GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine očekuje se rast turističkog prometa do 3 posto

Ove godine očekuje se rast turističkog prometa do 3 posto
TURISTIČKO VIJEĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 17:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ovoj godini očekuje se ponavljanje turističkog rezultata iz 2019. odnosno blagi rast turističkog prometa do 3 posto, rečeno je u srijedu na proširenoj sjednici Turističkog poslovnog vijeća u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), na kojoj su predstavljeni projekti Hrvatska turistička kartica i Tjedan odmora vrijedan.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je kako je HGK zaprimila već niz upita za nove projekte, a posebno od kontinentalnih turističkih djelatnika, navodi se u priopćenju iz HGK.

I predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma smatra kako postoji dobar potencijal za ostvarenje dobrih rezultata ova dva turistička projekta. "Akcije koje se događaju pojavljuju se u prostoru koji je nama u turističkom sektoru interesantan jer nam je slobodan. Uz višestruke benifite i sami turistički djelatnici mogu u njemu očekivati prostor za zaradu", smatra Palma.

„Hrvatska turistička kartica" nova je mjera za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj", istaknuo je pomoćnik ministra turizma Robert Pende, kojom se omogućuje zaposlenicima pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada što je već propisano Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. godine.

Tim propisom uvedena je novina da se porez na dohodak ne plaća i na naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru zaposlenika do iznosa 2.500,00 kuna godišnje. Cilj je, naglasio je Pende, poticati domaću ugostiteljsku turističku potrošnju, povećanje udjela domaćih turista, povećanje popunjenosti smještajnih i drugih kapaciteta, smanjenje izražene sezonalnosti te povećanje primitaka radnika po osnovi radnog odnosa, navodi se u priopćenju.

Osim toga, Ministarstvo turizma u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom prvi put će provesti akciju Tjedan odmora vrijedan od 10. do 19. travnja ove godine. Riječ je o projektu kojim se također potiče domaće goste na turistička kretanja, pri čemu će ponuda turističkih usluga uključenih partnera biti upola jeftinija.

Kroz navedenu akciju svi građani Hrvatske imat će priliku upoznati i posjetiti različite dijelove naše zemlje uz povoljnije cijene za brojne turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Kovačević se također osvrnuo i na važnost Zakona o turističkom zemljištu kao jednom od strateških turističkih zakona koji je posebno povezan i s investicijama.

„Iz tog razloga organizirat ćemo raspravu prije drugog čitanja ovog zakona u Saboru kako bi pojasnili svoja stajališta i pretvorili ih u amandmane koje bismo uputili u Sabor", istaknuo je Kovačević dodavši kako nastavljaju s praksom održavanja tematskih sjednica kako bi gospodarstvenici iz realnog sektora izravno ministarstvima i institucijama postavljali pitanja prije donošenja novih zakonodavnih rješenja.

Što se tiče turističkih rezultata, lani je ostvareno 20,7 milijuna dolazaka, što je porast od 4,9 posto i 108,6 milijuna noćenja ili 2,4 posto više nego u 2018.

"U 2020. cilj je zadržati ostvarenu tržišnu poziciju na emitivnim tržištima te se očekuje ponavljanje turističkog rezultata iz protekle godine odnosno blagi rast turističkog prometa do 3 posto", rekao je direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a posebno je istaknuo kako vjeruje da je Hrvatska, od gotovo 21 milijun turista, sposobna zaraditi više nego do sada.

Razdoblje ranog bukinga je pri kraju i prve informacije o prodaji govore o dobroj poziciji Hrvatske na turističkom tržištu. Interes za Hrvatskom je na visokoj razini. „U Njemačkoj očekujemo rast tržišta u rasponu do 3 posto, dok u ovom trenutku za razliku od istog razdoblja lani buking nije usporen", pojasnio je Staničić.

Pozitivni trendovi očekuju se i na austrijskom tržištu, a očekuje se i pozitivan utjecaj na rast prometa od uvođenja novih zračnih linija (Ryanair/Laudamotion i Austrian Airlines). Naime, prema najavama u ljetnom rasporedu letenja Hrvatska će biti povezana s emitivnim tržištima s više od 50 novih linija.

Staničić se osvrnuo i na aktualnu situaciju s korona virusom i rekao da je zabilježen pad gostiju iz Kine kao posljedica širenja virusa. "I Talijani bilježe smanjenje gostiju iz Kine, posebice jer imaju izravne veze letovima prema primjerice Milanu i Rimu. No tržište se stoga okreće drugim dijelovima Europe. Pratit ćemo situaciju na kineskom tržištu i reagirati prema potrebama", ocijenio je Staničić.

Tagovi: Turističko vijeće Hrvatske gospodarske komore, hrvatski turizam, Franco Palma, Kristjan Staničić, Dragan Kovačević
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE