GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Peruško: Isplata dugova ovisiti će o dobiti Konzuma

Peruško: Isplata dugova ovisiti će o dobiti Konzuma
AGROKOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2018 / 17:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora je, odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo u srijedu, ustvrdio kako će dobavljači u procesu restrukturiranja Agrokora naplatiti ukupno 80 do 85 posto ukupnih potraživanja na ime starog i graničnog duga.

To je prvi put da je izvanredni povjerenik dao službenu procjenu naplate potraživanja dobavljača, što uključuje i pretvaranje dijela potraživanja u vlasništvo.

"Dobavljači će do 15. srpnja ove godine naplatiti oko 490 milijuna eura starog i graničnog duga, a 80 milijuna eura graničnog duga će biti plaćeno u iduće četiri godine. To će biti isplaćeno u slučaju da operativna dobit Konzuma bude preko 38 milijuna eura, sto je manja razina dobiti od one predviđene planovima o održivom poslovanju. Dapače, ako Konzum ne bude ostvarivao toliku dobit, onda ne zaslužuje ni da postoji", kazao je Peruško, govoreći na Odboru čija je glavna tema bio trenutno stanje u procesu restrukturiranja Agrokora.

Govoreći o dogovoru prema kojem će dobavljači imati zajamčen pristup policama Konzuma i drugih maloprodajnih tvrtki u idućih pet godina, Peruško je pojasnio kako će kriterij za to biti dobra prodaja određenih proizvoda, te ukupni kvalitetni pokazatelji poslovanja tih dobavljača.

Zastupnike su zanimale i pritužbe Francka, Adrisa i tvrtki iz sustava Agram Grupe, a izvanredni povjerenik je istaknuo kako je Franck manjim dijelom imao potraživanja za robu i usluge, a većim dijelom kao kreditor, dok su Adrisova potraživanja u cijelosti kreditna. "Zbog toga su Franck i Adris u tom dijelu vjerovnici u rangu financijskih institucija i biti će isplaćeni sukladno kvaliteti svojih potraživanja. Kada je riječ o kritikama Francka da nisu imali sve informacije o procesu restrukturiranja, tražio sam i dobio pismeni odgovor od Marice Vidaković, predstavnice velikih dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika, koja je ustvrdila kako su svi dobavljači tijekom procesa dobivali pravovremene i detaljne informacije", istaknuo je Peruško.

Komentirajući moguće tužbe zbog mogućeg nekorektnog knjiženja jamstava Agrokorovih poduzeća za kredite Agrokora d.d., Peruško je rekao kako je postojanje jamstava bilo poznato investicijskoj javnosti, da su unatoč tome vjerovnici između sebe osporili 100 milijardi kuna jamstava, ali da će njihovo knjiženje biti sprovedeno sukladno profesionalnim standardima i sudskim odlukama.

"Postoji mogućnost da vjerovnici inzistiranjem na osporavanju jamstava i tražbina sruše nagodbu, ali vjerujemo da će se to izbjeći i da će se nagodba uspjeti donijeti do 10. srpnja ove godine. Sto se tiče raspodjele jamstava po poduzećima koja su inače solventna, to se tek treba odlučiti i sprovesti", rekao je Peruško.

Odgovarajući na pitanje o tome da je vijeće vjerovnika, na račun Agrokora, angažiralo njegovu bivšu tvrtku McKinsey, on je rekao kako su vjerovnici svoje savjetnike birali već prije njegovog dolaska, da je McKinsey najjača svjetska tvrtka u tom savjetničkom biznisu, te da je cista slučajnost da su financijski vjerovnici u okviru vijeća vjerovnika izabrali tvrtku u kojoj je on prethodno radio.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, je na pitanje zastupnika o tome da će obvezni mirovinski fondovi imati gubitke na stavci dionica Agrokorovih tvrtki, jer će one biti u stvari poništene, kazala kako ne može komentirati ono sto vjerovnici tek trebaju odlučiti.

"Ipak, podsjetila bih da se Vladi najprije zamjeralo kako donosi takozvani lex Agrokor zbog toga da zaštiti dotadašnjeg najvećeg dioničara, a sada nam se zamjera sto će dioničari Agrokora i njegovih tvrtki, moguće, ostati bez svojih dionica, jer će, moguće, one biti bez vrijednosti", kazala je Martina Dalić.

Ona je napomenula i kako je postupak izvanredne uprave dao potrebno vrijeme vjerovnicima da se dogovore o modelu naplate potraživanja, te pretvaranju dijela potraživanja u vlasništvo. "Sto će budući vlasnici, sadašnji vjerovnici, raditi sa svojim vlasništvom, to ostaje da se vidi. Ono što mogu osobno dodati jest da se nadam kako će neke domaće kompanije imati mogućnosti i volje da u dogledno vrijeme sudjeluju u kupnji nekih Agrokorovih tvrtki, ali na to Vlada ne može i ne smije utjecati", naglasila je Martina Dalić.

Tagovi: Fabris Peruško, Agrokor, dobavljači Agrokora, Konzum, Martina Dalić
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE