GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ CO i Erste nakon ponude za preuzimanje drže 80,8% dionica Jadrana

PBZ CO i Erste nakon ponude za preuzimanje drže 80,8% dionica Jadrana
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2018 / 20:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste za preuzimanje crikveničkog Jadrana prihvatilo je 369 dioničara Jadrana, koji su prodali 10,08 posto dionica crikveničke hotelske tvrtke, čime su mirovinski fondovi povećala svoj udio u Jadranu na 80,82 posto, objavila su fondovi.

Mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje i Erste su početkom travnja kupili 70,74 posto dionica koje je država imala Jadranu, a sredinom lipnja su objavili ponudu za preuzimanje crikveničke hotelsko-turističke tvrtke u kojoj su ponudili 5,75 kuna po dionici.

Ti su mirovinski fondovi danas putem Zagrebačke burze objavili izvješće o preuzimanju u kojem navode da je njihovu ponudu prihvatilo 369 dioničara, od kojih su kupili 4.954.664 dionice ili 10,08 posto dionica Jadrana.

Inače, temeljni kapital Jadrana iznosi 491,3 milijuna kuna i podijeljen je na 49.131.669 dionica, a nakon ponude za preuzimanje PBZ Croatia osiguranje i Erste mirovinski fondovi ukupno drže 39.709.432 dionice ili 80,82 posto dionica Jadrana.

Za mirovinske je fondove obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Jadrana nastala 6. travnja, kada su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CREP) sklopili ugovor o kupnji 70,74 posto dionica koje je država imala u toj crikveničkoj hotelsko-turističkoj tvrtki. Na natječaju CERP-a za prodaju državnih 70,7 posto dionica Jadrana jedinu su obvezujuću ponudu dali mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje i Erste, koji su za te dionice ponudili 199,8 milijuna kuna ili gotovo 6 milijuna kuna više od početno traženih, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran s 200 milijuna kuna.

Mirovinski su fondovi početkom srpnja zatražili sazivanje glavne skupštine Jadrana a "u cilju ispunjenja obveze dokapitalizacije" iz ugovora o kupnji dionica od države.

Uprava Jadrana je nakon toga za 24. kolovoza sazvala izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj dioničari najprije trebaju donijeti odluku o redovnom smanjenju temeljnog kapitala, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala.

Dioničarima je, naime, predloženo da najprije donesu odluku da se temeljni kapital Jadrana, koji iznosi 491,3 milijuna kuna i podijeljen je na 49.131.669 dionica, smanji za 208,8 milijuna kuna, na 282,5 milijuna kuna, i to radi unosa sredstava dobivenih smanjenjem u rezerve društva.

Kako bi nakon tog smanjenja iznos temeljnog kapitala koji otpada na jednu redovnu dionicu Jadrana pao ispod zakonom propisanog iznosa, smanjenje bi se provelo spajanjem dionica i to tako da se tri dionice spoje u jednu.

Nakon donošenja odluke o smanjenju, dioničari bi trebali donijeti i odluku o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala, i to za najviše 282,5 milijuna kuna, na iznos od najviše 565,24 milijuna kuna.

To bi se povećanje provelo uplatom u novcu, izdavanjem najviše 16.390.360 novih dionica, a provelo bi se ponudom novih dionica postojećim dioničarima u jednom krugu.

Nove dionice izdale bi se za iznos od 17,25 kuna, predviđeno je pozivom za glavnu skupštinu.

Tagovi: PBZ CO, Erste, Erste Plavi, Jadran Crikvenica, Jadran, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
MEDIJI
EK: Javni mediji imaju posebnu ulogu, zabrinutost zbog STA
BRUXELLES - Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog odluke slovenske vlade o obustavi financiranja slovenske novinske agencije STA, istaknula da javni mediji imaju posebnu ulogu u EU-u te pozvala zemlje članice da ne vrše pritisak na njih.
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PROBLEMI
Opća svađa u Zračnoj luci Pula
PULA - Zvonimir Lokmer, predsjednik Nezavisnog sindikata Zračne luke Pula, poslao je danas dopis u kojem se obrušio na kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
TERET
Nestašica brodskih kontejnera izbacila u prvi plan luke Koper i Trst
BEOGRAD - Uprkos usporenju globalnih lanaca snabdevanja i recesiji, kupci zatvoreni u svojim kućama naručivali su proizvode onlajn u rekordnim količinama. Proizvođači iz Kine morali su da proizvode prekovremeno, a neko je sve to morao da isporuči.
Vlada: Ugostitelji oslobođeni plaćanja dijela naknada
ODLUKE
Vlada: Ugostitelji oslobođeni plaćanja dijela naknada
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku da se poduzetnici kojima je obustavljen rad temeljem odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19 oslobađaju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u državnom vlasništvu.
TUI osigurao dodatnih 1,8 milijardi eura financijske potpore
POMOĆ
TUI osigurao dodatnih 1,8 milijardi eura financijske potpore
BERLIN - Njemačka kompanija za organizaciju putovanja Tui Group izvijestila je da je osigurala dodatnih 1,8 milijardi eura pomoći dogovorom s vladom u Berlinu, bankama i privatnim investitorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE