GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela izgradnja novog bloka u Termoelektrani Kostolac

Počela izgradnja novog bloka u Termoelektrani Kostolac
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2017 / 12:59
Autor: SEEbiz / Beta
KOSTOLAC - Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) položila je danas kamen temeljac za izgradnju novog, trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac, snage 350 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je oko 2,5 milijardi kilovat časova.

Vrednost radova je 613 miliona dolara, a počinju izgradnjom dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode. Obeležavanju početka radova prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je trenutno vrednost zajedničkih projekta Srbije i Kine šest milijardi dolara.

Ona je istakla da se nada da će sledeće nedelje u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope sa kineskim premijerom potpisati ugovore o gradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i deonice Koridora 11 od Preljine do Požege.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je polaganje kamena temeljca za termoblok u Kostolcu izuzetno važno za elektroprivredu zemlje, ali i za celu privredu.

Kako je dodao, uradjena je ozbiljna analiza uticaja tog termobloka na životnu sredinu i odbacio spekulacije da postoji tužba zbog toga što će njegov rad ugroziti životnu sredinu.

"Studija uticaja na životnu sredinu, koja je radjena u saradnji sa rumunskom stranom, deo je ukupne dokumentacije i radovi ne bi mogli da počnu bez toga", kazao je Antić.

Naveo je da je vrednost investicija u elektoenergetski sektor trenutno tri milijarde evra i da su to najveće investicije u nekoj oblasti. Ministar je podsetio da je u toku gradnja postrojenja za novih 1.000 megavata struje.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić je rekao da je B3 u Kostolcu prvi termoblok koji se gradi posle 26 godina i da on čini pet odsto od ukupnih instalisanih elektroenergetskih kapaciteta u Srbiji. Po njegovim rečima, u izgradnji tog bloka učestvovaće veliki broj srpskih kompanija.

On je kazao da je odmakla izgradnja luke na Dunavu, kao i da su oba bloka TE Kostolacmodernizovana, uradjeno odsumporavanje i prošireni kapaciteti kopa Drmno.

Potpredsednik CMEK Tong Zigang rekao da je uradjen veliki deo pripremnih radova za B3 i da je to projekat sa visokim zahtevima i sposobnostima upravljanja.

"Kineski partneri će se pridržavati ugovora, zakona i lokalnih običaja", rekao je Zigang i dodao da će iz Kine biti isporučena najkvalitetnija oprema za novi blok.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu medjudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. godine.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta uz povećanje proizvodnje Kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Teremoelektrane Kostolac B je 715,6 miliona dolara.

Kineska Eksim banka obezbedila je 85 odsto sredstava za finansiranje projekta, a 15 odsto Elektroprivreda Srbije (EPS).

Rok otplate je 20 godina, uključujući i grejs period od sedam godina, a fiksna kamate je 2,5 odsto godišnje.

Izgradnja novog termobloka Kostolac B3 planirana je prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisma.

Ugovorom je predvidjeno i da sva oprema koja će biti uzgradjena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta. Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu bloka B3, dobijen je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru ove godine.

Završeni su arheološki istražni radovi na lokaciji budućeg objekta prema uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o primeni mera zaštite u zoni arheolškog lokaliteta Viminacijum.

U TE Kostolac B u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2 koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata, a izgradjeno je i novo postrojenje za odsumporovanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju infrastrukturnih objekata, pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka i opreme i odvoz gipsa.

Ugovorena vrednost tog dela projekta je 344,6 miliona dolara.

Foto: N1 Televizija

Tagovi: Termoelektrana Kostolac, TE Kostolac, Ana Brnabić, Elektroprivreda Srbije, Aleksandar Antić, China Machinery Engineering Corporation
PROČITAJ I OVO
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
Kristina Prokš na čelu Nadzornog odbora PEVEX-a
KARIJERE
Kristina Prokš na čelu Nadzornog odbora PEVEX-a
ZAGREB - Nadzorni odbor PEVEX-a na jučer održanoj sjednici za predsjednicu Nadzornog odbora izabrao je Kristinu Prokš, a za njezinog zamjenika Damira Spudića, koji je i ranije obnašao tu istu funkciju.
Croatia Airlines ukinula brojne letove na međunarodnim linijama
LETOVI
Croatia Airlines ukinula brojne letove na međunarodnim linijama
ZAGREB - Hrvatska nacionalna aviokompanija odradila je operativne promjene na međunarodnim linijama s polaskom iz Zagreba. Zbog slabe potražnje došlo je do otkazivanja određenih polazaka na brojnim linijama.
Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
ŠTRAJK
Nakon isplate bonusa, sindikat u Gorenju najavio štrajk
VELENJE - Gorenje je zaposlenicima isplatilo posebnu naknadu od uštede u proizvodnji za kolovoz. Kako se sindikat nije uspio dogovoriti s upravom o jedinstvenom iznosu dodatka, najavio je štrajk za ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE