GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela dubinska analiza stanja u BH Telecomu i HT Eronetu

Počela dubinska analiza stanja u BH Telecomu i HT Eronetu
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2017 / 09:02
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada Federacije i Ministarstvo prometa i komunikacija počeli su raditi dubinsku analizu stanja u dva telekoma koji su u vlasništvu Federacije. 

Osim toga, pokrenut je postupak promjene Statuta društva HT Mostar, kojim će zagrebački HT izgubiti pravo prvootkupa većinskog udjela Federacije BiH u ovoj kompaniji, izvještava Federalna televizija.

Pokrenuta je promjena Statuta HT-a Mostar u kojem Federacija BiH ima većinski udio dionica. Zagrebački HT je drugi na listi po broju dionica. Prije gotovo 11 godna potpisan je ugovor u kojem je navedeno da prilikom prodaje udjela Vlade Federacije u HT-u Mostar pravo preče kupovine dionica ima zagrebački HT.

"Cilj je da se sporna stavka - pravo prvootkupa otkloni. Iako je kroz ovaj period i u prethodnom mandatu kroz 10 godina donesno niz odluka kojim se to zahtijevalo, to nije učinjeno. Čak ima i presuda Kantonalnog suda Sarajevo iz 2012. kojom se to tražilo", kaže Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Zagrebački HT je u vlasništvu Deutsche Telekoma, koji je vlasnik i crnogorskog i makedonskog telekoma. Na naš upit, samo kažu da su u stalnoj komunikaciji sa resornim federalnim ministarstvom i da zajedno rješavaju pitanja koja proizlaze iz sporazuma o HT-u Mostar.

BH Telecom je 2016. godinu završio sa nepunih 76 miliona maraka dobiti. Banjalučka M:tel grupa, koju čini Telekom Srpske, Logosoft Sarajevo i Mtel Austrija 2016. godinu završila je sa 65 miliona maraka dobiti. Iako bilježi bolje poslovne rezultate nego prethodnih godina, HT Mostar je krajem prošle godine ostvario 7,6 miliona maraka dobiti.

Za ekonomske stručnjake, upravo su poslovni rezultati telekoma izuzetno bitni.

"Jesu li ti subjekti u tom momentu spremni za privatizaciju i da li su oni dovedeni do situacije kad se može postići makimalna vrijednost - to zavisi i od situacije unutar firme i od momentalnog stanja na tržištu", objašnjava Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.
Nakon dubinske analize poslovanja, Vlada zauzeti službeni stav o sudbini ovih preduzeća.

"Cilj dubinske analize je da se prije svega snimi činjenično realno stanje kao i da se zauzmu stavovi u nekom budućem djelovanju tih operatera", ističe Lasić.

Telekomi su neizbježna tema i sastanaka na visokom nivou. Tako su premijer Federacije Fadil Novalić izamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee razgovarali o dubinskoj analizi poslovanja BH Telekoma i HT Mostar.

Tagovi: BH Telecom, HT Eronet, Hrvatski Telekom, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Triglav neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Triglav neće isplatiti dividendu
LJUBLJANA - Na Glavnoj skupštini Zavarovalnice Triglav mali su dioničari zahtijevali isplatu dividendi, ali država je, kao većinski vlasnik, odlučila da ne isplati prošlogodišnju dobit dioničarima.
Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
GUBITAK
Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kn.
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
OTKAZI
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
VELENJE - Završen je popis viške radnika u Gorenju. U prvom valu oko 40 zaposlenika dobit će obavijest o otkazu. To je manje od prvobitnih predviđanja da će 155 ljudi izgubiti posao.
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE