GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol digitalizira svoje logističke procese

Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.

Projektom pod nazivom Digitalizacija naftno-plinskog opskrbnog lanca E2E, Petrol je uspio na javnom natječaju Ministarstva gospodarstva za digitalnu transformaciju gospodarstva. Provodi se s partnerima SmartCargo i Špica International te odabranim SAP providerom. U iznosu od nešto više od 1,4 milijuna eura projekt je sufinanciran iz Fonda za oporavak i otpornost.

U sklopu projekta bit će digitalizirani i nadograđeni ključni temeljni procesi tvrtke, od nabave naftnih derivata do njihove prodaje, rekli su na današnjem predstavljanju u Ljubljani. Poseban naglasak bit će stavljen na učinkovitu i digitaliziranu logistiku. Cilj je da Petrol ima potpuni nadzor nad upravljanjem svojim voznim parkom, a da istovremeno optereti što manji broj vozila.

Osigurat će se sveobuhvatna automatizacija, integracija i digitalizacija procesa nabave, logistike i prodaje energenata u Petrolu, objasnio je Andrej Kovačič iz Petrola.

"Raspored je kratak", dodao je. Partnerima je na raspolaganju 14 mjeseci tijekom kojih će se provoditi tri faze digitalne transformacije - digitalna strategija, tehnološko jačanje za digitalnu transformaciju i implementacija rješenja digitalne transformacije u poslovne procese odn. funkcije. Aktivnosti su već u punom jeku.

SmartCargo će razviti naprednu logističku platformu koja će optimizirati i automatizirati procese lanca opskrbe Petrola energentima, a Špica mobilnu aplikaciju za praćenje isporuke energenata u domove ili trgovci. Preko njega će sva elektronika u vozilu biti spojena na centralu, pa će Petrol imati kontrolu ne samo kada je lož ulje dopremljeno, nego i u kakvom je stanju dopremljeno, koliko je rezervoar pun i slične podatke.

U sklopu projekta, prema planovima Petrola, poboljšat će se iskustvo potrošača u dva važna aspekta prodaje energenata - fleksibilnost u pogledu rokova isporuke i pridržavanje dogovorenih rokova isporuke. Ako je, primjerice, na sjevernoj ljubljanskoj obilaznici prometna gužva, sustav će to detektirati i predložiti drugu rutu kako bi dostava ipak bila obavljena u zadanom roku, rekao je Pavel Snoj iz Petrola. "Važno je da će i kupci vidjeti razliku kada projekt bude gotov", dodao je Kovačič.

Budući da u Sloveniji nemamo rafineriju, Petrol energente opskrbljuje preko najvećeg skladišta u regiji u Serminu. Puno je procedura da ti energenti dođu do krajnjeg kupca, a kontroliranje tog lanca uvijek je bio pozitivan izazov za Petrol, rekao je član uprave Petrola Jože Bajuk. Kako je dodao, već su u prošlosti uložili puno energije i novca u modernizaciju i digitalizaciju ovog područja, a razvojem novih tehnologija nudi im se više mogućih rješenja.

Kovačič je istaknuo i održivi aspekt projekta. Činjenica da vozila s energentima neće stajati u prometnim gužvama pridonosi ekološkoj održivosti, uključenost zaposlenika u dodatnu edukaciju i stjecanje novih kompetencija osigurava društvenu održivost, a povećanje ponude usluga i smanjenje troškova za Petrol znači ekonomsku održivost. Uštede u emisiji ugljičnog dioksida procjenjuju se na 129.000 kilograma godišnje, što predstavlja 10-postotno smanjenje emisija iz logistike opskrbe energentima od strane Petrola i njegovih partnera.

Tagovi: Petrol, digitalizacija, SmartCargo, Špica International
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE