GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine

Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 17:53
Autor: SEEbiz / investitor.me
PODGORICA - Za kompaniju Plantaže 2019. godina mogla bi biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama “Vijesti”, spasili prodaja imovine i akcija Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.

Iz kompanije nijesu željeli da odgovore na pitanja sa kojim rezultatom su završili poslovnu godinu, šta je uzrok lošijeg poslovanja nego ranije i kojim mjerama i aktivnostima planiraju da ga poboljšaju.

Prema finansijskom izvještaju Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 miliona eura. Kompanija je lani uzela i kredite u vrijednosti od 12,5 miliona eura, od čega je na vraćanje ranije uzetih zajmova potrošeno više od sedam miliona a ostalo na investicije i pokriće redovnih troškova. Krajem godine prodali su i udio u Podgoričkoj banci za oko 1,8 miliona eura.

Najava loših rezultata iz Plantaža, imala je odjek i na berzi. Akcije kompanije pale su na 8,5 centi, najniži rezultat u posljednjih 15 godine. Cijena njenih akcija niža od devet centi posljednji put je bila krajem 2004. godine.

Prema ovoj berzanskoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 miliona eura, dok se u knjigama njena nominalna vrijednost vodi na 90 miliona eura.

Kompanija je u novembru objasnila razloge lošeg poslovanja za devet mjeseci i pada prihoda za osam odsto na 17,7 miliona eura.

“Jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda su loši vremenski uslovi koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihode od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode. Prihod od prodaje stonog grožđa u 2019. godini je 50 odsto manji u odnosu na prethdonu godinu, dok je prihodi od prodaje breskve i nektarine, takođe, 50 odsto manji. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 procenata manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina”, naveli su tada iz kompanije.

Jedan od razloga lošijeg poslovanja je i to što je proizvodnja flaširanih proizvoda Plantaža porasla za 25 odsto, što je uticalo i na veće troškove, dok je istovremeno prodaja tih proizvoda porasla za svega 4 odsto. Situacija da je proizvodnja značajno veća od prodaje utiče na povećanje neprodatih zaliha, što dodatno povećava troškove za njihovo čuvanje.

Tagovi: Plantaže, Podgorička banka, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE