GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o Fortenovi: Mirovinski fondovi puno toga moraju objasniti, osobito AZ

Plenković o Fortenovi: Mirovinski fondovi puno toga moraju objasniti, osobito AZ
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković danas je u Egiptu, gdje je održao govor na klimatskom skupu COP27, ponovno komentirao transakciju kojom je 43,4 posto udjela u Fortenovi od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poručujući kako puno toga u ovoj priči moraju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond, javlja HRT.

Na novinarsko pitanje sprema li se "lex Fortenova", Plenković je rekao da ne zna odakle sve te teze.

- Jako je puno loših i po meni nerazumnih teza u eteru, rekao je premijer.

Plenković je ponovio da je operacija oko Agrokora, iz kojeg je nastala Fortenova, bila uspješna.

- Ovo što se dogodilo u međuvremenu, da je kompanija koja je praktički bila u bankrotu dovedena ponovno na tržišne osnove, dogodilo se zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli i aktivnostima uprave kompanije, rekao je Plenković.

Dodao je da je situacija uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu jednostavno ubrzala ionako najavljenu želju Sberbanka da izađe iz suvlasništva u Fortenovi.

Plenković je rekao i kako puno toga moraju objasniti mirovinski fondovi, osobito AZ fond, čiji je suvlasnik Allianz blokirao sudjelovanje mirovinskih fondova u otkupu Sberbankova udjela, prije nego što je stigla vijest da je udjel kupio ulagač iz Emirata.

- Mislim da puno toga moraju objasniti i mirovinski fondovi u ovoj priči, i to osobito ovaj AZ fond, gdje je sve ono što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

Tagovi: Andrej Plenković, Fortenova grupa, AZ OMF, Allianz, Sberbank
PROČITAJ I OVO
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE