GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pliva u 2021. očekuje prihod od oko 4,5 mlrd kuna

Pliva u 2021. očekuje prihod od oko 4,5 mlrd kuna
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Farmaceutska kompanija Pliva u 2021. godini očekuje ukupne prihode slične kao i lani, oko 4,5 milijardi kuna, od čega se 90 posto odnosi na izvoz, koji bilježi porast za 10 posto, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan na susretu s novinarima.

Ocijenio je kako je ovo još jedna uspješna godina za Plivu, u kojoj obilježavaju i sto godina postojanja te kompanije, na što su ponosni i što su obljetnice koje obilježavaju rijetke kompanije.

Čelni čovjek Plive istaknuo je i da im je najvažniji cilj redovna opskrba pacijenata i drugih korisnika njihovim proizvodima. Ističu da nisu imali zastoja u opskrbi te da su proizvodili cijelo vrijeme bez zastoja. Također, nisu imali problema ni u nabavi sirovina, osim za injekcije, ali i to su uspjeli nadvladati.

"U 2021. zaposlili smo 300 novih ljudi, a otišlo ih je 70-ak, tako da sada imamo oko 2.700 zaposlenih, od kojih je oko 1.200-1.300 u proizvodnji", naveo je Furjan, dodavši da su s brojem zaposlenih jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji.

Naglasio je i da 70-80 posto menadžmenta čine žene te da se i po tome razlikuju od drugih.

Za prihode od izvoza kazao je da se većinom radi o izvozu roba, ali i da sve više izvoze i znanje, u što ulazi i njihov centar za dijeljene aktivnosti, jer iz Zagreba puno toga rade za cijelu Teva grupu i po tome su među boljim kompanijama u sastava te izraelske grupacije.

Prognozira i da će u idućih pet do deset godina dodatno smanjiti udio prihoda s hrvatskog tržišta u ukupnim prihodima, na šest do sedam posto, jer će im, uz cijeli niz novih proizvoda, nastaviti rasti izvoz, posebice u SAD-u, gdje u idućim godinama očekuju veliki rast.

S obzirom da cijene farmaceutskih proizvoda ne rastu već padaju zadnjih godina zbog regulacije na tržištima, a i u pandemiji su neke zemlje, pa i Hrvatska, uredbama ograničile rast cijena lijekova, jedini način da uspješno posluju je racionalnost i efikasnost, istaknuli su iz Plive.

Furjan je iznio i podatak da su u 2020. godini, zbog pandemije, primijetili porast potrošnje vitamina, ali se u toj prvoj pandemijskoj godini prvi put suočili i s padom potražnje za lijekovima, jer zdravstveni sustav nije radio punim kapacitetima osim za covid-19.

Također su u 2020 vidjeli pad potrošnje antibiotika, respiratornih lijekova i drugih, što se dijelom počelo oporavljati u 2021. godine posebice u trećem kvartalu kada su ponovno imali porast potražnje za lijekovima. No, u zadnjem se, četvrtom kvartalu ove godine opet primjećuje pad te potrošnje, iako je u prosincu ove godine, kako kažu iz Plive, taj pad primjerice kod citostatika nešto blaži nego u prosincu prošle godine.

Pliva će ove godine proizvesti rekordnih sedam milijardi tableta, kapsula i injekcija, za što je Furjan rekao da je četiri puta više nego prije deset godina te govori o važnosti proizvodnje u Plivi, za koju uspijevaju naći radnike na domaćem tržištu.

Tagovi: Pliva, Mihael Furjan
PROČITAJ I OVO
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE