GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrokemija zaustavlja dva pogona, proizvedeno dovoljno mineralnog gnojiva

Petrokemija zaustavlja dva pogona, proizvedeno dovoljno mineralnog gnojiva
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Petrokemija je u petak izvijestila da je planski krenula u zaustavljanje pogona Amonijak i Urea, poručivši da je prije toga proizvela dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe te je isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku.

Petrokemija je na svojoj internetskoj stranici izvijestila da poskupljenje plina snažno utječe na sektor proizvodnje mineralnih gnojiva u EU s aspekta značajnih povećanja troškova proizvodnje i posljedično smanjenja potražnje pod utjecajem visokih cijena gotovih proizvoda, kao i s aspekta ograničenja ponude pod utjecajem optimizacije poslovanja cijelog niza europskih proizvođača.

Sve to, napominju, očekivano će utjecati na poljoprivredno-prehrambeni ciklus s krajnjim ishodom rasta troškova proizvodnje hrane.

Kutinska kompanija navodi da nema problema s osiguranjem ugovorenih količina plina od svojih dobavljača te ispunjava sve obveze prema kupcima, dobavljačima i zaposlenicima. No, izvješćuje da će u idućem razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti kako bi optimizirala proizvodnju, uz istovremeno zadovoljavanje odgovarajućih potreba prioritetnih tržišta.

"Sukladno navedenom, planski smo krenuli u zaustavljanje proizvodnih kapaciteta pogona Amonijak i Urea, uz zadržavanje u normalnom režimu rada ostalih linija mineralnih gnojiva, a uvjetovano optimizacijom poslovanja i potrebom izvođenja nužnih popravaka koji su odgađani zbog nedostataka rezervnih dijelova u proteklom razdoblju", kaže se u objavi.

Navode i da je nedostatak dijelova bio pod utjecajem usporenih lanaca opskrbe i dugačkih rokova isporuke potrebnih materijala od dobavljača iz Azije.

Istovremeno, burzovna cijena plina porasla je sa 118 EUR/MWh 1. ožujka na 251 EUR/MWh 7. ožujka, uz snažnu volatilnost. To je, navode, zahtijevalo žurnu reakciju kako bi se spriječili nekontrolirani gubitci koji bi nastali u uvjetima proizvodnje s povijesno visokim i neodrživim troškovima plina, a imajući istovremeno u vidu da je i potražnja na tržištu značajno smanjena pod utjecajem šoka cijena.

Iz Petrokemije napominju da su pravovremeno prije zaustavljanja proizveli dovoljne količine mineralnih gnojiva za sve zaprimljene i odobrene narudžbe te je u tom smislu isporuka neometana i bit će zadovoljena potražnja za ožujak i sezonu poljoprivrednih radova koja je u tijeku. Navode i da potpuno prati svoje kupce i partnere s naručenim i odobrenim količinama i ugovorenim cijenama mineralnih gnojiva, neovisno o aktualnim utjecajima.

Sukladno stanju na tržištu plina i mineralnih gnojiva bit će utvrđen plan proizvodnje za iduće razdoblje. Daljnje narudžbe za već proizvedene količine mineralnih gnojiva ugovarat će se nakon 15. ožujka, dok će nova proizvodnja ovisiti o prethodno navedenim utjecajima iz okruženja, zaključuje se u objavi.

Tagovi: Petrokemija, mineralno gnojiva, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE