GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pfizer ulaže 2,5 milijarde dolara u proizvodnju lijekova u Europi

Pfizer ulaže 2,5 milijarde dolara u proizvodnju lijekova u Europi
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19.

Pfizer tako planira potrošiti više od 1,2 milijarde eura na proširenje tvornice u belgijskom Puursu, nakon što je u četvrtak najavio isti iznos za tvornicu u Dublinu.

Tvornica u Puursu igrala je ključnu ulogu u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom, koristeći tehnologiju glasničke RNK.

U Dublinu Pfizer proizvodi materijal za složene biologičke lijekove i za cjepiva, a dodatno ulaganje trebalo bi udvostručiti kapacitet tvornice.

Pfizerov prihod trebao bi ove godine premašiti 100 milijardi dolara i biti više nego dvostruko veći nego prije pandemije zahvaljujući prodaji cjepiva i lijekova protiv covida-19.

U idućih nekoliko godina prodaja cjepiva i lijekova za covid trebala bi oštro pasti, a u 2025. istječe i Pfizerov patent za lijekove za rak i artritis Ibrance i Xeljanz.

Pfizer se nada da će u idućih godinu i pol dana na tržište plasirati čak 19 novih proizvoda, uključujući lijekove za ulcerozni kolitis i migrene, kao i cjepivo za respiratorni sincicijski virus (RSV).

"Naš portfelj je jak i zahtijeva širenje naše mreže kako bismo se prilagodili novim proizvodima koji će stvarno imati utjecaj", rekao je Pfizerov šef nabave Mike McDermott.

U tvornicama u Belgiji i Irskoj kompanija će proizvoditi nove proizvode koji će pokrivati različita terapijska područja, uključujući rijetke bolesti, upalne procese i imunologiju, rekao je McDermott.

Europske kompanije trenutno muku muče s rastom troškova energije, rada, sirovina i kredita. U najtežem su položaju proizvođači dobara koji troše puno energije, poput gnojiva i kemikalija, pa su neki odlučili preseliti proizvodnju u zemlje s nižim cijenama energije, poput SAD-a.

Proizvođači lijekova upozoravaju pak da bi energetski troškovi mogli potkopati nastojanja da se poveća proizvodnja generičkih lijekova u Europi kako bi se smanjila ovisnost o vanjskim dobavljačima, podsjeća Reuters.

Tagovi: Pfizer, proizvodnja lijekova, farmaceutska industrija
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE