GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Patria želi centar za helikoptere u Velikoj Gorici

Patria želi centar za helikoptere u Velikoj Gorici
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2019 / 09:25
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Finska tvrtka Patria zainteresirana je za osnivanje Centra za održavanje, popravak i remont aviona i helikoptera u Zrakoplovnom tehničkom centru u Velikoj Gorici, o čemu se vode intenzivni pregovori s predstavnicima hrvatskog Ministarstva gospodarstva, potvrđeno je Jutarnjem listu u finskoj kompaniji.

"Predstavnici Patrije posjetili su ZTC kako bi vidjeli u kakvom je stanju tvrtka i utvrdili mogućnosti buduće suradnje. Isto tako, pozvali smo tehničko osoblje ZTC-a u nordijske zemlje kako bi se upoznali s mogućnostima Patrije u održavanju helikoptera i vojnih aviona", stoji u odgovoru Brigitte Salonen, glasnogovornice kompanije, Jutarnjem listu.

"Patria želi uspostaviti dugoročno partnerstvo s državnim tvrtkama koje se bave poslovima održavanja, remonta i popravka u Europi, a Patriji je podučje Jadrana vrlo zanimljivo u tom segmentu", dodala je Salonen.

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su nam posjet predstavnika Patrije.

"Možemo potvrditi kako su predstavnici jedne od poslovnih jedinica Patrije - Patria's ISP posjetili Zrakoplovno-tehnički centar kako bi se upoznali s mogućnostima i kapacitetima same tvrtke te razmotrili mogućnost potencijalne buduće suradnje", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva Jutarnjem.

Patria u svom portfelju ima i dio Aviation u kojem se rade poslovi održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F18 koje koristi finska vojska. Prema dostupnim informacijama, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera. Riječ je o helikopterima Kiowa, Bell, a u budućnosti i Black Hawk. Sve te modele helikoptera Patria Aviation već sada održava. Primjerice, ima ugovor za održavanje švedskih Black Hawka.

ZTC je državna kompanija koja se bavi poslovima održavanja vojnih i civilnih aviona te helikoptera, ali je već godinama u velikim poslovnim problemima. Trenutno obavljaju dio posla remonta helikoptera Mi 171Sh. Riječ je o poslu koji je zapao u velike probleme i upitno je kada će biti završen. Država je u nekoliko navrata pokušala naći rješenje za ovu tvrtku, ali bezuspješno. Posljednji pokušaj bio je da izraelska tvrtka Elbit kupi ZTC u sklopu kupnje borbenih aviona F16 Barak. No, sve je propalo nakon fijaska posla s avionima.

Prema dostupnim informacijama, razgovore o mogućoj suradnji s Patrijom inicirali su ministar gospodarstva Darko Horvat i njegov pomoćnik Zvonimir Novak, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za OFFSET. Novak je prošle godine posjetio sjedište Patrije u Hämeenlinni, a tada su i pokrenuti razgovori o mogućem dolasku Patrije u ZTC. U priopćenju nakon sastanka navedeno je da je Ministarstvo gospodarstva 2007. potpisalo sporazum s Patrijom o offsetu te da je svrha i cilj posjeta bilo "iznalaženje novih mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo putem suradnje s predmetnim društvom na konkretnim projektima".

Patria se 2007. ugovorom o prodaji 126 borbenih oklopnih vozila AMV 8x8 obvezala i na realizaciju offset programa koji se dijeli na direktni i indirektni. Patria i Ministarstvo gospodarstva tvrde da je vrijednost offseta poslovna tajna. No, Darko Grbac, član Uprave tvrtke Đuro Đaković - specijalna vozila, prije godinu dana je izjavio da je Patria preuzela obvezu realizacije offseta u ukupnom iznosu od gotovo 257 milijuna kuna. Direktni offset realiziran je kroz proizvodnju BOV-a u Đuri Đakoviću i on ne smije biti manji od 60 milijuna kuna, a ostalo je indirektni offset. Grbac tvrdi da je do travnja 2013. Patria isporukom svih 126 vozila ispunila obvezu direktnog offseta. Što je s realizacijom indirektnog offseta, nije poznato.

Godine 2012. iz Hrvatske gospodarske komore procurila je informacija da je u sklopu indirektnog offseta otpisano manje od jedan posto ukupne Patrijine obveze. Nadalje, pojavila se informacija da je, u okviru offseta, finska tvrtka Wärtsilä s riječkim 3. majem ugovorila posao isporuke brodskih motora, dok je s Institutom "Ruđer Bošković" Patria potpisala sporazum o financiranju obuke hrvatskih znanstvenika u Madridu i osnivanju suvremenog laboratorija za istraživanje raka dojke i prostate u Zagrebu.

Glasnogovornica Patrije na ovu nam je temu tek rekla da je rok za ispunjavanje offset obveza kraj 2020. godine i da "u sporazumu postoji nekoliko dobrih offset projekata koji će biti realizirani do ugovorenog roka". Međutim, tvrdi da suradnja u sklopu ZTC-a "u ovom trenutku nije offset projekt već je riječ o nastavku naše poslovne suradnje s Hrvatskom".

Prema našim informacijama, ministar Horvat je navodno Patriji ponudio i vlasnički udio u ZTC-u, ali u Patriji zasad ne žele govoriti o tome. "Sada smo u ranoj fazi razgovora o mogućoj suradnji. Još nisu izrađeni planovi za budućnost tako da u ovom trenutku ne možemo komentirati konkretne planove." No, glasnogovornica tvrtke nagovještava da bi se to moglo znati vrlo brzo: "Prvo moramo definirati opseg potencijalne suradnje, a onda ćemo s partnerima u Hrvatskoj donijeti sve potrebne odluke. Nadamo se da bi se sve to moglo dogoditi relativno brzo, najranije u rujnu".

Tagovi: Patria, Velika Gorica, Darko Horvat, Zvonimir Novak, Brigitte Salonen
PROČITAJ I OVO
IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna
POSLOVI
IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH i HŽ Infrastruktura potpisali su ugovor o nadzoru radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof, vrijednosti 5,3 milijuna kuna bez PDV-a, priopćeno je u utorak iz IGH.
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
U PLUSU
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
ZAGREB - Tvrtka Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka osumnjičene zbog gospodarskih malverzacija, prošle je godine ostvarila dobit od 1,28 milijuna kuna, objavljeno je u računu dobiti i gubitka za poduzetnike predanom Fini.
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
KRAJ
Britanski konzorcij prestaje s proizvodnjom nakon isporučenih 13.000 respiratora
LONDON - Britanski konzorcij koji je osnovala skupina zrakoplovnih, automobilskih i inženjerskih tvrtki, s ciljem proizvodnje respiratora za zdravstvenu službu zemlje, priopćio je da će završiti s proizvodnjom nakon što je isporučio više od 13 tisuća uređaja.
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
LUKSUZ
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
Lamborghinijeva super jahta od 4.000 konjskih snaga (VIDEO)
MILANO - Poznati talijanski proizvođač sportskih automobila se udružio s talijanskim proizvođačem luksuznih jahti.
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE