GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol digitalizira svoje logističke procese

Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.

Projektom pod nazivom Digitalizacija naftno-plinskog opskrbnog lanca E2E, Petrol je uspio na javnom natječaju Ministarstva gospodarstva za digitalnu transformaciju gospodarstva. Provodi se s partnerima SmartCargo i Špica International te odabranim SAP providerom. U iznosu od nešto više od 1,4 milijuna eura projekt je sufinanciran iz Fonda za oporavak i otpornost.

U sklopu projekta bit će digitalizirani i nadograđeni ključni temeljni procesi tvrtke, od nabave naftnih derivata do njihove prodaje, rekli su na današnjem predstavljanju u Ljubljani. Poseban naglasak bit će stavljen na učinkovitu i digitaliziranu logistiku. Cilj je da Petrol ima potpuni nadzor nad upravljanjem svojim voznim parkom, a da istovremeno optereti što manji broj vozila.

Osigurat će se sveobuhvatna automatizacija, integracija i digitalizacija procesa nabave, logistike i prodaje energenata u Petrolu, objasnio je Andrej Kovačič iz Petrola.

"Raspored je kratak", dodao je. Partnerima je na raspolaganju 14 mjeseci tijekom kojih će se provoditi tri faze digitalne transformacije - digitalna strategija, tehnološko jačanje za digitalnu transformaciju i implementacija rješenja digitalne transformacije u poslovne procese odn. funkcije. Aktivnosti su već u punom jeku.

SmartCargo će razviti naprednu logističku platformu koja će optimizirati i automatizirati procese lanca opskrbe Petrola energentima, a Špica mobilnu aplikaciju za praćenje isporuke energenata u domove ili trgovci. Preko njega će sva elektronika u vozilu biti spojena na centralu, pa će Petrol imati kontrolu ne samo kada je lož ulje dopremljeno, nego i u kakvom je stanju dopremljeno, koliko je rezervoar pun i slične podatke.

U sklopu projekta, prema planovima Petrola, poboljšat će se iskustvo potrošača u dva važna aspekta prodaje energenata - fleksibilnost u pogledu rokova isporuke i pridržavanje dogovorenih rokova isporuke. Ako je, primjerice, na sjevernoj ljubljanskoj obilaznici prometna gužva, sustav će to detektirati i predložiti drugu rutu kako bi dostava ipak bila obavljena u zadanom roku, rekao je Pavel Snoj iz Petrola. "Važno je da će i kupci vidjeti razliku kada projekt bude gotov", dodao je Kovačič.

Budući da u Sloveniji nemamo rafineriju, Petrol energente opskrbljuje preko najvećeg skladišta u regiji u Serminu. Puno je procedura da ti energenti dođu do krajnjeg kupca, a kontroliranje tog lanca uvijek je bio pozitivan izazov za Petrol, rekao je član uprave Petrola Jože Bajuk. Kako je dodao, već su u prošlosti uložili puno energije i novca u modernizaciju i digitalizaciju ovog područja, a razvojem novih tehnologija nudi im se više mogućih rješenja.

Kovačič je istaknuo i održivi aspekt projekta. Činjenica da vozila s energentima neće stajati u prometnim gužvama pridonosi ekološkoj održivosti, uključenost zaposlenika u dodatnu edukaciju i stjecanje novih kompetencija osigurava društvenu održivost, a povećanje ponude usluga i smanjenje troškova za Petrol znači ekonomsku održivost. Uštede u emisiji ugljičnog dioksida procjenjuju se na 129.000 kilograma godišnje, što predstavlja 10-postotno smanjenje emisija iz logistike opskrbe energentima od strane Petrola i njegovih partnera.

Tagovi: Petrol, digitalizacija, SmartCargo, Špica International
PROČITAJ I OVO
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
SIROVINE
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
KOPRIVNICA - Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom ove godine podmiriti s domaćih polja.
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
GUBITAK
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
BIHAĆ - Bihaćka pivovara potonula je prošle godine u veliki gubitak usljed smanjenih prihoda i naraslih rashoda, prenose mediji.
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SURADNJA
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SARAJEVO - U poslovnoj zgradi BH Telecoma u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE