GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petr Hermann: U Hrvatskoj vidim veliki potencijal, osobito u hotelskom sektoru

Petr Hermann: U Hrvatskoj vidim veliki potencijal, osobito u hotelskom sektoru
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 09:21
Autor: Marko Majić
INTERVJU - Petr Hermann jedan je od ključnih lidera koji se bavi energetski učinkovitim rješenjima i uslugama na području upravljanja energijom i industrijske automatizacije u Schneider Electricu..

Zadužen je za poslovanje te P&L u klasteru 15 srednjeeuropskih i južnoeuropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Razgovarali smo s njime u svjetlu aktualnih događanja izazvanih pandemijom koronavirusa.

SEEbiz: Dobro poznajete hrvatsko i regionalno tržište, s obzirom da ste više od deset godina zaduženi za rukovoditeljske procese u Schneider Electrica na ovom području. Što se promijenilo na područjima energetskog managementa i industrijske automatizacije od 2008. kad ste postali SE glavni menadžer za Sloveniju do danas? Na koji način ste prevladavali recesiju uzrokovanu financijskim nepogodama i smatrate li da će aktualne okolnosti uzrokovati novu recesiju?

Hermann: Primjetan je manjak obrazovane radne snage, povećanje troškova rada, te porast cijena energenata. Lokalno se poslovanje suočava s većom konkurencijom zbog otvorenijeg tržišta i intenziviranja e-commerce. Sve je više korisnika digitalnih alata, potražnja za kvalitetnijim i boljim uslugama je u porastu, općenito veća kvaliteta i težnja za blagostanjem su cjenjenije.

To je sve utjecalo na izražajnu potrebu za učinkovitošću, integraciji energetske i operativne efikasnosti, široj primjeni digitalizacije te korištenju jednostavnijih i intuitivnijih korisničkih aplikacija i sučelja.  Recesija je 2009. na ovim prostorima bila snažna. Većinski je pogodile tržište visoke gradnje, komercijalnih i industrijskih objekata, no ne samo to.

U to je vrijeme Schneider Electric puno radio na omogućavanju pružanja visokokvalitetnih usluga naših klijenata uz istovremenu optimizaciju njihovih troškova. Zahvaljujući bliskoj suradnji s našim partnerima ovdje, podržali smo ih da prebrode teška vremena i razviju nove poslovne prilike.

Trenutačna situacija uzrokovana Covidom-19 je, međutim, drukčija. S ekonomskog stajališta postoji snažan financijski okvir namijenjen podršci i oporavku gospodarstva. S gledišta tehnologije i lokalnog poslovanja postoje ogromne mogućnosti za dobro upravljanje ovom situacijom i jačanja za uspješniju budućnost. Na tržištu možemo očekivati nove poslovne pobjednike, koji će korištenjem prednosti digitalizacije učiniti svoje poslovanje učinkovitijim te time ostvariti novi proboj u primjeni poslovnih modela.

SEEbiz: Provodite li nove organizacijske modele u vašem dijelu kompanije, odnosno, primjenjujete li drukčiju organizacijsku kulturu s agilnim modelima?

Hermann: Pozicija svjetskog lidera u digitalnoj, integriranoj automatizaciji i rješenjima za upravljanje energijom zahtjeva od nas visoku razinu agilnosti i kontinuiranog razvoja. Mi u Schneider Electricu pružamo kontinuiranu dobrodošlicu mladim, digitalnim talentima, osnažujemo njihova znanja i vještine te im ostavljamo prostora za inovacije. Kontinuirano razvijamo sve svoje zaposlenike. Smanjujemo hijerarhiju, kreiramo agilniju organizaciju, te istovremeno ulažemo i težimo ka well-beingu naših djelatnika. U jugoistočnoj Europi postavili smo cilj postati najatraktivniji poslodavac u našoj industriji, poslodavac koji okuplja inovativne, proaktivne, različitije, angažiranije i snažno-suradničke timove, s odvažnim ambicijama.

SEEbiz: Što je za vas digitalna transformacija? Može li opstati kompanija koja nije digitalno transformirana?

Hermann:  Digitalna transformacija je ključna za dugoročni uspjeh. Mi u Schneider Electricu provodimo digitalnu transformaciju oko tri temeljne okosnice:

1. Digitalizacija i integracija naših rješenja u industrijskoj automatizaciji i upravljanju energijom,
2. Digitalizacija korisničkih usluga, podrške i drugih vrsta interakcija s klijentima,
3. Digitalizacija internog poslovanja.

U sva tri stupa ne razvijamo samo vlastita digitalna rješenja, već intenzivno surađujemo s partnerima, vodećim, svjetskim, inovativnim kompanijama. Kroz naše digitalne platforme omogućujemo mreži naših partnera da razvijaju, unaprjeđuju i implementiraju naša inovativna rješenja kod širokog raspona krajnjih kupaca.

Vodite poslovne operacije u petnaestak zemalja. Radite li sa svakom po posebnom načelu ili imate neke posebne programe gdje uzimate ono najbolje iz jedne zemlje te takvo iskustvo želite podijeliti s drugom?

Ključan u našem uspjehu je brz prijenos znanja i iskustava između naših 15 zemalja regije. Sustavno pomažemo zajednicama i specijalističkim krugovima ljudi sličnih funkcija, struka i profila, u svim našim zemljama. U tim smo zajednicama otvorili i omogućili prirodnu razmjenu iskustava, gdje međusobno pomažu jedni drugima i također se zabavljaju. Ovakva kolaboracija značajno utječe na povećanje našeg razvoja, kao i povećanje angažmana i zadovoljstva naših timova.

SEEbiz: Gdje vidite prednosti Schneider Electrica u Hrvatskoj i kako vidite hrvatsko tržište u odnosu na ostala kojima rukovodite?

Hermann: U Hrvatskoj imamo visoko kompetentan tim i sjajnu mrežu partnera koji usko surađuju. Zahvaljujući takvoj osnovi, u mogućnosti smo donositi inovativna rješenja našim krajnjim kupcima, koja su adaptirana njihovim potrebama te popraćena profesionalnim i agilnim uslugama.

U Hrvatskoj vidimo veliki potencijal u donošenju dodane vrijednosti domaće industrije i infrastrukturi na način da postane još konkurentnija i uspješnija. Puno prostora za poboljšanje može se naći u hotelskom sektoru, u pitanjima poboljšanja energetske učinkovitosti te poboljšanju udobnosti i komfora hotelskih soba kroz omogućavanje personalizacije korisničkih postavki.

Za elektro-energetske distribucijske tvrtke možemo osigurati njihovu veću pouzdanost, operativnu učinkovitost i optimizaciju ulaganja.
Proizvodnoj industriji možemo omogućiti bolje planiranje, povećanje sigurnosti, jednostavnosti i operativne efikasnosti, učinkovito praćenje i protok u opskrbnim lancima. I još za mnoge druge.

Tagovi: Petr Hermann, Schneider Electric, energetska učinkovitost, digitalna transformacija, hrvatsko tržište
PROČITAJ I OVO
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE