GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav

Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 11:39
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.

"U ovom trenutku dug se kreće oko 5.5 milijardi kuna. To je još uvijek izuzetno velik iznos koji veledrogerije ne mogu podnositi na svojim leđima. Zato tražimo dodatne uplate kako bi se taj dug smanjio i sveo na jednu financijski prihvatljivu razinu što veledrogerije zajedno sa svojim dobavljačima i kreditnim institucijama mogu podnositi. Mi smo više puta isticali da se taj dug kreće u iznosu oko tri milijarde kuna", rekla je na početku za N1 televiziju.

Objasnila je i zašto se veledrogerije ne mogu naplatiti putem ovrha:

"Nažalost, potrošnja lijekova iz godine u godinu raste. Dostupnije su nam suvremenije, modernije, inovativnije tehnologije i lijekovi i veledrogerije uvijek nastoje osigurati dostupnost lijekova. Nažalost, naš pravosudni sustav je još jedan problem s kojim se veledrogerije susreću. Mi se ne možemo naplatiti putem ovrha. Susrećemo se s dugogodišnjim čekanjem, kao i s dugogodišnjom naplatom.

Čekamo dvije ili tri godine za ročište jer bolnice ulažu prigovore. Taj sustav je neefikasan i ne rješava problem nelikvidnosti veledrogerija. Ako mi pokrenemo ovrhu, bolnica uloži prigovor, mi čekamo ročište tri godine i onda još tri godine da sudski proces to riješi."

Osvrnula se i na premijerovu izjavu da veledrogerije dobro žive:

"Često se pomiješaju dva pojma, a to je profitabilnost i nelikvidnost. U povijesti smo svjedočili profitabilnim kompanijama koje su zbog nelikvidnosti propale. Kada usporedite četiri najveće veledrogerije s jednom državnom tvrtkom, a to je HEP, državna tvrtka ima 10 puta veću dobit nego nas četvero. To je stvar percepcije kome je dobro, kome nije. Ako je dobro nama koji imamo 10 puta manju dobit nego HEP, ja molim da HEP malo financira zdravstveni sustav pa neka čeka plaćanje", rekla je.

O prestanku blokade isporuke lijekova od strane Medike kaže:

"Ja ne mogu komentirati poslovne odluke konkurentske veledrogerije. Uvijek smo isticali da će svaka veledrogerija odlučivati kako će dalje. Mislim da ne slabi našu poziciju jer je dug takav kakav je i od njega se ne može pobjeći i on se mora riješiti. Danas su se neki lijekovi našli na policama, ali sutra će opet nestati ako plaćanje izostane.

Mi nemamo sve lijekove na policama i ne smatram da je uspostavljen normalni lanac opskrbe. Ovo je jedna kap u moru velikih dugova, možda su neki proizvođači nama pustili robu, ali ne mogu reći da je situacija normalna", kaže.

U srijedu čekaju novi sastanak:

"U ministra Marića mislim da gleda jako puno ljudi, djelatnosti i ministarstava i od njega kao od čudotvorca očekuju da riješi sve probleme. Tako i mi se nadamo jednom konstruktivnom prijedlogu koji će vatrogasnom mjerom u srijedu svesti dugove na prihvatljivu razinu. Treba voditi računa o tome da dugovi dalje ne rastu. Ja se toplo nadam da ćemo naići na podršku Ministarstva da se ti dugovi dalje ne povećaju.

Očekujemo i da slijede redovite uplate jer zbog čega je sad nastao taj problem? Jer su u prvom tromjesečju ove godine uplate potpuno izostale. Nije bilo uplate HZZO-a ljekarnama, bolnice ionako nemaju dovoljne limite da bi isplatile plaće, a kamoli plaćale dobavljače, i priljev sredstva prema veledrogerijama je u potpunosti izostao tako da mi nismo mogli isplaćivati svoje obveze i bili smo stjerani u kut i okruženi visokim zidovima preko kojih nismo mogli bez dodatne uplate", objasnila je.

"Mi se nalazimo u jednoj kontradiktornoj situaciji. Mi koji živimo od prihoda ostvarenih prodajom se ne veselimo rastu prihoda od bolnica ako to ne prati plaćanje. Kako biste vi funkcionirali da vam netko stalno kupuje, a ne plaća? Vi tu robu morate platiti dobavljačima. Nažalost nismo humanitarna organizacija, a i da jesmo, ovisili bismo o humanitarnoj pomoći koju dobijemo", dodaje.
Rekla je i kako ne želi dijeliti pacijente jer svatko ima pravo na svoj lijek te da osim onkoloških bolesti postoje i mnoga druga smrtonosna stanja koja iziskuju dostupne lijekove.

"Borimo se za svaki lijek i smatramo da je svaki važan i žao mi je što je došlo do ove situacije, ali mislim da je koordinacija upozoravala na vrijeme. Unazad tri godine smo imali dvadesetak sastanaka s ministarstvima i s premijerom smo imali sastanak."

Dodaje i kako su se neprestano zaduživali u nastojanju i borbi da pacijenti ne ostaju bez lijeka.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca, Medika
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE