GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pliva u 2021. očekuje prihod od oko 4,5 mlrd kuna

Pliva u 2021. očekuje prihod od oko 4,5 mlrd kuna
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Farmaceutska kompanija Pliva u 2021. godini očekuje ukupne prihode slične kao i lani, oko 4,5 milijardi kuna, od čega se 90 posto odnosi na izvoz, koji bilježi porast za 10 posto, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan na susretu s novinarima.

Ocijenio je kako je ovo još jedna uspješna godina za Plivu, u kojoj obilježavaju i sto godina postojanja te kompanije, na što su ponosni i što su obljetnice koje obilježavaju rijetke kompanije.

Čelni čovjek Plive istaknuo je i da im je najvažniji cilj redovna opskrba pacijenata i drugih korisnika njihovim proizvodima. Ističu da nisu imali zastoja u opskrbi te da su proizvodili cijelo vrijeme bez zastoja. Također, nisu imali problema ni u nabavi sirovina, osim za injekcije, ali i to su uspjeli nadvladati.

"U 2021. zaposlili smo 300 novih ljudi, a otišlo ih je 70-ak, tako da sada imamo oko 2.700 zaposlenih, od kojih je oko 1.200-1.300 u proizvodnji", naveo je Furjan, dodavši da su s brojem zaposlenih jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji.

Naglasio je i da 70-80 posto menadžmenta čine žene te da se i po tome razlikuju od drugih.

Za prihode od izvoza kazao je da se većinom radi o izvozu roba, ali i da sve više izvoze i znanje, u što ulazi i njihov centar za dijeljene aktivnosti, jer iz Zagreba puno toga rade za cijelu Teva grupu i po tome su među boljim kompanijama u sastava te izraelske grupacije.

Prognozira i da će u idućih pet do deset godina dodatno smanjiti udio prihoda s hrvatskog tržišta u ukupnim prihodima, na šest do sedam posto, jer će im, uz cijeli niz novih proizvoda, nastaviti rasti izvoz, posebice u SAD-u, gdje u idućim godinama očekuju veliki rast.

S obzirom da cijene farmaceutskih proizvoda ne rastu već padaju zadnjih godina zbog regulacije na tržištima, a i u pandemiji su neke zemlje, pa i Hrvatska, uredbama ograničile rast cijena lijekova, jedini način da uspješno posluju je racionalnost i efikasnost, istaknuli su iz Plive.

Furjan je iznio i podatak da su u 2020. godini, zbog pandemije, primijetili porast potrošnje vitamina, ali se u toj prvoj pandemijskoj godini prvi put suočili i s padom potražnje za lijekovima, jer zdravstveni sustav nije radio punim kapacitetima osim za covid-19.

Također su u 2020 vidjeli pad potrošnje antibiotika, respiratornih lijekova i drugih, što se dijelom počelo oporavljati u 2021. godine posebice u trećem kvartalu kada su ponovno imali porast potražnje za lijekovima. No, u zadnjem se, četvrtom kvartalu ove godine opet primjećuje pad te potrošnje, iako je u prosincu ove godine, kako kažu iz Plive, taj pad primjerice kod citostatika nešto blaži nego u prosincu prošle godine.

Pliva će ove godine proizvesti rekordnih sedam milijardi tableta, kapsula i injekcija, za što je Furjan rekao da je četiri puta više nego prije deset godina te govori o važnosti proizvodnje u Plivi, za koju uspijevaju naći radnike na domaćem tržištu.

Tagovi: Pliva, Mihael Furjan
PROČITAJ I OVO
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
POTEZI
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
TUZLA - Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE