GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Peruško: Vujnovac nije gazda Fortenove, ali...

Peruško: Vujnovac nije gazda Fortenove, ali...
FORTENOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško u N1 Studiju uživo komentirao je vlasničko prestrojavanje kompanije, poslovanje prošle godine i planove za ovu, ali i neke druge aktualne teme poput uvođenja eura i neočekivanih poskupljenja.

“Imali smo 49 posto suvlasništva dvije velike ruske državne banke. Već u vrijeme implementacije nagodbe bile su pod sektoralnim sankcijama zbog agresije Rusije na Krim i nakon napada na Ukrajinu te su sankcije pojačane. To je dovelo do toga da su ta dva vlasništva zamrznuta i ako gledamo što se dogodilo, EU nema razrađen način implementacija sankcija poput SAD-a i Velike Britanije. Zato smo imali pravnog posla za implementaciju sankcija u potpunosti što je dovelo do toga da već u travnju počnemo s procesom da se nađe način da ti dioničari izađu.

Imali smo pokušaj da Indotek uđe unutra, oni su htjeli otkupiti udjele, ali nisu skupili sve regulatorne potpise. Uvedene su i dodatne sankcije. Zato smo dizajnirali popravljeni model prijenosa vlasništva sa Sberbanke na drugog dioničara i tad smo okupili Mirovinske fondove kao jednu opciju. Na kraju je jedan od mirovinskih fondova odustao i onda je Sberbanka u zadnjem trenu iskreirala fiktivnu transakciju. 45 dana nakon toga je EU i tu kompaniju stavila na listu sankcija i sad imamo dva dioničara sa zamrznutom imovinom. Potrudit ćemo se naći način očistiti vlasništvo od sankcioniranih osoba da se grupa refinancira, rekao je Peruško, koji je jutros bio gost u N1 Studiju.

Na pitanje tko odlučuje o prodaji odjela objasnio je da su to preostali vlasnici – više od 50 posto: “Kao kompanija smo posljednjih desetak mjeseci, svi dioničari bez sankcija, kreditori itd, zbog dijela sankcioniranih dioničara bili smo u defenzivi. Situacija je otišla tako daleko da kompanija to ne može trpjeti i ne želimo više preuzimati taj problem. Moramo spasiti kompaniju da bi mogla normalno funkcionirati”.

Na pitanje je li Pavao Vujnovac “gazda” Fortenove odgovorio je: “Ne volim riječ gazda, to je prevelika kompanija za takav rječnik. Postoji upravljačka struktura s upravnim odborom koji imenuje ljude koji upravljaju svakodnevnim poslovanjem.”

Tagovi: Fabris Peruško, Fortenova grupa, Pavao Vujnovac
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE