GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PDV na male pošiljke iz Kine uvodi se 1. srpnja 2021.

PDV na male pošiljke iz Kine uvodi se 1. srpnja 2021.
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - U medijima se ovih dana pojavila informacija da će od sljedeće godine biti ukinuto oslobađanje od plaćanja PDV-a na pošiljke male vrijednosti iz trećih zemalja, što bi značilo da će svi koji naručuju male pakete iz Kine i ostalih dalekoistočnih zemalja na njih uskoro morati plaćati PDV i carinu, uz pripadajuće troškove.

Kako je ova vijest izazvala i vrlo velik interes čitatelja, Bug se obratio Ministarstvu financija i Poreznoj upravi i zatražili ih dodatne informacije. Njihov odgovor prenosimo u nastavku.

U skladu s obvezama preuzetim pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku uniju, a radi implementiranja pravne stečevine Europske unije u nacionalno zakonodavstvo, potrebno je Zakon o PDV-u uskladiti s Direktivom Vijeća (EU) 2017/2455 od 5. prosinca 2017. o izmjeni Direktive 2006/112/EZ i Direktive 2009/132/EZ u pogledu određenih obveza u vezi s porezom na dodanu vrijednost za isporuku usluga i prodaju robe na daljinu te Direktivom Vijeća (EU) 2019/1995 od 21. studenoga 2019. o izmjeni Direktive 2006/112/EZ u pogledu odredaba koje se odnose na prodaju robe na daljinu i određene isporuke robe na domaćem tržištu.

Usklađenje s navedenim direktivama imat će učinak od 1. srpnja 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu te osiguravanja ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja, obzirom da se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura.

Kako pri uvozu malih pošiljki Carinska uprava ne bi PDV obračunavala krajnjem kupcu, uvodi se Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja koji obuhvaća dobra u pošiljkama čija unutarnja vrijednost nije veća od 150 EUR. Primjena navedenog posebnog postupka je opcionalna.

U skladu s tim posebnim postupkom, kada dobra (u pošiljkama čija unutarnja vrijednost nije veća od 150 EUR) dolaze iz treće zemlje izravno krajnjem kupcu u Europskoj uniji, isporučitelj će zaračunati PDV krajnjem kupcu po stopi koja se primjenjuje u državi članici odredišta dobara, zaključuju svoj odgovor iz Porezne uprave.

Drugim riječima, na male pakete iz Kine nakon 1. srpnja sljedeće godine plaćat ćemo domaći PDV od 25%, obračunat po posebnom postupku, izravno prodavatelju robe. To ujedno znači i da ćemo, srećom, izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i s njime povezane fiksne troškove, pa će nam "sitnice iz Kine" vjerojatno poskupjeti za "samo" 25%.

Tagovi: PDV na male pošiljke iz Kine, pošiljke iz Kine
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE