GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija oštro srezala industriju oglašavanja u Sloveniji

Pandemija oštro srezala industriju oglašavanja u Sloveniji
OGLAŠAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 19:18
Autor: SEEbiz / Tanjug
LJUBLJANA – Bruto iznos oglašavanja u Sloveniji pao je za 11 posto, na 980 milijuna eura u 2020. godini, jer je pandemija Covid-19 pogodila oglašivačku industriju na globalnom nivou.

Najveći oglašivači u toj zemlji bili su maloprodani lanci Spar Slovenija, Mercator i Lidl Slovenija, prema podacima sa slovenskog tržišta i istraživačke agencije Mediana.

Još dva trgovca na malo, Hofer i Engrotuš, svrstali su se među prvih deset oglašivača, a iz agencije Mediana ističu da su prodavaonice prehrambene robe jedan od malog broja sektora koji su normalno radili tokom lockdowuna.

Telekomunikacijski provideri su bili još jedan snažan sektor u pogledu oglašavanja, a pratile su ih farmaceutske kompanije i pružatelji financijskih usluga.

Međutim, medijski udjeli u tržišnom kolaču su ostali nepromijenjeni u odnosu na 2019. godinu, pri čemu tv stanice dominiraju s udjelom od 82 posto, ostavljajući daleko iza sebe tiskane medije (8,0%), slovenske digitalne medije (4,0%), i oglašavanje na otvorem prostoru (outdoor) i radio stanice koji su držali po 3,0 posto tržišta.

Mediana napominje da nisu analizirani svi digitalni mediji ili radio stanice, odnosno da je anketa obuhvatila samo šest najpopularnijih radio stanica.

Sve tv stanice zajedno emitovale su gotovo 65 milijuna sekundi reklama ili oglasa, što je ekvivalentno iznosu od 49 sati reklamiranja dnevno.

Iako je to oko dva sata više emitiranja nego 2019. godine, financijski rezultat je za 10 posto manji, što je Medianu navelo na zaključak da su se oglašavači opredjeljivali za programe gdje su cijene oglašavanja bile niže.

Tagovi: oglašavanje, tiskani mediji, digitalni mediji, internetsko oglašavanje
PROČITAJ I OVO
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
PRODAJA
SoftBank prodao kompletan udjel u Uberu
NEW YORK - SoftBank je u ponedjeljak objavio da je prodao svoj preostali udio u američkom divu za usluge prijevoza Uberu. Japanski konglomerat nastoji prikupiti novac usred rastućih gubitaka u svojoj investicijskoj jedinici.
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
MINUSI
Siemens Energy u teškom gubitku zbog Rusije
ESSEN - Njemački Siemens Energy upozorio je danas da u 2022. godini očekuje za 200 milijuna eura veći neto gubitak od prethodno procijenjenog.
Mađarska kaznila Ryanair
KAZNA
Mađarska kaznila Ryanair
BUDIMPEŠTA - Mađarska je kaznila irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanair s 300 milijuna forinti (761.000 eura) jer je na klijente prebacila trošak posebnog poreza koji je Budimpešta nametnula nekim tvrtkama zbog rastuće inflacije. Ryanair je već najavio žalbu, javlja francuska novinska agencija AFP.
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
POTEZI
Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji
LAPOVO - Njemački diskonter Lidl je otvorio svoj drugi logistički centar u Srbiji, te će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje svoje maloprodajne mreže.
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
BIZARNO
Qantas pozvao svoje menadžere da rade kao rukovatelji prtljage
SYDNEY - Australski zračni prijevoznik Qantas zatražio je od zaposlenika najvišeg rukovodstva da rade kao "rukovatelji prtljage" tri mjeseca dok se tvrtka pokušava nositi s akutnim nedostatkom radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE