GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela

Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2020 / 11:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Slijedom aktualnih događanja širom svijeta svi su poslovni prostori - od ureda preko hotela do shopping centara - prešli u stanje niske popunjenosti, pri čemu su neki gotovo prazni.

Za hotele je to veliki izazov budući da im je sigurnost gostiju i osoblja najvažniji prioritet.

Postavljaju se klasična pitanja hotelijera:

Kako mogu osigurati učinkovit rad hotela tijekom niske popunjenosti?
Koje sustave trebam prilagoditi za vrijeme male popunjenosti?
Kako mogu osigurati ispravno vraćanje hotela u budućnosti u standardno stanje?

Odgovori se naziru kroz oblikovanje najboljih praksi o energetskoj učinkovitosti, sigurnosti, pouzdanosti i spremnosti za povratak na popunjenost.

1. Utvrdite svoj djelokrug. Prvo, pregledajte svoje glavne uređaje za klimatizaciju i automatizaciju zgrade, uključujući hladnjake, uređaje za upravljanje klima uređajima, bojlere, ventilatore, krovne jedinice, kotlove i termostate. To su ključne komponente koje imaju značajan utjecaj na potrošnju energije i građevinsko okruženje.

2. Odredite arhitekturu vašeg sustava. Saznajte koji su alati povezani s vašim sustavom upravljanja zgradom ili sustavom za upravljanje energijom gostinjskih soba, a koji su alati samostalni i zahtijevaju ručnu kontrolu. Ako, na primjer, vaša zgrada hotela ili odmarališta ima sustav koji može upravljati funkcionalnostima više soba, možda će to rezultirati jednostavnim prilagođavanjem za sve sobe. Ako sobne kontrole zahtijevaju lokalne ili ručne prilagodbe, morat ćete ih prilagoditi jednu po jednu.

3. Usredotočite se na temeljitu učinkovitost. Razmotrite razlike između uobičajenih postavki za nižu popunjenost u odnosu na postavke kod apsolutno minimalne popunjenosti. Ako uobičajeno koristite ± 2,5 ° C postavke na termostatu od zadane vrijednosti, možete razmisliti da za vrijeme dužeg trajanja niske popunjenosti napravite naglašeniju korekciju postavki vrijednosti na ± 5,5 ° C.

4. Procijenite svoje ventilacijske sustave (uporaba vanjskog zraka). Tijekom male popunjenosti, održavanje pravilnog omjera ugljičnog dioksida i dalje je potrebno, ali to često možete usporiti ako se ne upravlja sustavom automatizacije zgrada. Širi raspon prihvatljivih temperatura znači i da možete smanjiti pritisak i češće koristiti mjerače zraka. Općenito, ideja je olakšati nadzor temperature radi povećanja energetske učinkovitosti.

5. Održavajte nadzor vlage. Vlaga može postati problem ako se unutarnje točke rosišta ne održavaju pravilno. Ako su točke rosišta preniske, na hladnim HVAC (toplina, ventilacija i klimatizacija) komponentama i osjetljivim građevinskim materijalima može nastati kondenzacija. Ako su, pak, točke rosišta previsoke, relativna vlaga može porasti iznad 80 posto.

6. Smanjite potrošnju energije za hlađenje tehničkih soba s električnim instalacijama. Tijekom uobičajenog rada, tehničke sobe s električnim instalacijama hotela često se održavaju na ugodnim temperaturama za dobrobit radnika za održavanje. No tehničke su sobe često formatirane za vanjski rad, što znači da se mogu postaviti na više od 37° C i ostati u skladu s preporukama proizvođača. Dopuštanje viših temperatura u tehničkim sobama s električnim instalacijama može smanjiti potrošnju energije za njihovo hlađenje tijekom niske popunjenosti. Međutim, onda biste trebali održavati uobičajene zadane vrijednosti u ormarima poslužitelja i IT prostorijama kako biste izbjegli zastoj ili oštećenje.

7. Ugodite ventilatore i zamrzivače. Ne zaboravite kuhinje i druge prostore s ventilatorima i zamrzivačima. Ti ventilatori ispuha često se postavljaju da rade 24/7 i tako bezrazložno neprestano troše energiju.

8. Zaštitite svoj sustav vodovodnih instalacija. Provjerite je li voda i dalje tekla kroz vaše cijevi. Stajaća voda stvara zdravstveni rizik u sustavima i uzrokuje veću koroziju. Posavjetujte se sa stručnjakom za vodovodne instalacije kako biste pronašli najprecizniji propis o minimalnom protoku vode. U slučaju kotlova za parnu i toplu vodu, posavjetujte se s educiranim stručnjacima kako biste smanjili pritisak ili ugasili kotlove koji možda nisu potrebni tijekom male popunjenosti.

9. Iskoristite prednosti frekventnih pretvarača Schneider Electrica serije Altivar. Vaši hotelski sustavi dizajnirani su za gotovo popunjene kapacitete, a ne za mali kapacitet. S motorom za meki start potrošnja energije u vašem hotelu ostat će konstantna bez obzira na učinak. Hladnjaci s frekventnim pretvaračima i crpkama mogu smanjiti snagu nasljeđivanjem uvjeta djelomičnog opterećenja kako bi snizili amperažu i tako uštedjeli energiju. Kako biste uštedjeli energiju, pokrenite samo rashladne uređaje, bojlere i druge HVAC komponente kao što su jednozonski uređaji za rukovanje zrakom.

10. Zatvorite SPA/salon ljepote. Osigurajte ispravnu zatvorenost prostorija za rehabilitaciju (one gdje se nalaze grijani pokrivači, vruće kamenje, kabine za vruće ručnike itd.). Isključite svu opremu i planirajte ponovno puštanje u pogon nakon povratka.

11. Koristite servisno orijentirane frekventne pretvarače na crpkama bazena ako je primjenjivo. Podesite bazen na minimalno dopušteni kružni protok ako je na pumpi instaliran frekvencijski pretvarač. Ako nemate VFD, sada bi bilo vrijeme za instaliranje i uslugu od strane lokalnog sistem integratora. Razmotrite odvodnju samo ako nema drugih opcija, jer hidrostatički tlak može uzrokovati štetu ako se prazni duže vrijeme.

12. Jacuzzi očistite i po potrebi popravite. Razmislite o novim propisima koji uključuju društveno distanciranje.

13. Smanjite broj dizala u pogonu. Ostavite nužno potrebna za vatrogasni i tehnički pristup, te isključite određen broj dizala u radu kako biste smanjili potrošnju energije hotela, a istovremeno podržavali potrebe smanjenog osoblja.

14. Isključite i održavajte uređaje u restoranima/barovima: isključite sve perilice posuđa i očistite ih, isključite kuhinjske nape i ispušne ventilatore, ispraznite hladnjake/zamrzivače i pravilno ih očistite te isključite, provjerite jesu li pilot svjetla peći isključena i plinski uređaji isključeni, isključite i ispraznite svu parnu opremu te razmislite o preoblikovanju aranžmana sa švedskim stolom kako biste ublažili zdravstvene probleme (npr. uklonite samoposluživanje).

15. Zabilježite svoje promjene kako ih ne biste zaboravili. Ako sve ove prilagodbe izvršite bez evidencije novih postavki, možda ćete se mučiti svoj hotel vratiti u normalan rad. Povratak u standardni način rada, dok su neki sustavi i dalje postavljeni na postavke niske popunjenosti, može uzrokovati izazove kod udobnosti gostiju, performansama HVAC-a i sigurnošću.

Ovih 15 savjeta samo su samo osnove za postizanje efikasnosti u ovom razdoblju niske popunjenosti. Svaki hotel ima svoje jedinstvene kvalitete i, prema tome, mogućnosti dodatnih ušteda. Najbolji način kako biste osigurali ono što je najbolje za vaš hotel je raditi s educiranim stručnjacima Schneider Electrica za upravljanje u zgradarstvu i komercijalnim objektima. Ako se suočite s nesigurnošću u obavljanju ovog posla, tehnička i servisna podrška te partneri tvrtke Schneider Electric vam mogu pomoći na vašoj lokaciji ili daljinskim pristupom..

Tagovi: energetska efikasnost, hotelijeri, Schneider Electric
PROČITAJ I OVO
Lučić: Telekom Srbija će do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra
OČEKIVANJA
Lučić: Telekom Srbija će do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra
BEOGRAD - Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija grupe", izjavio je da će ta kompanija do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra.
Algebra dobila dozvolu za pokretanje Sveučilišta Algebra
ZELENO SVJETLO
Algebra dobila dozvolu za pokretanje Sveučilišta Algebra
ZAGREB - Najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, Algebra, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, piše u subotu Jutarnji list.
Letovi između Luksmeburga i Tivta kreću 19. jula
LINIJE
Letovi između Luksmeburga i Tivta kreću 19. jula
TIVAT - Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore (ACG).
HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu
SIGURNOST
HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu
ZAGREB - Autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste dobile su peticu iz sigurnosti prometa, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na podatke revizora cestovne sigurnosti.
Ina lani s najvećim prihodom, a HEP s najvećom dobiti
POSLOVANJE
Ina lani s najvećim prihodom, a HEP s najvećom dobiti
ZAGREB - Najveći prihod u 2019. godini među hrvatskim poduzetnicima, 21,6 milijardi kuna, ostvarila je Ina, a najveću dobit imao je HEP, 1,1 milijardu kuna, dok je Konzum plus imao najveći broj zaposlenika, njih 9.362.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE