GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je pet ključnih europskih medijskih trendova u 2024.

Ovo je pet ključnih europskih medijskih trendova u 2024.
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 09:41
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Sudionici europske medijske industrije suočavaju se s nekoliko ključnih odluka u 2024. koje bi mogle odrediti njihov budući uspjeh i održivost dok konkurencija u strujanju nastavlja pritiskati tradicionalnu TV industriju.

Dok se očekuje da će rast broja pretplata na strujanje ove godine usporiti, hibridni poslovni modeli uzimaju maha i očekuje se da će veći udio neto novih korisnika doći od razina pretplate podržanih oglasima. Mnoge medijske tvrtke razmatraju besplatne TV (FAST) opcije s podrškom za oglase, a emiteri, višekanalni operateri i vlasnici sadržaja ulaze na FAST tržište, kažu analitičari S&P Globala.

Medijske tvrtke koje se suočavaju sa smanjenim profitnim maržama tražit će mogućnosti spajanja i preuzimanja kako bi izgradile razmjere diljem europskog kontinenta i usvojile AI tehnologije za poboljšanje operativne učinkovitosti. Oglašavanje, koje je i dalje pod pritiskom, postat će dio pretplatničke ponude videa na zahtjev jer streameri pokušavaju diversificirati svoje izvore prihoda. Što se tiče FAST-a, medijska istraživačka grupacija Kagan koja djeluje unutar S&P Global Market Intelligencea očekuje da će emiteri i pružatelji TV usluga nastojati poboljšati svoje ponude i zgrabiti dio prihoda koji trenutno pripada proizvođačima povezanih TV-a.

Kagan je identificirao pet ključnih trendova za koje se očekuje da će utjecati na donošenje odluka i oblikovati industriju TV i streaming videa u Europi 2024. godine.

Hibridni modeli prihoda trebali bi povećati troškove SVOD-a bez oglasa

Nekoliko velikih SVOD igrača, uključujući Netflix Inc., Walt Disney Co. i Warner Bros. Discovery Inc., već nude planove za oglašavanje na odabranim europskim tržištima. Te tvrtke također povećavaju troškove svojih pretplata bez oglasa. Korištenjem takvih hibridnih modela određivanja cijena, streameri mogu dati više opcija pretplatnicima i držati pod kontrolom odljev korisnika. Naime, streameri biraju tržišta koja nude zadovoljavajuću cijenu po milji oglašavanja (CPM-ove) kako bi pokrenuli razine podržane oglasima u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi. Očekujemo da će se trend usvajanja modela hibridnog prihoda nastaviti s drugim velikim igračima koji će usvojiti sličnu strategiju, uključujući Amazon.com Inc., koji je nedavno najavio planove za pokretanje oglasa za Prime Video na raznim tržištima 2024. godine.

Tradicionalni igrači okreću se FAST-u

Dok proizvođači povezanih televizora kao što su Samsung Electronics Co. Ltd. i LG Corp. trenutno dominiraju FAST tržištem u Europi, regionalne medijske grupe i emiteri kao što su ITV PLC, ProSiebenSat.1 Media SE i RTL Group SA povećavaju svoje linije FAST kanala . Postojeći pružatelji usluge pay TV uključujući VMED O2 UK Ltd., Deutsche Telekom AG Magenta TV u Njemačkoj i Orange Espagne SAU također vide potencijal u sektoru i koriste svoj doseg za povećanje svog udjela na tržištu. Oni ili nabavljaju sadržaj izravno iz studija i pokreću vlastite FAST kanale ili se udružuju s glavnim FAST platformama kako bi ih integrirali u svoje ekosustave. Kagan predviđa da će platforme FAST generirati 600 milijuna dolara prihoda u 2024., više od četiri puta više od iznosa u 2020.

Restrukturiranje Viaplaya, Vivendijevo izdvajanje rezultira većim brojem M&A poslova

Očekuje se da će sve manje profitne marže i potreba za povećanjem opsega nastaviti poticati medijske poslove spajanja i preuzimanja ove godine, uključujući više transakcija akviziterskog poduzeća Vivendi SE. Vivendijev Canal+ potaknuo je svoje širenje diljem Azije, Bliskog istoka i Afrike s preuzimanjem 51% udjela u Viu PCCW Ltd. i stjecanjem 12% udjela u Viaplay Group AB (publ). Canal+ je nedavno objavio svoju namjeru povećanja svog udjela u Viaplayu na 25% ili više.

Viaplay je u financijskim problemima jer nije uspio ispuniti očekivanja rasta u Baltiku i Poljskoj. Tvrtka je 2023. godine otpustila oko trećinu svoje radne snage i pristala vratiti Premier Sportu imovinu Ujedinjenog Kraljevstva koju je prethodno stekla za 30 milijuna funti, uključujući prava na škotski FA kup, doigravanje UEFA Europe 2024. i La Ligu. Očekuje se da će ugovor s Premier Sportom biti zaključen početkom 2024. Nedavno najavljeni plan dokapitalizacije Viaplay grupe ima za cilj prikupiti oko 4 milijarde švedskih kruna u kapitalu i otpisati 2 milijarde švedskih kruna duga dok se SVOD usluga vraća na nordijske zemlje i Nizozemsku.

U međuvremenu, Vivendi je najavio svoju namjeru izdvajanja TV grupe CANAL + SA i komunikacijske tvrtke V - Cons Nv jer tvrdi da je smanjio svoju procjenu nakon prodaje 10% Universal Music Group NV Pershing Square Holdings Ltd. Billa Ackmana. Vivendi trenutno posjeduje nešto manje od 10% UMG-a, čija je tržišna kapitalizacija oko 46 milijardi eura.

Medijske tvrtke nastavit će ulagati u AI

Medijske i tehnološke tvrtke kao što su Netflix, Disney i Comcast Corp. prelaze sa strojnog učenja koje se uglavnom koristi za personalizirane preporuke i video kodiranje na generativni AI koji može stvoriti potpuno novi sadržaj. Korištenje generativne umjetne inteligencije trebalo bi dovesti do troškovne učinkovitosti i pomoći grupama da poboljšaju svoje financije. S&P Global Market Intelligence 451 Research procjenjuje da će prihod od generativne umjetne inteligencije porasti s 3,7 milijardi dolara u 2023. na 7,5 milijardi dolara u 2024.

Turbulencije na tržištu TV oglašavanja mogle bi se nastaviti tijekom 2024.

Na oglašavanje i dalje negativno utječe inflacija koja je uslijedila nakon završetka karantina uzrokovanih virusom COVID-19, a ne očekuje se da će 2024. ponuditi mnogo olakšanja za oglasnu industriju. Dok su neka tržišta u južnoj Europi — poput Francuske, Italije i Španjolske — zabilježila poboljšanja u brojkama prodaje oglasa, što je dovelo do pozitivnih izgleda za 2024. od tvrtki kao što su TF1 SA i MFE-Mediaforeurope NV. Drugi, kao što su RTL Group, ITV PLC i ProsiebenSat1 Media, očekuju da će im godišnji prihodi pasti do 7% u usporedbi s 2023. Ublažavanje inflatornih pritisaka i posebni događaji, uključujući Ljetne olimpijske igre 2024. u Francuskoj i Euro 2024. mogli bi pomoći u poticanju oglašavanja ove godine.

Tagovi: mediji, televiztija, fast, kagan, disney, comcastreaming, netflix, vivendi, hbo
PROČITAJ I OVO
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE