GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pet ili šest doza? Kontroverza o Pfizerovim bočicama s cjepivom

Pet ili šest doza? Kontroverza o Pfizerovim bočicama s cjepivom
DOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki farmaceutski div Pfizer, koji proizvodi cjepivo što ga je razvila njemačka tvrtka BioNTech, sada smatra da svaka njegova bočica s cjepivom sadrži šest doza, a ne pet.

Pošto je šestu dozu u praksi tehnički teško izvući iz bočice, mnoge su zemlje u prijeporu s Pfizerom jer to znači da će se suočiti s padom u opskrbi cjepivom.

Sve donedavno se službeno smatralo da svaka bočica BioNTech-Pfizerova cjepiva sadrži pet doza.

Nakon što se otopi, sadržaj svake bočice razrijedi se s 1,8 ml fiziološke otopine čime se dobije ukupno 2,25 ml za ubrizgavanje. Pošto svaka doza sadrži 0,3 ml u teoriji ih se može izvući sedam.

No teorija i praksa su različite. Medicinsko osoblje ne može toliko precizno izmjeriti količinu doze prilikom crpljenja iz bočice u špricu da bi ih se dobilo sedam. Ustanovili su da ipak mogu, uz pomoć odgovarajuće opreme, pouzdano izvući šest doza.

I američki i europski regulatori sada smatraju da bočica sadrži šest doza i odobrili su upotrebu šeste doze.

No Europska agencija za lijekove napominje da šesta doza ovisi o dostupnosti posebnih šprica.

Doze, a ne bočice

Pfizer je revidirao svoj proizvodni cilj do konca godine s 1,3 milijardi doza na dvije milijarde. Dio se odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta, a dio i na promjenu deklaracije na bočicama.

Pfizer ističe kako u njegovim ugovorima piše da je dužan isporučiti određen broj doza, a ne bočica, što znači da kupci sada dobivaju manje bočica nego prije jer su regulatori odobrili promjenu deklaracije.

'Mrtav prostor'

Kako bi se iz bočice iskoristila i šesta doza potrebne su posebne šprice s malim 'mrtvim prostorom'. Mrtav prostor je količina proizvoda koji ostane u šprici kad se klip istisne potpuno do kraja.

Proizvođač medicinske opreme, američka tvrtka Becton Dickinson (BD) kaže da takvih šprica na zalihama ima malo.

"Za šprice s malim mrtvim prostorom tradicionalno je vladala mala potražnja", rekao je glasnogovornik tvrtke. Proizvodni kapacitet je ograničen i trebat će vremena da se poveća.

S klasičnim špricama teško je dobiti šestu dozu, što će značiti da će, isporuči li Pfizer manji broj bočica manje ljudi biti procijepljeno.

Vlade na oprezu

Pfizerova odluka da bočicu deklarira na šest doza izazvala je uzbunu u Belgiji. Ondje su se domovi za starije nadali da će ubrzati kampanju cijepljenja zahvaljujući šestoj dozi, ali umjesto toga dobivaju manje bočica nego što im je obećano.

Švedske su vlasti iz istog razloga zatražile objašnjenje Pfizera, no zasad nisu obustavile plaćanje.

Francusko ministarstvo zdravstva je pokrenulo kampanju nabave potrebnih šprica i obuke medicinskog osoblja o tomu na koji način izvući i šestu dozu.

Europska komisija je već pokrenula zajedničku opskrbnu inicijativu koja bi zemljama članicama trebala omogućiti kupnju potrebnih šprica.

Tagovi: Pfizer, BioNTech, Becton Dickinson, cjepivo protiv koronavirusa, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
Njemačku čeka val stečajeva
ANALITIČARI
Njemačku čeka val stečajeva
BERLIN - Njemačke tvrtke su kroz pandemijsku krizu prošle uglavnom glatko, prvenstveno zahvaljujući državnim subvencijama. No, u idućim godinama prijeti još više stečajeva, posebice velikih tvrtki, procijenila je osiguravajuća kuća Allianz Trade.
Češka kompanija K&H preuzela Alpinu
AKVIZICIJE
Češka kompanija K&H preuzela Alpinu
LJUBLJANA - Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora u srijedu, 18. svibnja 2022., završena je gotovo jednogodišnja prodaja slovnenskog proizvođača obuće, Alpine Žiri.
Njemačke pivovare upozoravaju na nestašicu pivskih boca u ljetnoj sezoni
BOCE
Njemačke pivovare upozoravaju na nestašicu pivskih boca u ljetnoj sezoni
BERLIN - Njemački proizvođači piva strahuju da bi se mogli suočiti s nestašicom pivskih boca, djelomično zbog rastućih troškova energetski intenzivnog procesa potrebnog za njihovu proizvodnju.
Prvi Radisson Collection hotel u Hrvatskoj
HOTELI
Prvi Radisson Collection hotel u Hrvatskoj
PULA - Novootvoreni Grand Hotel Brioni upravo je postao dio luksuznog Radisson Collection brenda. Grand Hotel Brioni postao je prvi takav hotel na Jadranskoj obali i prvi u Hrvatskoj.
Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
SKOK
Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su znatni porasti prometa u odnosu na isto razdoblje 2021. - putnika je bilo 313 posto više, operacija zrakoplova 80 posto, a tereta 16 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE