GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrokemija: 2019. jedna od najuspješnijih godina - neto dobit 154 milijuna kuna

Petrokemija: 2019. jedna od najuspješnijih godina - neto dobit 154 milijuna kuna
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz
KUTINA - Petrokemija je u prošloj godini povećala prihod od prodaje za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, te ostvarila neto dobit od 154 milijuna kuna, naspram gubitka od 471 milijun kuna u 2018. godini, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva.

"U 2019. godini Petrokemija d.d. zabilježila je jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti. Pokazali smo sposobnost da postanemo prodajno usmjerena tvrtka i iskoristimo prednost niskih cijena plina na europskom tržištu te ostvarimo neto dobit od 154 milijuna kuna u odnosu na 471 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u 2018. godini", ističe predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, neto dobit bez jednokratnih stavki lani je iznosila 223 milijuna kuna, u usporedbi s neto gubitkom od 359 milijun kuna u 2018. godini.

Među jednokratnim stavkama izdvajaju se troškovi otpremnina u iznosu od 66 milijuna kuna u prošloj godini, kao i vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju ugljičnog dioksida od 2 milijuna kuna za 2019. godinu i 112 milijuna kuna za 2018. godinu.

Prihodi od prodaje Petrokemije lani su porasli za 17 posto, na 2,1 milijardu kuna, što je uglavnom posljedica značajno veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu, ističe se u izvješću.

"Poslovanje Petrokemije d.d. u 2019. godini i dalje je pod pozitivnim utjecajem vanjskih i internih faktora. Interno, volumen prodaje u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima, veliki obujam proizvodnje i implementirane mjere efikasnosti imali su pozitivan utjecaj na rezultat. Što se tiče vanjskih faktora, niža cijena prirodnog plina na Europskim tržištima imala je značajan utjecaj, djelomično kompenzirano višim cijenama za naknade na emisije ugljičnog dioksida", navodi i Žmegač, dodajući kako lani nisu zabilježene nikakve značajne izmjene cijena gnojiva.

"Iako smo značajno poboljšali svoj financijski položaj dovodeći neto dug i gearing na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina, još uvijek je potrebno dosta napora kako bi konstantno bili spremni za brze prilagodbe i sposobni uspješno voditi poslovanje u neizvjesnom i nestabilnom okruženju", poručuje predsjednik Uprave Petrokemije.

Po podacima iz izvješća, nego dug Petrokemije na kraju prošle godine iznosi 397 milijuna kuna, što je za 25 posto manje u odnosu na kraj 2018. godine kada je iznosio 528 milijuna kuna.

Tagovi: Petrokemija, Davor Žmegač
PROČITAJ I OVO
Kraš: Možda ćemo kasniti s objavom tromjesečnog izvještaja za prvo tromjesečje 2020.
UPOZORENJE
Kraš: Možda ćemo kasniti s objavom tromjesečnog izvještaja za prvo tromjesečje 2020.
ZAGREB - Kraš je priopćio kako zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih virusom COVID-19 i razornim potresom u Zagrebu imaju poteškoća u prikupljanju i obradi dokumentacije potrebne za provedbu knjiženja pa posljedično time i izradu tromjesečnih financijskih izvješća za prvo tromjesečje 2020. godine.
Croatia Airlines leti samo za ova četiri grada
LETOVI
Croatia Airlines leti samo za ova četiri grada
ZAGREB – Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u svijetu i Republici Hrvatskoj, Croatia Airlines od 10. ožujka kontinuirano smanjuje planirani opseg reda letenja.
Maistra s tri otvorena hotela, plaće neupitne, ali traži dodatne mjere Vlade
HOTELIJERI
Maistra s tri otvorena hotela, plaće neupitne, ali traži dodatne mjere Vlade
ROVINJ - Hotelska grupacija Maistra iz sastava Adris Grupe trenutno među rijetkima u Hrvatskoj ima otvorene hotele i to njih tri, a iako zbog pandemije covid-a 19 neko vrijeme neće imati poslovne aktivnosti ni dotok prihoda,osigurala je sredstva za nesmetanu isplatu plaća, ističu za Hinu iz Maistre.
easyJet prizemljio kompletnu flotu
POTEZI
easyJet prizemljio kompletnu flotu
LONDON - Britanski niskobudžetni prijevoznik easyJet prizemljio je cijelu flotu zrakoplova zbog pandemije koronavirusa, objavila je tvrtka.
Njemačka kreće s izravnim uplatama samozaposlenima i malim tvrtkama
UPLATE
Njemačka kreće s izravnim uplatama samozaposlenima i malim tvrtkama

BERLIN - Njemačke savezne zemlje počet će u ponedjeljak izravno uplaćivati novac na račune malih poduzeća, samozaposlenih, freelancera i poljoprivrednika teško pogođenih koronakrizom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE