GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PIK Vinkovci Plus u obnovu farme Andrijaševci uložio 33,5 milijuna kuna

PIK Vinkovci Plus u obnovu farme Andrijaševci uložio 33,5 milijuna kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2019 / 15:20
Autor: SEEbiz
VINKOVCI - PIK Vinkovci Plus, tvrtka iz sastava Fortenova grupe, završila je sanaciju požarom uništene farme Andrijaševci 2 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a investicija je vrijedna 33,5 milijuna kuna, objavili su u srijedu iz Fortenova grupe.

U obnovu objekata i opreme uloženo je 30 milijuna kuna, dok će se u obnovu stada uložiti dodatnih 3,5 milijuna kuna.

Sanacija farme je započela u jesen 2018. i završila je sredinom srpnja ove godine kada su na farmu počele pristizati i prve rasplodne nazimice iz proizvodnog sustava Belje Plus, navodi se u priopćenju.

Rekonstrukcijom farme kapacitet od 1.300 komada rasplodnih životinja ostao je isti, a godišnje će se na farmi proizvesti oko 35.000 komada merkantilne prasadi za tov.

Predsjednik Uprave PIK Vinkovaca Plus Vladimir Džaja je podsjetio kako je 28. lipnja prošle godine katastrofalni požar u cijelosti poharao farmu Andrijaševci 2 te su izgorjela tri proizvodna objekta – čekalište, prasilište i uzgajalište i sva prateća oprema.

Tada je nastradalo i oko 9.500 komada svinja (rasplodnih nazimica, krmača i prasadi), kazao je te dodao kako je taj događaj za kompaniju bio veliki gubitak i izazov.

"Upravo stoga sam iznimno ponosan da smo u otprilike godinu dana uspjeli dovršiti ovaj zahtjevan projekt obnove farme Andrijaševci 2, što predstavlja značajan događaj za ukupnu poslovnu realizaciju PIK Vinkovaca Plus", istaknuo je.

Savjetnik za Poljoprivredu Fortenova grupe Vlado Čondić – Galiničić je naglasio kako je farma Andrijaševci 2, osim za poslovanje PIK Vinkovaca, iznimno važna i za ukupno zaokruženje procesa stočne proizvodnje u sklopu Poslovne grupe Poljoprivreda Fortenova grupe.

"Obnova farme Andrijaševci 2 najveća je investicija PIK Vinkovaca Plus u 2019. godini te će omogućiti realizaciju zadanih ciljeva i poslovnih planova, povećanje efikasnosti stočne proizvodnje te uvođenje najboljih svjetskih standarda i praksi poslovanja u poljoprivredi", kazao je.

Kako se navodi u priopćenju, glavni izvođač građevinskih radova je kompanija Projektgradnja Plus, a na farmu je ugrađena oprema svjetskih lidera u stočarstvu i proizvodnji svinja.

Tako je opremu, boksove i liniju hranjenja ugradila njemačka kompanija Big Dutchman, dok je ventilacijski sustav instalirala danska kompanija SKOV. Upravljanje na farmi je automatizirano, što se posebno odnosi na ventilaciju i hranidbu.

Novitet je ugrađeni sustav fiksnih visokotlačnih strojeva na toplu vodu (75°C) u svakom od proizvodnih objekata kompanije Kärcher kao i fiksni visokotlačni cjevovod unutar svih objekata. To je, kako se navodi, prvi takav sustav instaliran na svinjogojskoj farmi u Hrvatskoj, a svrha mu je maksimizacija održavanja higijene i zootehničkih postupaka u svinjogojskoj proizvodnji na puno efikasniji način.

Tagovi: PIK Vinkovci Plus, farma Andrijaševci, PIK Vinkovci, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
TUŽBE
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
WASHINGTON - Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara.
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE