GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela dubinska analiza stanja u BH Telecomu i HT Eronetu

Počela dubinska analiza stanja u BH Telecomu i HT Eronetu
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2017 / 09:02
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada Federacije i Ministarstvo prometa i komunikacija počeli su raditi dubinsku analizu stanja u dva telekoma koji su u vlasništvu Federacije. 

Osim toga, pokrenut je postupak promjene Statuta društva HT Mostar, kojim će zagrebački HT izgubiti pravo prvootkupa većinskog udjela Federacije BiH u ovoj kompaniji, izvještava Federalna televizija.

Pokrenuta je promjena Statuta HT-a Mostar u kojem Federacija BiH ima većinski udio dionica. Zagrebački HT je drugi na listi po broju dionica. Prije gotovo 11 godna potpisan je ugovor u kojem je navedeno da prilikom prodaje udjela Vlade Federacije u HT-u Mostar pravo preče kupovine dionica ima zagrebački HT.

"Cilj je da se sporna stavka - pravo prvootkupa otkloni. Iako je kroz ovaj period i u prethodnom mandatu kroz 10 godina donesno niz odluka kojim se to zahtijevalo, to nije učinjeno. Čak ima i presuda Kantonalnog suda Sarajevo iz 2012. kojom se to tražilo", kaže Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Zagrebački HT je u vlasništvu Deutsche Telekoma, koji je vlasnik i crnogorskog i makedonskog telekoma. Na naš upit, samo kažu da su u stalnoj komunikaciji sa resornim federalnim ministarstvom i da zajedno rješavaju pitanja koja proizlaze iz sporazuma o HT-u Mostar.

BH Telecom je 2016. godinu završio sa nepunih 76 miliona maraka dobiti. Banjalučka M:tel grupa, koju čini Telekom Srpske, Logosoft Sarajevo i Mtel Austrija 2016. godinu završila je sa 65 miliona maraka dobiti. Iako bilježi bolje poslovne rezultate nego prethodnih godina, HT Mostar je krajem prošle godine ostvario 7,6 miliona maraka dobiti.

Za ekonomske stručnjake, upravo su poslovni rezultati telekoma izuzetno bitni.

"Jesu li ti subjekti u tom momentu spremni za privatizaciju i da li su oni dovedeni do situacije kad se može postići makimalna vrijednost - to zavisi i od situacije unutar firme i od momentalnog stanja na tržištu", objašnjava Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.
Nakon dubinske analize poslovanja, Vlada zauzeti službeni stav o sudbini ovih preduzeća.

"Cilj dubinske analize je da se prije svega snimi činjenično realno stanje kao i da se zauzmu stavovi u nekom budućem djelovanju tih operatera", ističe Lasić.

Telekomi su neizbježna tema i sastanaka na visokom nivou. Tako su premijer Federacije Fadil Novalić izamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee razgovarali o dubinskoj analizi poslovanja BH Telekoma i HT Mostar.

Tagovi: BH Telecom, HT Eronet, Hrvatski Telekom, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
LOŠE VIJESTI
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
MARIBOR - Oko 150 radnika saznalo je jučer na radničkom vijeću da se proizvodnja u tvornici Cimosa u Mariboru danas trajno zaustavlja.
DHL najavio poskupljenje usluga
CIJENE
DHL najavio poskupljenje usluga
LONDON - DHL Express danas je najavio godišnji rast cijena od 6,9 posto za 2021. godinu u odnosu na 2020. godinu, a stupit će na snagu 1. siječnja 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE