GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol digitalizira svoje logističke procese

Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.

Projektom pod nazivom Digitalizacija naftno-plinskog opskrbnog lanca E2E, Petrol je uspio na javnom natječaju Ministarstva gospodarstva za digitalnu transformaciju gospodarstva. Provodi se s partnerima SmartCargo i Špica International te odabranim SAP providerom. U iznosu od nešto više od 1,4 milijuna eura projekt je sufinanciran iz Fonda za oporavak i otpornost.

U sklopu projekta bit će digitalizirani i nadograđeni ključni temeljni procesi tvrtke, od nabave naftnih derivata do njihove prodaje, rekli su na današnjem predstavljanju u Ljubljani. Poseban naglasak bit će stavljen na učinkovitu i digitaliziranu logistiku. Cilj je da Petrol ima potpuni nadzor nad upravljanjem svojim voznim parkom, a da istovremeno optereti što manji broj vozila.

Osigurat će se sveobuhvatna automatizacija, integracija i digitalizacija procesa nabave, logistike i prodaje energenata u Petrolu, objasnio je Andrej Kovačič iz Petrola.

"Raspored je kratak", dodao je. Partnerima je na raspolaganju 14 mjeseci tijekom kojih će se provoditi tri faze digitalne transformacije - digitalna strategija, tehnološko jačanje za digitalnu transformaciju i implementacija rješenja digitalne transformacije u poslovne procese odn. funkcije. Aktivnosti su već u punom jeku.

SmartCargo će razviti naprednu logističku platformu koja će optimizirati i automatizirati procese lanca opskrbe Petrola energentima, a Špica mobilnu aplikaciju za praćenje isporuke energenata u domove ili trgovci. Preko njega će sva elektronika u vozilu biti spojena na centralu, pa će Petrol imati kontrolu ne samo kada je lož ulje dopremljeno, nego i u kakvom je stanju dopremljeno, koliko je rezervoar pun i slične podatke.

U sklopu projekta, prema planovima Petrola, poboljšat će se iskustvo potrošača u dva važna aspekta prodaje energenata - fleksibilnost u pogledu rokova isporuke i pridržavanje dogovorenih rokova isporuke. Ako je, primjerice, na sjevernoj ljubljanskoj obilaznici prometna gužva, sustav će to detektirati i predložiti drugu rutu kako bi dostava ipak bila obavljena u zadanom roku, rekao je Pavel Snoj iz Petrola. "Važno je da će i kupci vidjeti razliku kada projekt bude gotov", dodao je Kovačič.

Budući da u Sloveniji nemamo rafineriju, Petrol energente opskrbljuje preko najvećeg skladišta u regiji u Serminu. Puno je procedura da ti energenti dođu do krajnjeg kupca, a kontroliranje tog lanca uvijek je bio pozitivan izazov za Petrol, rekao je član uprave Petrola Jože Bajuk. Kako je dodao, već su u prošlosti uložili puno energije i novca u modernizaciju i digitalizaciju ovog područja, a razvojem novih tehnologija nudi im se više mogućih rješenja.

Kovačič je istaknuo i održivi aspekt projekta. Činjenica da vozila s energentima neće stajati u prometnim gužvama pridonosi ekološkoj održivosti, uključenost zaposlenika u dodatnu edukaciju i stjecanje novih kompetencija osigurava društvenu održivost, a povećanje ponude usluga i smanjenje troškova za Petrol znači ekonomsku održivost. Uštede u emisiji ugljičnog dioksida procjenjuju se na 129.000 kilograma godišnje, što predstavlja 10-postotno smanjenje emisija iz logistike opskrbe energentima od strane Petrola i njegovih partnera.

Tagovi: Petrol, digitalizacija, SmartCargo, Špica International
PROČITAJ I OVO
AD Plastik: Veći prihodi i narudžbe, značajno smanjen gubitak
POBOLJŠANJE
AD Plastik: Veći prihodi i narudžbe, značajno smanjen gubitak
SOLIN - Objavljen je nerevidirani financijski izvještaj AD Plastik Grupe za 2023. godinu u kojoj su ostvareni osjetno bolji rezultati nego godinu ranije.
Grupa Končar: Rekordni prihodi, dobit i profitna marža u 2023.
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar: Rekordni prihodi, dobit i profitna marža u 2023.
ZAGREB – Poslovna 2023. godina za Grupu KONČAR bila je godina višestrukih postignuća.
Ryanair podiže cijene karata
POTEZI
Ryanair podiže cijene karata
DUBLIN - Putnici će ovog ljeta plaćati više cijene zrakoplovnih karata zbog ograničenih kapaciteta, upozorio je direktor irske niskobudžetne aviokompanije Ryanair, istaknuvši kašnjenje naručenih Boeingovih zrakoplova.
Slaba produktivnost hrvatskog građevinskog sektora
ZAOSTAJANJE
Slaba produktivnost hrvatskog građevinskog sektora
ZAGREB - U građevinskoj industriji, kao i u svakoj drugoj gospodarskoj grani, produktivnost rada ima izuzetnu važnost, a ona će se dodatno povećavati s rastućim nedostatkom radne snage.
Norwegian Air dobiva subvencije, počinju letovi za Skandinaviju
LETOVI
Norwegian Air dobiva subvencije, počinju letovi za Skandinaviju
SARAJEVO - Kao rezultat javnog poziva za subvencioniranje zračnog prometa na području Kantona Sarajevo, koji provodi Vlada Kantona Sarajevo u suradnji s Turističkom zajednicom KS i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine uskoro će biti izravno povezan u skandinavske zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE