GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrokemija iz ogromnog gubitka u dobit od 29 milijuna kuna

Petrokemija iz ogromnog gubitka u dobit od 29 milijuna kuna
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2019 / 13:45
Autor: SEEbiz
KUTINA - Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2019. završila s neto dobiti od 29 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen gubitak od 176 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u ponedjeljak.

Ukupni poslovni prihodi Petrokemije iznosili 1,13 milijardi kuna i veći su za 22,5 posto.

Rast bilježe i prihodi od prodaje, za 26 posto, na iznos od 1,1 milijardu kuna. Rast prihoda od prodaje, kako ističu u tvrtki, uglavnom je rezultat značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu.

Ukupni su rashodi Petrokemije u prvom polugodištu iznosili 1,1 milijardu kuna i veći su za 0,23 posto nego u istom razdoblju lani.

Tijekom prvog polugodišta proizvodnja mineralnih gnojiva je povećana sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je proizvedeno 573 tisuće tona mineralnih gnojiva. Prodaja mineralnih gnojiva iznosila je 580 tisuća tona i povećana je 12 posto pri čemu je prodaja na domaćem tržištu iznosila 213 tisuća tona, a u izvozu 367 tisuća tona.

U izvješću se prenosi i komentar predsjednika Uprave Davora Žmegača koji među ostalim ističe da je, usporedi li se rezultat bez jednokratnih stavki, neto dobit za prvo polugodište iznosi 90 milijuna kuna u usporedbi s neto gubitkom od 127 milijun kuna u prvom polugodištu lani.

Napominje kako jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 od 8 milijuna kuna za prvo polugodište ove godine i 49 milijuna kuna za prvo polugodište lani godine. Osim toga, jednokratne stavke su i 45 milijuna kuna troška otpremnina i 7 milijuna kuna rezerviranja za isplatu otpremnina.

"Pokretači značajno boljeg rezultata u odnosu na isto razdoblje prethodne godine su vanjski i interni utjecaji", ističe Žmegač napominjući kako su volumen prodaje u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, neprekinuta proizvodnja i kontrola troškova imali pozitivan utjecaj na rezultat.

Što se tiče vanjskih utjecaja, napominje da je niža cijena plina (17 posto) imala značajan utjecaj, djelomično kompenzirano višim cijenama za naknade na emisije CO2 (76 posto).

U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva, kazao je Žmegač te dodao kako se "u drugom polugodištu planira nastavak mjera restrukturiranja s pozitivnim utjecajem na rezultat poslovanja".

"Ne bude li značajnih promjena u vanjskom okruženju, očekuje se daljnje poboljšanje rezultata u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", poručio je Žmegač.

Konsolidirano izvješće za prvo polugodište pokazuje da je Petrokemija Grupa ostvarila neto dobit od 27 milijuna kuna u odnosu na 178 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine.

Tagovi: Petrokemija
PROČITAJ I OVO
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
UTICAJ PANDEMIJE
Metalac: Pad prodaje i profitabilnosti proizvodnih kompanija
GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti.
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
DOBRA GODINA
Gavrilović: Rast prihoda i neto dobit od 27,67 milijuna kuna u 2019.
PETRINJA - Prošla godina bit će zapisana sjajnim slovima u povijest Gavrilovića jer je tvrtka ubilježila vrlo dobar rast prihoda uz ostvarenu neto dobit, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske.
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
TERMINAL
U planu gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar
BAR - Novi kontejnerski terminal trebalo bi sledeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine vlade CG.
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
CESTARINE
HAC i ARZ za vikend naplatili 30 posto manje cestarine nego lani
ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE