GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pelješki most: Ronioci riješili ključni problem

Pelješki most: Ronioci riješili ključni problem
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2020 / 18:29
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
KOMARNA - Graditelji pelješkog mosta mogu odahnuti. Nakon četiri mjeseca muke u pedeset metara dubokoj cijevi, ronioci su otpilili komad pilota koji se "zaglavio“ u tvrdoj vapnenačkoj stijeni zbog čega se iskrivio pa se nije mogao betonirati. Riječ je o čeličnom komadu dužine dva metra i širine 1,30 metara, koji teži više od dvije tone.

Projekt izgradnje mosta zbog toga je danima bio blokiran, no sada se napokon može krenuti dalje. Da ronioci nisu uspješno odradili ovaj zahtjevan posao na stupnom mjestu S12 s pelješke strane, uzalud bi se čelični blokovi dopremali iz Kine jer ih se ne bi imalo gdje postaviti.

Pilot je zapeo u krečnjaku pa je ta kompaktna stijena deformirala kraj cijevi koji se više nije mogao zabijati pneumatskim čekićem, a trebalo ju je "udubiti" u tlo još oko sedam metara. Nisu pomagali nikakvi sofisticirani alati, pa su Kinezi u pomoć pozvali ronioce tvrtke "Stijeg" iz Splita, koji su specijalizirani za podvodne radove. Najprije se krenulo s kumulativnim minama, kojima se pokušavalo ispraviti cijev, a kad su rezultati izostali, ronioci su primijenili novu taktiku; elektrode i hidrauličnu rezalicu, kako bi otpilili i izvukli iskrivljeni dio čelične cijevi.

- Ronili smo s mješavinama helija, kisika i dušika kako bi se smanjio utjecaj pijanstva morskih dubina. Učinili smo više od 200 urona, što prevedeno ispada oko pedeset sati. U cijev je mogao ući samo jedan čovjek jer za dvojicu nema mjesta. Prva ideja je bila da se cijev reže kumulativnim punjenjima, što je polučilo samo djelomičan uspjeh zbog utjecaja povišenog tlaka od šest bara. Nakon toga smo pristupili rezanju cijevi elektrodama i hidrauličnom rezalicom - opisuje Slobodnoj Dalmaciji postupak rada Dalibor Prikaski, šef ronilačkog tima.

Dok su kineski radnici danonoćno izvodili radove na rasponskoj konstrukciji, čime pelješki most dobiva svoje obrise, u podmorju se odvijala prava drama. Spustiti se u metar i pol široku cijev pilota ukupne dužine pedeset metara, odrezati iskrivljeni dio, najprije kumulativnim minama a zatim specijaliziranim rezalicama kako bi se pilot-temelj stupa mosta mogao betonirati, te na sebe primiti nosivu konstrukciju, bio je izuzetno kompliciran i riskantan zadatak.

- Cijev pilota je na sam dan Uskrsa na dubini od 25 metara ispod razine mora zapela u vapnenačkoj stijeni. Ta iznimno čvrsta stopa pilota se deformirala. Problem je nastao kad su ubacili bušač u tu cijev kako bi produbili rupu još sedam metara i dodatno usidrili i učvrstili stup mosta. Kad su radovi zapeli, tim "Stijega" je došao i najprije smo ronili nekoliko dana kako bismo uopće dijagnosticirali problem. Bili su nemogući uvjeti rada, slaba vidljivost i uglavnom opipom smo utvrdili deformacije cijevi - ističe Boran Martić iz tvrtke "Stijeg", koja je bila nositelj ovih zahtjevnih podvodnih radova.

- Na početku smo pokušali s kumulativnim minama, ali nismo uspjeli zbog velikog pritiska u podmorju pa smo od toga odustali. Zatim smo počeli rezati elektrodama uz potporu našeg profesora sa splitskog FESB-a Nikše Krnića, koji je doktorirao na podvodnom rezanju i varenju. On nam je bio stručna podrška u svemu ovome - kaže Martić.

- Rezanje elektrodama povlači za sobom razdvajanje kisika i hidrogena, koji je eksplozivan plin, što je ovaj posao činilo još opasnijim. U normalnim uvjetima rada to nije nikakav problem ali ovdje je ronilac s druge strane imao 25 metara morskog dna, zbog čega plinovi nisu mogli istjecati - objašnjava nam Martić, dodajući da bi se u slučaju problema prelazilo na mehaničko rezanje hidrauličkim alatima.

- Svaki zaron u cijevi je iznimno težak za ronioca. On je imao aktivnih petnaestak minuta za rad u takvim nenormalnim uvjetima. Ovo je jedinstvena operacija u svijetu. Naftne kompanije režu stupove uz pomoć skupih robota pa isušuju pilote i prave suhe komore da bi alati mogli raditi. No to nije bilo moguće na pelješkom mostu, pa smo mi izveli svojevrsni ronilački triler - veli Martić, koji je posebno ponosan što se nikome ništa nije dogodilo, a radilo se u nenormalnim uvjetima u kojima su se upotrebljavale najprije kumulativne eksplozije, pa egzotermne elektrode te na kraju mehanička rezanja hidrauličnim alatima.

Tagovi: Pelješki most, Dalibor Prikaski, Boran Martić, Nikša Krnić, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE