GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrović: Air Serbia ispunila uslove za stečaj

Petrović: Air Serbia ispunila uslove za stečaj
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 10:52
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da su za stabilnost javnih finansija u srednjem roku dva najveća rizika nereformisana javna i državna preduzeća i prevelike plate u javnom sektoru, jer se ne vidi način kako će neodrživi rashodi za ove dve namene da se smanje.

“Poseban problem s platama je to što one nisu sistemski uređene i njihov rast nije povezan sa objektivnim ekonomskim parametrima. A ako plate u javnom sektoru relativno snažno rastu čak i u vremenu krize, teško je očekivati da će se takva praksa lako napustiti tokom privrednog oporavka”, rekao je Petrović za novi broj nedeljnika NIN.

Kako je naveo, uvođenje sveobuhvatnog sistema platnih razreda ponovo je odloženo za 2022, iako je prvobitno bilo najavljeno još za 2015. godinu.

Govoreći o Air Serbiji, on je rekao da ta kompanija i pre krize nije poslovala održivo.

“Ako iz bilansa isključimo državne dotacije za otplatu starog duga JAT-a, preduzeće je od 2015. do 2019. umesto iskazanog dobitka imalo prosečan godišnji gubitak veći od 20 miliona evra”, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, “tu su i prikriveni likvidnosni problemi budući da preduzeće nije uspevalo da prilivima iz redovnog poslovanja pokriva dospele obaveze, što je manjak koji se nadomešćivao zaduživanjem.

“Akumulirani gubici su ‘pojeli’ kapital preduzeća, što u formalnom smislu znači da su ispunjeni uslovi za stečaj”, rekao je Petrović.

On je naveo da pandemija nije direktni uzrok tih problema, ali ih je ogolila, pa preduzeće umesto redovnog manjka gotovine od 30 miliona evra u 2020. godini ima manjak od 60-70 miliona evra.

“Kada na to dodamo obaveze koje dospevaju ove i naredne godine, dolazimo do zaključka da će preduzeću do kraja 2021. godine faliti najmanje 200 miliona evra da preživi”, rekao je Petrović.

“Za održivo poslovanje biće nužna temeljna reforma, zbog čega bi subvencije trebalo usloviti obavezom restruktuiranja. To je praksa koju evropske zemlje primenjuju u sličnim situacijama”, objasnio je Petrović.

Tagovi: Pavle Petrović, Air Serbia, Fiskalni savet
PROČITAJ I OVO
HZZ: Za ožujak smanjena lista djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora
POTPORE
HZZ: Za ožujak smanjena lista djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u srijedu je smanjilo listu djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama potresa, pa ih za ožujak više neće moći koristiti financijske i djelatnosti osiguranja te kockanja i klađenja.
T-2 tužio Telekom Slovenije, traži najmanje 50 milijuna eura
TUŽBA
T-2 tužio Telekom Slovenije, traži najmanje 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Tvrtka T-2 pokrenula je tužbu protiv Telekoma Slovenije zbog navodnih nezakonitih radnji u pružanju veleprodajnih usluga, objasnio je danas T-2.
Njemački Simtech u Ljubuškom gradi tvornicu elektronike
INVESTICIJE
Njemački Simtech u Ljubuškom gradi tvornicu elektronike
LJUBUŠKI - Njemačka kompanija Simtech kupila je zemljište nedaleko Ljubuškog u BiH gdje će graditi tvornicu u kojoj će proizvoditi elektroniku i elektroničke uređaje.
Rio Tinto dogodine počinje izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita
RUDNIK
Rio Tinto dogodine počinje izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita
BEOGRAD - Kompanija Rio Sava Exploration, deo korporacije Rio Tinto, najavila je danas da bi izgradnja podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita, iz koga se dobija litijum za proizvodju baterija za električne automobile, trebalo da počne naredne godine i da traje do 2026.
Snažan rast dobiti Viktora Lenca u 2020.
UZLET
Snažan rast dobiti Viktora Lenca u 2020.
RIJEKA - Brodogradilište Viktor Lenac lani je ostvarilo neto dobit od 34,6 milijuna kuna, što je za 66,1 posto više nego godinu prije, pokazuje nerevidirano financijsko izvješće Lenca, koje također pokazuje i da su prihodi lani pali manje nego rashodi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE