GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pet stavki na kojima firme mogu uštedeti novac

Pet stavki na kojima firme mogu uštedeti novac
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2019 / 10:56
Autor: Aleksandar Pešić, Avokado
BEOGRAD - Poslovanje kompanija određeno je uspehom na tržištu, finansijskim aspektima koji ili ispunjavaju ili ne ispunjavaju zadate ciljeve, kao i poslovnim odlukama menadžementa. 

U takmičarskom okruženju koje svakodnevno nameće inovativne pristupe i "pametno poslovanje", od kompanija se očekuje da se ponašaju odgovorno i racionalno.

U zavisnosti od oblasti poslovanja i stanja na tržištu, postoje dva glavna načina da kompanije ostvare pozitivan poslovni bilans. Prvi, ujedno prepoznat i kao najvažniji, jeste porast prodaje usluga ili proizvoda. Ipak, postoji i onaj drugi, nekad manje popularan, ali podjednako važan način, a to je ušteda novca.

Pogledajte preporuke i stavke na kojima firme mogu uštedeti novac i to često značajnije nego što je očekivano!

#1 Ušteda električne energije kroz izbor optimalnog osvetljenja

Prilikom izgradnje novog ili iznajmljivanja radnog prostora, poželjno je posvetiti pažnju osvetljenju, tako da se ono prilagođava opremi i nameštaju, potrebama radnika i nameni prostora, a na takav način da se ujedno štedi električna energija.

LED osvetljenje, nasuprot konvencionalnom, ima duži vek trajanja, pa iako zahteva veća početna ulaganja, predstavlja efikasniji izbor. Bilo da opremate kancelarijski poslovni prostor, ili vam je potrebno industrijsko osvetljenje, LED rasveta je definitivno dobar izbor zbog:

uštede na računu za električnu energiju,

individualnog ili automatskog podešavanja nivoa osvetljenja,

dobre koncentracija i zdravlja zaposlenih.

Iako svetiljke uglavnom čine deo enterijera (ugradne, nadgradne, viseće) koje se iznajmljuju sa prostorom, postoje i slobodnostojeće svetiljke. One mogu činiti pokretnu imovinu kompanije i pratiti novi raspored radnih jedinica unutar prostora, ili se bez posebne pripreme prebaciti u neki drugi prostor.

#2 Manja cena iznajmljenog kancelarijskog prostora

Kancelarijski prostor u skupoj poslovnoj četvrti predstavlja finansijski izazov za svaku kompaniju koja teži uštedi novca. Reprezentativnost firme jeste važna, ali treba imati na umu da kvalitet proizvoda/usluge i zadovoljstvo zaposlenih imaju veći prioritet. Skupa mesečna renta, visoki računi i operativni troškovi mogu da budu ogroman teret za budžet firme, pogotovo za kompanije u začetku.

Kao jedna od stavki kojima se štedi novac kompanije nameće se i manja cena iznajmljenog prostora. Umesto toga, ekonomičan izbor bio bi da prostor iznajmite u kvartu koji ima jeftinije cene zakupa ili da se opredelite za brojne startup habove koji velikom brzinom niču po gradovima.

Jedna od njihovih prednosti jeste iznajmljivanje na mesečnom nivou bez zavisnih troškova, kao i lak pristup honorarnom angažmanu profesionalaca sa kojima se deli prostor. Time se višak novca usmerava na stvari koje imaju veći uticaj na poslovanje, dok se istovremeno štedi novac firmama.

#3 Temeljno pregovaranje sa dobavljačima

U poslovanje svake firme je uključen određeni broj ključnih igrača, popularno: stejkholdera. Bilo da su u pitanju samo krajnji korisnici proizvoda ili usluga, eksterni saradnici ili druge zainteresovane strane, firme moraju da posluju tako da su svi u tom krugu zadovoljni. Dobavljači spadaju u veoma bitne učesnike ove poslovne trke.

Jedan od načina da se smanje troškovi poslovanja je i revidiranje ugovora sa dobavljačima, u svrhu smanjenja troškova njihovih usluga. Potrebno je da menadžment firme dobro prouči postojeće dogovore sa dobavljačima, te da uz pomoć kvalitetnih pregovora dobije povoljniju cenu za robu/usluge koje dobavljači nude.

#4 Kupovina korišćene opreme ili opreme na lizing

Veliki broj novoosnovanih firmi, ali i onih koji prelaze u nove poslovne prostore ističe osnovna sredstva za rad - opremu, kao jedan od najvećih početnih troškova. Kada se na to doda i dodatna oprema za posao koji raste i razvija se, dolazi se do zaključka da su za kupovinu opreme potrebna velika sredstva. Upravo to je razlog da razmislite o kupovini korišćene opreme.

Iako firme oklevaju prilikom kupovine opreme koja je već korišćena, sve što treba da uradite je da pronađete pouzdanog prodavca sa kvalitetnom opremom. Preporuke, analize i iskustva ljudi koji su koristili opremu je važna kako biste doneli pravu poslovnu odluku. Korišćena oprema ima nižu cenu, proverena je i zahteva manje operativne troškove.

Tu je naravno i kupovina opreme na lizing, što kupcu omogućuje da opremu odmah dobije u vlasništvo, a da je otplaćuje određeni vremenski period. Kao poseban način finansiranja investicionih projekata, kupovina na lizing je još jedan način uštede novca prilikom kupovine opreme.

#5 Digitalizacija umesto štampane dokumentacije

Velika količina štampanih dokumenata, osim uticaja na životnu sredinu, ima za posledicu i zauzimanje prostora za skladištenje kao i troškova u opremi i održavanju (iznajmljivanje ili posedovanje kopir aparata ili skenera).

Prelazak na digitalne načine pohranjivanja dokumenata može biti veliko olakšanje, jer su odgovarajućim sistemom arhiviranja dokumenta na raspolaganju za kraće vreme i u digitalnom formatu spremnom za slanje elektronskom poštom.

Stanje tehnologije je omogućilo mnoge mogućnosti za uštede koje smo ovde naveli: od prvoklasnog osvetljenja, preko iznajmljivanja prostora do digitalizacije, pa čak i nabavke polovne opreme kojoj zbog napretka u tehnici brzo pada cena. Ono što visoka tehnologija ipak ne može da nadomesti to je ljudski faktor i prave i pravovremene strateške odluke, za koje odgovara top menadžment.

Tagovi: kako firme štede novac, digitalizacija, električna energija, nabavka, tehnološki napredak
PROČITAJ I OVO
Vlada CG: Za To Montenegro uvećan kapital na 19 miliona
KAPITAL
Vlada CG: Za To Montenegro uvećan kapital na 19 miliona
PODGORICA - Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se osnovni i uplaćeni kapital avio-kompanije ToMontenegro uvećava na 19 miliona eura.
Saponia: Neto dobit u 2020. uzletjela gotovo četiri puta
SJAJNE BROJKE
Saponia: Neto dobit u 2020. uzletjela gotovo četiri puta
OSIJEK - Osječka Saponia je u 2020. godini ostvarila 66,9 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,7 puta veća dobit nego u godini ranije, kada je iznosila 18,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Tankerska Next Generation: 31,7 milijuna kuna neto gubitka u 2020.
GUBITAK
Tankerska Next Generation: 31,7 milijuna kuna neto gubitka u 2020.
ZADAR - Prihodi brodova Tankerske Next Generation u 2020. godini iznose 237,0 mil. HRK (35,4 mil. USD), što predstavlja smanjenje od 11,6% u odnosu na prihode ostvarene u 2019. godini u iznosu 267,9 mil HRK (40,5 mil. USD).
Pfizer-BioNTech testiraju snažniju treću dozu cjepiva protiv covida-19
CJEPIVO
Pfizer-BioNTech testiraju snažniju treću dozu cjepiva protiv covida-19

NEW YORK - Pfizer Inc i BioNTech SE rekli su u četvrtak da testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv covida-19, kako bi bolje razumjeli imunosni odgovor protiv novih sojeva virusa.Uprava Dijamanta podržala ponudu Fortenova Grupe
PODRŠKA
Uprava Dijamanta podržala ponudu Fortenova Grupe
ZRENJANIN – Uprava zrenjaninskog Dijamanta u potpunosti podržava ponudu zagrebačke Fortenova Grupe za preuzimanje te kompanije, navodi se u dokumentu objavljenom na Beogradskoj berzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE