GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PAN Trgovina: Radnici se mogu namiriti jedino s 266.600 litara rakije

PAN Trgovina: Radnici se mogu namiriti jedino s 266.600 litara rakije
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2017 / 10:20
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Dok imovina stečajnog dužnika đakovačkog PAN Trgoprometa "ne može dočekati" donošenje Odluke o unovčenju kojom bi se krenulo u njezinu prodaju, jer za kupnju, pa i zakup 79 nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i okolnim selima vlada od početka postupka znatan interes, u stečaju druge tvrtke iz PAN-ove grupacije – PAN Trgovine, više od četiri godine, od siječnja 2013., muku muče kako prodati jedinu imovinu u tom stečajnom postupku – čak 266.600 litara rakije.

Pan Trgovina djelovala je u poslovnim prostorima PAN Trgoprometa, kao zakupac, i zato na sebi u trenutku otvaranja stečaja nije imala ništa od imovine, osim jedine pokretnine - bačava i bačava alkohola... Tu nesvakidašnju i veliku imovinu prodaje već treći zaredom stečajni upravitelj Zoran Subotić, koji ju je, prema odluci Skupštine vjerovnika od 6. lipnja, poslao na šestu prodaju prikupljanjem pisanih ponuda čiji je rok za dostavljanje 23. listopada, do 14 sati. I Subotić priznaje da za svog upraviteljskog staža nikada do sada nije prodavao takvu stečajnu masu. "Rakiji u stečaju" početna cijena sada je 2.560.000 kuna, bez PDV-a. Usporedbe radi, na prvoj dražbi početna cijena bila joj je oko deset milijuna kuna. Od tada do danas bilo je upita, no nijedan nije rezultirao prodajom. Ili je interes u konačnici izostao ili je sve ostalo samo na početnim upitima ili su zainteresirani ponudili prenisku cijenu.

- Sada ima nekih upita iz Slovačke, preko posrednika. Mislim da su posrijedi trgovci iz te zemlje. Uzeli su uzorke. Od dražbe do dražbe cijena je svaki put 20 posto niža. Bio je dosad iskazan interes za rakiju za cijenu od 1,6 milijuna kuna, no takva ponuda je odbijena jer je to premalo za tolike količine - kaže Subotić.

Domaćim tvornicama, kupcima..., to je očito prekrupan zalogaj, i količinski i financijski. Tu je i pitanje nemalih trošarina, pa iskazana početna cijena nije konačan iznos. Rakija je sada na trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu.

Kupac je uz ponuđenu cijenu dužan platiti trošarinu, odnosno izmjestiti kupljene količine na svoje trošarinsko skladište o svom trošku. Brodsko trošarinsko skladište tako je već godinama puno brojnim plastičnim bačvama, inoks-tankovima i bocama punima alkoholnih destilata raznih koncentracija. Osim 870 litara špirita, ostatak od gotovo 266.000 litara su voćne rakije. Najviše je jabukovače – 133.890 litara, ima i kruškovače, lozovače, rakije od višnje, breskve... Iako je riječ o golemim količinama alkohola, Subotić kaže kako on u prodaju mora ići u paketu.

– Takva je odluka Skupštine vjerovnika. Djelomične količine mogle bi ići samo u slučaju ozbiljne, konkretne ponude i da se ponudi prihvatljiva cijena - dodaje Subotić. No, parcijalna prodaja rakije, dodaje, iziskivala bi, dakako, pretakanje, mjerenja, potrebna je ambalaža kupca i drugo, a sve to značilo bi i veće troškove.

Bilo kako bilo, prodala se ta rakija u cijelosti ili dio po dio, isključivo o njoj, kao jedinoj imovini u stečaju PAN Trgovine, ovisi isplata potraživanja 343 radnika, vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, koji na ime plaća i drugih prava iz radnog odnosa potražuju 5,88 milijuna kuna. Radnici su dosad jedino dobili tri plaće koje im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca i od tada ništa. Tražbine drugog višeg isplatnog reda utvrđene su u visini od 92.628.021 kuna, a najveća tražbina potraživanje je PAN Trgoprometa, također u stečaju, s osnova zakupnine i drugog u iznosu od 51.305.000 kuna. Tražbina RH - Ministarstva financija, utvrđena je u iznosu od 12,09 milijuna kuna. Tako i radnici, i država, i drugi vjerovnici u namirenju svojih potraživanja ovise o voćnim rakijama koje nikako da zagolicaju nosnice i grlo kupca, ne ostavljajući stečajnom postupku u traženju kupca nikakvu drugu opciju nego – potpunu trezvenost.

Tagovi: PAN Trgovina, rakija, PAN Trgopromet, Zoran Subotić
PROČITAJ I OVO
Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
OSUDA
Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
ZAGREB - Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i osudila postupak članova HDZ-a koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizacije vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.
Đuro Đaković u novu godinu ušao s više optimizma
GODINA RASPLETA
Đuro Đaković u novu godinu ušao s više optimizma
SLAVONSKI BROD - U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću godina je počela s više optimizma, za razliku od prošle, kada su se za plaće borili prosvjedima. Počelo je restrukturiranje, a traži se i strateški partner bez kojeg će teško stati na noge.
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
CJEPIVO
Pfizer: Isporuke cjepiva Europskoj uniji kasnit će najviše tjedan dana
NEW YORK - Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.
Air Serbia prema Podgorici i Tivtu čak osamnaest puta sedmično
LETOVI
Air Serbia prema Podgorici i Tivtu čak osamnaest puta sedmično
PODGORICA - Iz kompanije Air Serbia saopšteno je, da je povećan kapacitet mjesta, odnosno da su letovi prema Podgorici i Tivtu preusmjerili veće avione, zbog sve većeg broja putnika, nakon što je Montenegro Airlines krajem prošle godine bio primoran da prizemlji avione.
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
KAPITAL
Wizz Air na obvezničkom tržištu prikupio 500 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - Wizz Air je 13. siječnja prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od dvije milijarde eura naloga, izvijestila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE