GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PIK Vinkovci Plus u obnovu farme Andrijaševci uložio 33,5 milijuna kuna

PIK Vinkovci Plus u obnovu farme Andrijaševci uložio 33,5 milijuna kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2019 / 15:20
Autor: SEEbiz
VINKOVCI - PIK Vinkovci Plus, tvrtka iz sastava Fortenova grupe, završila je sanaciju požarom uništene farme Andrijaševci 2 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a investicija je vrijedna 33,5 milijuna kuna, objavili su u srijedu iz Fortenova grupe.

U obnovu objekata i opreme uloženo je 30 milijuna kuna, dok će se u obnovu stada uložiti dodatnih 3,5 milijuna kuna.

Sanacija farme je započela u jesen 2018. i završila je sredinom srpnja ove godine kada su na farmu počele pristizati i prve rasplodne nazimice iz proizvodnog sustava Belje Plus, navodi se u priopćenju.

Rekonstrukcijom farme kapacitet od 1.300 komada rasplodnih životinja ostao je isti, a godišnje će se na farmi proizvesti oko 35.000 komada merkantilne prasadi za tov.

Predsjednik Uprave PIK Vinkovaca Plus Vladimir Džaja je podsjetio kako je 28. lipnja prošle godine katastrofalni požar u cijelosti poharao farmu Andrijaševci 2 te su izgorjela tri proizvodna objekta – čekalište, prasilište i uzgajalište i sva prateća oprema.

Tada je nastradalo i oko 9.500 komada svinja (rasplodnih nazimica, krmača i prasadi), kazao je te dodao kako je taj događaj za kompaniju bio veliki gubitak i izazov.

"Upravo stoga sam iznimno ponosan da smo u otprilike godinu dana uspjeli dovršiti ovaj zahtjevan projekt obnove farme Andrijaševci 2, što predstavlja značajan događaj za ukupnu poslovnu realizaciju PIK Vinkovaca Plus", istaknuo je.

Savjetnik za Poljoprivredu Fortenova grupe Vlado Čondić – Galiničić je naglasio kako je farma Andrijaševci 2, osim za poslovanje PIK Vinkovaca, iznimno važna i za ukupno zaokruženje procesa stočne proizvodnje u sklopu Poslovne grupe Poljoprivreda Fortenova grupe.

"Obnova farme Andrijaševci 2 najveća je investicija PIK Vinkovaca Plus u 2019. godini te će omogućiti realizaciju zadanih ciljeva i poslovnih planova, povećanje efikasnosti stočne proizvodnje te uvođenje najboljih svjetskih standarda i praksi poslovanja u poljoprivredi", kazao je.

Kako se navodi u priopćenju, glavni izvođač građevinskih radova je kompanija Projektgradnja Plus, a na farmu je ugrađena oprema svjetskih lidera u stočarstvu i proizvodnji svinja.

Tako je opremu, boksove i liniju hranjenja ugradila njemačka kompanija Big Dutchman, dok je ventilacijski sustav instalirala danska kompanija SKOV. Upravljanje na farmi je automatizirano, što se posebno odnosi na ventilaciju i hranidbu.

Novitet je ugrađeni sustav fiksnih visokotlačnih strojeva na toplu vodu (75°C) u svakom od proizvodnih objekata kompanije Kärcher kao i fiksni visokotlačni cjevovod unutar svih objekata. To je, kako se navodi, prvi takav sustav instaliran na svinjogojskoj farmi u Hrvatskoj, a svrha mu je maksimizacija održavanja higijene i zootehničkih postupaka u svinjogojskoj proizvodnji na puno efikasniji način.

Tagovi: PIK Vinkovci Plus, farma Andrijaševci, PIK Vinkovci, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Predsjednik Uprave Pevexa na minimalcu
POTEZI
Predsjednik Uprave Pevexa na minimalcu
ZAGREB - Predsjednik Uprave PEVEX-a Jurica Lovrinčević podnio je Nadzornom odboru zahtjev za smanjenjem plaće zbog krize uzrokovane epidemijom COVID-19.
Italija proširuje ovlasti za zaštitu strateških sektora
ZAŠTITA
Italija proširuje ovlasti za zaštitu strateških sektora

RIM - Italija planira proširiti posebne ovlasti za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je dužnosnik talijanske vlade, dodajući da će se mjere primjenjivati i na ulagače iz drugih država EU-a.

Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
POTEZI
Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia otkazala je sve letove do početka maja.
Dubrovačka pivovara podijelila recept za pivski kvasac
KVASAC
Dubrovačka pivovara podijelila recept za pivski kvasac
DUBROVNIK - Budući da je u posljednje vrijeme u trgovinama postalo gotovo nemoguće naći kvasac, Dubrovačka pivovara priključila se brojnim domaćim pivovarama koje su odlučile pivski kvasac podijeliti građanima.
HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike
PROMJENE
HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je izmijenilo kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE