GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad aktivnosti u industriji eurozone nastavljen u listopadu

Pad aktivnosti u industriji eurozone nastavljen u listopadu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2019 / 15:17
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su pale u listopadu, zakočene kontinuirano slabom potražnjom na koju nepovoljno utječu trgovinski rat SAD-a i Kine i kontinuirana neizvjesnost oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone iznosio je u listopadu 45,9 bodova i bio je tek nešto viši od rujanske najniže razine u sedam godina, od 45,7 bodova, utvrdili su u Markitu, povisivši neznatno početnu procjenu njegove vrijednosti.

Time se deveti mjesec zaredom zadržao ispod razine od 50 bodova, što signalizira pad aktivnosti.

„Industrija u eurozoni ponovo je u listopadu bilježeila najsnažniji pad aktivnosti u sedam godina, što znači da će sektor proizvodnje dobara vjerojatno i u četvrtom tromjesečju biti ozbiljan uteg bruto domaćem proizvodu", konstatira glavni poslovni ekonomist IHS Markita Chirs Williamson.

Pad novih narudžbi ponovo je bio najveća kočnica za proizvodni sektor, odražavajući slabu potražnju, primjećuju u Markitu.

„Geopolitičke bojazni, u rasponu od brexita do američke trgovinske politike, i dalje stvaraju osjećaj neizvjesnosti, dodatno prigušujući potražnju na domaćim i na izvoznim tržištima", konstatira Williamson.

Zaposlenost je u listopadu bila na najnižoj razini od 2013. godine, kada je Markit počeo objavljivati izvješća. Najveći pad zabilježen je u Njemačkoj.

Upravo je industrija najvećeg europskog gospodarstva u listopadu bila je glavni izvor slabosti u regiji, iako je pad aktivnosti zabilježen i u španjolskoj i u talijanskoj industriji.

Francuska je jedino veliko gospodarstvo čija je industrija u prošlom mjesecu bilježilo, doduše skroman, rast aktivnosti.

"Snažan pad aktivnosti, kao i slabi trendovi na području zapošljavanja i cijena posebno su veliko razočaranje kada se uzme u obzir da je ECB nedavno uveo poticajne mjere", konstatira glavni ekonomist Markita.

Christine Lagarde preuzima čelnu dužnost u ECB-u u posebno teškom trenutku za gospodarstvo eurozone, zaključuje.

Mandat prethodnog predsjednika ECB-a Marija Draghija završio je krajem listopada.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.
Gucci slavi stoti rođendan
OBLJETNICE
Gucci slavi stoti rođendan
FIRENZE - Modna kompanija Gucci koju je prije gotovo jednog stoljeća osnovao talijanski biznismen i modni dizajner iz Firenze, jedna od najvećih na svijetu, slavi 100 godina postojanja.
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
ODUSTAJANJE
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
BANJA LUKA - Konkurencijsko vijeće BiH je obustavilo postupak u vezi sa prijavom koncentracije koju je još prije dvije godine podnio Mtel a.d. Banja Luka za sticanje potpune kontrole nad privrednim subjektom "KTV E-G-E" d.o.o. Doboj Jug, objavljeno je.
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
LIJEKOVI
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
ZAGREB - Pritisak veledrogerija i farmaceuta na hrvatsku Vladu nije slučajan jer se ovih dana dovršava prijedlog rebalansa proračuna za ovu i državne potrošnje za iduću godinu i, ako se sada ne nađe novac za dug, neće ni poslije.
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE