GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon: Kinesko testiranje raketa u Južnom kineskom moru je "uznemirujuće"

Pentagon: Kinesko testiranje raketa u Južnom kineskom moru je
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2019 / 07:14
Autor: ;i:3;s:10:
WASHINGTON - Pentagon je u utorak poručio kako je nedavno kinesko testiranje raketa u spornom Južnom kineskom moru "uznemirujuće" i protivno kineskim obećanjima da neće militarizirati taj važni morski put.

Južno kinesko more jedno je u nizu sve većeg broja sporova u odnosu Washingtona i Pekinga koji uključuju trgovinski rat, američke sankcije i Tajvan.

SAD optužuje Kinu da pokušava militarizirati to more izgradnjom vojnih postrojenja i umjetnih otoka.

Jedan američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, otkrio je kako je Kina tijekom vikenda testirala nekoliko protubrodskih balističkih raketa.

"Naravno da je Pentagon svjestan kineskih lansiranja raketa s umjetnih struktura u Južnom kineskom moru, u blizini otočja Spratly", rekao je kasnije glasnogovornik Pentagona Dave Eastburn o otocima koji se nalaze u blizini Filipina.

"Neću govoriti u ime svih suverenih država u regiji, no siguran sam da se slažu da je ponašanje Kine protivno njezinoj tvrdnji da želi donijeti mir u regiju", a cilj ovakvog djelovanja je zastrašivanje drugih koji polažu pravo na Južno kinesko more, dodao je Eastburn.

Kina nije potvrdila testiranje raketa, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je to odbilo komentirati, preusmjerivši pitanja na ministarstvo obrane, koje također nije dalo odgovor.

Kineska vlada je poručila kako će od vikenda do srijede provoditi vojne vježbe između otočja Spratly i Paracel, upozorivši brodove da ne ulaze na to područje.

Kina svojata gotovo cijelo Južno kinesko more kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna dolara prometa, no svojataju ga i Brunej, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan.

Tagovi: Pentagon, kineska vojska, Južno kinesko more
PROČITAJ I OVO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
ENORMNO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
PEKING - Kineska avioindustrija zabeležila je u drugom kvartalu gubitak od 4,89 milijardi dolara zbog posledica pandemije korona virusa.
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
LETOVI
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je da će od 12. jula ponovo uspostaviti avio-saobraćaj na sezonskoj liniji Beograd – Nica.
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
KAMPANJA
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
ZAGREB - Hrvatske autoceste pokrenule su informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima pandemije koronavirusa.
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
EPILOG
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
ZAGREB - Dalekovod je u petak objavio da je s najvećim vjerovnikom iz predstečajne nagodbe - Heta Asset Resolution sklopio nagodbu o tri ugovora o leasingu, kojom regulira financijski dug od gotovo sto milijuna kuna, a kojom Heta preuzima cinčaonicu u Dugom Selu i prodaje je tvrtki NFS Cink, članici češke Signum grupe.
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka
IZVJEŠĆE
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka

SPLIT - U izvješću koje je podnijela stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. zatražena je deložacija zagrebačkog poduzetnika Vladimira Šelebaja iz stana u vlasništvu te tvrtke u Zadru, ali i obustava ovrhe nad dionicama NK Hajduka koje će ići u prodaju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE