GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrokemija: 2019. jedna od najuspješnijih godina - neto dobit 154 milijuna kuna

Petrokemija: 2019. jedna od najuspješnijih godina - neto dobit 154 milijuna kuna
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz
KUTINA - Petrokemija je u prošloj godini povećala prihod od prodaje za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, te ostvarila neto dobit od 154 milijuna kuna, naspram gubitka od 471 milijun kuna u 2018. godini, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

"U 2019. godini Petrokemija d.d. zabilježila je jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti. Pokazali smo sposobnost da postanemo prodajno usmjerena tvrtka i iskoristimo prednost niskih cijena plina na europskom tržištu te ostvarimo neto dobit od 154 milijuna kuna u odnosu na 471 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u 2018. godini", ističe predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, neto dobit bez jednokratnih stavki lani je iznosila 223 milijuna kuna, u usporedbi s neto gubitkom od 359 milijun kuna u 2018. godini.

Među jednokratnim stavkama izdvajaju se troškovi otpremnina u iznosu od 66 milijuna kuna u prošloj godini, kao i vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju ugljičnog dioksida od 2 milijuna kuna za 2019. godinu i 112 milijuna kuna za 2018. godinu.

Prihodi od prodaje Petrokemije lani su porasli za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, što je uglavnom posljedica značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu, ističe se u izvješću.

"Poslovanje Petrokemije d.d. u 2019. godini i dalje je pod pozitivnim utjecajem vanjskih i internih faktora. Interno, volumen prodaje u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, veliki obujam proizvodnje i implementirane mjere efikasnosti imali su pozitivan utjecaj na rezultat. Što se tiče vanjskih faktora, niža cijena prirodnog plina na Europskim tržištima imala je značajan utjecaj, djelomično kompenzirano višim cijenama za naknade na emisije ugljičnog dioksida", navodi i Žmegač, dodajući kako lani nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva.

"Iako smo značajno poboljšali svoj financijski položaj dovodeći neto dug i gearing na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina, još uvijek je potrebno dosta napora kako bi konstantno bili spremni za brze prilagodbe i sposobni uspješno voditi poslovanje u neizvjesnom i nestabilnom okruženju", poručuje predsjednik Uprave Petrokemije.

Po podacima iz izvješća, nego dug Petrokemije na kraju prošle godine iznosi 397 milijuna kuna, što je za 25 posto manje u odnosu na kraj 2018. godine kada je iznosio 528 milijuna kuna.

Tagovi: Petrokemija, Davor Žmegač
PROČITAJ I OVO
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE