GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija oštro srezala prodaju vinjeta

Pandemija oštro srezala prodaju vinjeta
VINJETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 20:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europski statistički ured objavit će prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni za treće tromjesečje ove godine.

Analitičari zemalja eurozone očekuju oko 10 posto gospodarskog rasta u odnosu na prethodno tromjesečje, kada se BDP eurozone smanjio za 11,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i za 11,4 posto u cijeloj Europskoj uniji. Prihod, poput gospodarstva u cjelini, za DARS opada, ali to neće predstavljati glavni problem autocestama.

Već s prvom objavom epidemije smanjio se teretni promet na slovenskim autocestama, a smanjio se i turizam, bilo je manje putovanja, a time i niži prihod od prodaje kratkoročnih vinjeta.

"Od prodaje vinjeta uprihodili smo ove godine 42 milijuna eura, što je oko 27 posto manje nego lani", rekla je Branka Videtič, direktorica naplate cestarine, za Radio Slovenija o padu u prvih devet mjeseci.

Niti jedna autocesta nije doživjela takav pad kao što je bila epidemija, čak ni tijekom ekonomske krize. A što očekuju do kraja godine?

"Bojimo se da se situacija neće popraviti do kraja godine, tako da će i ovaj pad iznositi na godišnjoj razini od oko 27 posto, što nominalno znači oko 50 milijuna eura", rekla je.

Do sada su svake godine bilježili rast prihoda od vinjeta i cestarina za nekoliko posto. A ako stavimo pod lupu ovaj put pad - više je od 42 milijuna - to predstavlja, primjerice, vrijednost gotovo polovice građevinskih radova tunela Karavanke.

Tagovi: vinjete, slovenske vinjete, DARS
PROČITAJ I OVO
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
PLAĆE
Ikea podigla plaće u Hrvatskoj
ZAGREB - Skandinavski divovi koji prodaju namještaj i kućne potrepštine ostvarili su protekle godine snažan poslovni rast na tržištu Hrvatske.
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
BONUSI
Fortenova menadžerima isplaćuje bonuse
ZAGREB - Upravni odbor Fortenove odlučio je menadžmentu isplatiti bonuse za ostvarene poslovne rezultate u protekloj poslovnoj godini.
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
BOLJE OD OČEKIVANJA
Johnson & Johnson nadmašio očekivanja analitičara
NEW YORK - Američki zdravstveni konglomerat Johnson & Johnson premašio je očekivanja analitičara svojim rezultatima u prvom kvartalu ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE