšanje kvalitete prometovanja svakako je potrebno i u kontekstu rada granične policije radi smanjenja vremena reakcije iste vezano za ilegalne migracije ali i poboljšanja sigurnosti vanjske granice Europske unije te skorog ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor.
Projekt je usklađen s relevantnim Operativnim programom, strategijama i akcijskim programima. Operativni program konstatira da će se pozornost dati projektima usmjerenim na povećanje razine sigurnosti na cestama.


Tagovi: Hrvatske ceste, Josip Škorić, Srijemska tranverzala, obilaznica apševci
PROČITAJ I OVO
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
IMA LI SPASA?
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
SPLIT - Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?
Telekom Srbija dividendu isplaćuje 22. decembra
DIVIDENDA
Telekom Srbija dividendu isplaćuje 22. decembra
BEOGRAD – Telekom Srbija obavestio je da će dividenda od 8,4 dinara po akciji biti isplaćena 22. decembra.
United Media preuzela slovensku kompaniju Adria Media
AKVIZICIJE
United Media preuzela slovensku kompaniju Adria Media
ZAGREB - United Media, vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Europi, priopćila je da je postala većinski vlasnik slovenske medijske kuće Adria Media Ljubljana.
Hrvatska pošta nije odobrila žig Josipa Broza Tita
POTEZI
Hrvatska pošta nije odobrila žig Josipa Broza Tita
ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita što je bio zahtjev Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske za filatelističku izložbu u sklopu obilježavanja 130. obljetnice Titova rođenja.
Alketbi pokušao pokrenuti registraciju vlasništva, Fortenova mu i dalje ne daje pravo glasa
TRILER
Alketbi pokušao pokrenuti registraciju vlasništva, Fortenova mu i dalje ne daje pravo glasa
ZAGREB - Uzbudljiv poslovni triler kroz koji prolazi najveći poslovni sustav u Hrvatskoj - Fortenova - dobio je novi nastavak, piše u subotu Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE