GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine

Plantaže iz minusa izvukla prodaja imovine
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 17:53
Autor: SEEbiz / investitor.me
PODGORICA - Za kompaniju Plantaže 2019. godina mogla bi biti jedna od najlošijih poslovnih godina, a od minusa su je, prema informacijama “Vijesti”, spasili prodaja imovine i akcija Podgoričke banke, kao i rast vrijednosti zaliha.

Iz kompanije nijesu željeli da odgovore na pitanja sa kojim rezultatom su završili poslovnu godinu, šta je uzrok lošijeg poslovanja nego ranije i kojim mjerama i aktivnostima planiraju da ga poboljšaju.

Prema finansijskom izvještaju Plantaže su za devet mjeseci prošle godine imale gubitak od 1,4 miliona eura. Kompanija je lani uzela i kredite u vrijednosti od 12,5 miliona eura, od čega je na vraćanje ranije uzetih zajmova potrošeno više od sedam miliona a ostalo na investicije i pokriće redovnih troškova. Krajem godine prodali su i udio u Podgoričkoj banci za oko 1,8 miliona eura.

Najava loših rezultata iz Plantaža, imala je odjek i na berzi. Akcije kompanije pale su na 8,5 centi, najniži rezultat u posljednjih 15 godine. Cijena njenih akcija niža od devet centi posljednji put je bila krajem 2004. godine.

Prema ovoj berzanskoj cijeni cijela kompanija vrijedi 15,2 miliona eura, dok se u knjigama njena nominalna vrijednost vodi na 90 miliona eura.

Kompanija je u novembru objasnila razloge lošeg poslovanja za devet mjeseci i pada prihoda za osam odsto na 17,7 miliona eura.

“Jedan od osnovnih razloga smanjenja prihoda su loši vremenski uslovi koji su u značajnoj mjeri uticali na smanjenje prihode od prodaje breskve, nektarine i stonog grožđa. Sve ekstremne neprilike u ovoj godini pogodile su ključne fenofaze razvoja vinove loze, breskve i nektarine na Ćemovskom polju, što je direktno uticalo na ostvarene prihode. Prihod od prodaje stonog grožđa u 2019. godini je 50 odsto manji u odnosu na prethdonu godinu, dok je prihodi od prodaje breskve i nektarine, takođe, 50 odsto manji. Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na prinos vinskog grožđa koji je u ovoj godini 20 procenata manji u odnosu na prošlu. Uprkos manjim količinama, berba vinskog grožđa 2019. je veoma dobra po pitanju kvaliteta prerađenog grožđa i proizvedenog vina”, naveli su tada iz kompanije.

Jedan od razloga lošijeg poslovanja je i to što je proizvodnja flaširanih proizvoda Plantaža porasla za 25 odsto, što je uticalo i na veće troškove, dok je istovremeno prodaja tih proizvoda porasla za svega 4 odsto. Situacija da je proizvodnja značajno veća od prodaje utiče na povećanje neprodatih zaliha, što dodatno povećava troškove za njihovo čuvanje.

Tagovi: Plantaže, Podgorička banka, Montenegroberza
PROČITAJ I OVO
HND i SNH uputili Vladi hitne mjere za spas novinarstva
HITNO
HND i SNH uputili Vladi hitne mjere za spas novinarstva
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u petak su Vladi uputili hitne mjere koje predlažu za spas novinarstva ističući kako Vlada ni u svom trećem paketu mjera nije prepoznala problem u medijima te da je novinarstvo potpuno ignorirano.
Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
INJEKCIJA
Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
PARIZ - Francuska vlada rezervirala je 20 milijardi eura za kapitalne injekcije u velike domaće kompanije koje se bore za opstanak u koronakrizi, rekao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.
Sanofi najavio donaciju hidroksiklorokina za 50 zemalja
DONACIJA
Sanofi najavio donaciju hidroksiklorokina za 50 zemalja
PARIZ - Farmaceutska tvrtka Sanofi obavezala se u petak donirati 100 milijuna doza hidroksiklorokina 50 zemalja širom svijeta za pomoć u liječenju Covida 19 a ako istraživanja potvrde da je djelotvoran i siguran, namjeravaju ga donirati svima.
Air France-KLM traži potporu Nizozemske i Francuske
POTPORA
Air France-KLM traži potporu Nizozemske i Francuske
PARIZ - Aviokompanija Air France-KLM objavila je da joj je potrebna financijska podrška francuske i nizozemske vlade kako bi prebrodila krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa.
Konzum pokrenuo pomoćnu uslugu Pokupi za internetske kupnje
USLUGE
Konzum pokrenuo pomoćnu uslugu Pokupi za internetske kupnje
ZAGREB - Konzum je pokrenuo pomoćnu uslugu Pokupi koja kupcima omogućuje da naručene proizvode sami preuzmu u prodavaonici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE