GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pelješki most: I pristupne ceste trebale bi biti dovršene do srpnja 2021.

Pelješki most: I pristupne ceste trebale bi biti dovršene do srpnja 2021.
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 08:33
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija

KOMARNA - Za razliku od ostalih gradilišta koja trpe posljedice korona-krize, u Komarnoj i Brijesti kineski radnici tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) na salivene stupove budućeg mosta, koji strše iz mora, postavljaju rasponsku konstrukciju po kojoj će se moći prometovati već od 31. srpnja 2021. godine, ako ne bude značajnijih problema u dovozu materijala za gradnju iz Kine.

Riječ je o baznom segmentu kolničke konstrukcije dugom 10, a širokom oko 23 metra, ukupne težine 250 tona, koji je zajedno s konstruktivnim elementima krajem veljače brodom dopremljen iz Kine. Stupovi na koje se postavlja konstrukcija visoki su 55 metara kako bi se osigurao slobodan plovni koridor prema Neumu u susjednoj BiH, pa tako visoki izgledaju još grandioznije usred Neretvanskoga kanala.

Prema planovima, prvi putnici trebali bi prijeći preko pelješkog mosta krajem srpnja iduće godine. Tako su rekli investitori iz Hrvatskih cesta i kineski izvođači radova, državna tvrtka CRBC, na samom početku izvođenja radova u srpnju 2018. godine, kada je prihvaćen zadani rok za dovršetak radova od 36 mjeseci. Vjerojatno bi tako i bilo da se nije dogodila korona-kriza u Kini, gdje su tvornice koje proizvode čelične konstrukcije za most mjesecima bile zatvorene. Sada je realno očekivati da bi se taj rok mogao produžiti za nekoliko mjeseci, no o tome nitko na terenu ne želi spekulirati.

Naime, tvornice u Kini počele su raditi i u tijeku je proizvodnja 47 čeličnih blokova za rasponsku konstrukciju, teških oko 200 tona, koji bi za oko tri mjeseca – ako ne bude nepredviđenih okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa – trebali stići u Luku Ploče, a zatim na gradilište pelješkog mosta u Komarni i Brijesti.

U tvrtki CRBC, čiji radnici uspješno grade most, stoga se nadaju da ne bi trebalo doći do značajnijih zastoja jer su kineske čeličane koje izrađuju elemente za rasponsku konstrukciju u punom pogonu. Ne očekuju se ni problemi sa zdravstvenim stanjem radnika na terenu, jer se 600 Kineza pridržava strogih uputa epidemiološke službe. Nitko od njih ne napušta gradilišta, pa su, otkako je počela pandemija, u svojevrsnoj karanteni u Komarni i Brijesti.

Za razliku od pelješkog mosta, koji se gradi od jeseni 2018. godine, radovi na pristupnim cestama startali su tek potkraj prošle godine, dakle, kasnili su punu godinu, i to zbog kompliciranih postupaka javne nabave i brojnih žalbi građevinskih tvrtki pri izboru najpovoljnijeg izvođača radova.

Neposredno preko puta gradilišta mosta gradi se čvor Duboka, dok je na pelješkoj strani najzahtjevniji objekt tunel "Debeli brijeg", ukupne dužine 2467 metara, koji se nastavlja na dionicu ceste koja vodi od izlaska s mosta prema Stonu (Duboka – Sparagovići/Zaradeže). Na ovom gradilištu u Dančanju angažirano je stotinjak radnika, a vrijednost radova je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a. Tako bi se ova zahtjevna dionica pelješke ceste dovršila u kolovozu 2022 godine. Dakle, godinu dana nakon planiranog roka za dovršetak samoga pelješkog mosta.

A stonska obilaznica, u sklopu koje bi se gradila dva tunela i mosta preko Stonskog kanala, ukupne vrijednosti 515 milijuna kuna bez PDV-a, trebala bi se završiti u ožujku 2022. godine, odnosno osam mjeseci nakon planiranog roka dovršetka pelješkog mosta 31. srpnja 2021.

Naime, prema potpisanom ugovoru s izvođačima radova, kineskom tvrtkom CRBC, rok za dovršetak mosta je srpanj 2021. godine. No, to ne uključuje i radove na pristupnim cestama od Jadranske magistrale i Komarne, pa preko Brijeste do Stona, gdje radovi debelo kasne za mostom. Ipak, Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da u Hrvatskim cestama očekuju da će se pristupne ceste dovršiti u zadanom roku, iako je krajnji rok dovršetka kompletnog projekta 2023. godina.

Ako projekt mosta i pristupnih cesta do tada ne bude gotov, Hrvatska bi mogla imati problema s financijerom, Europskom unijom, koja bi mogla tražiti povrat novca. No, to nije realno očekivati jer su izvođači na svim dionicama pristupnih cesta uvedeni u posao i radovi unatoč višemjesečnom kašnjenju zasad idu predviđenom dinamikom.

Iako pristupne ceste kaskaju za mostom najmanje godinu dana, čini se da toliko iščekivani pelješki most ipak neće voditi "od nigdje do nikamo". Naime, kako doznajemo, ozbiljno se razmatra mogućnost spajanja mosta na postojeću pelješku cestu preko naselja Brijesta. Riječ je o lokalnoj cesti dužine desetak kilometara koja bi se mjestimično proširila i preuredila i kojom bi se moglo prometovati dok se ne dovrše pristupne ceste pelješkom mostu.

Tagovi: Pelješki most, pristupne ceste, China Road and Bridge Corporation, Komarna, Strabag, Hrvatske ceste, Jadranska magistrala
PROČITAJ I OVO
Air Serbia pojačava letove prema Rusiji
LETOVI
Air Serbia pojačava letove prema Rusiji
BEOGRAD - Usled velikog interesovanja putnika iz regiona i Ruske Federacije, Air Serbia u narednom periodu planira da saobraća ka čak četiri destinacije u Ruskoj Federaciji.
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PROIZVODNJA
TAB će preuzeti Lekovu proizvodnu halu na Prevaljama
PREVALJE - Čini se da će u Koruškoj biti prekinut niz proizvodnih odlazaka iz Slovenije u inozemstvo. Nakon planiranog odlaska Adienta iz Slovenj Gradca i najavljenog preseljenja Lekove proizvodnje s Prevalja u Austriju, očekuju se stotine radnih mjesta u Mežičkoj dolini.
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
POHVALNO
Apel Zagrepčanima urodio plodom: Više ne bacaju sanitetski materijal u kanalizaciju
ZAGREB - Prije godinu dana, tijekom prvog lockdowna na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba došlo je do začepljenja i kvara pumpi zbog sanitetskog otpada.
Planteu više nije član Uprave Mercatora
ODLUKE
Planteu više nije član Uprave Mercatora
LJUBLJANA - Slovenska vlada je udovoljila zahtjevu Mercatora i razriješila Gregora Planteua kao izvanrednog člana Uprave ove kompanije.
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
PROJEKTI
Franck Beestro – projekt usmjeren na zaštitu ekosustava i pčelinjih zajednica
ZAGREB – Uz podršku Hrvatskog pčelarskog saveza, Franck ovim projektom želi podići svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuti da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE