GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova godina bit će pravi test za hrvatske turističke kompanije

Ova godina bit će pravi test za hrvatske turističke kompanije
TURISTIČKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 09:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rezultati turističkih kompanija u prošloj godini mogu se ocijeniti solidnim.

Hoteli posluju iz godine u godinu sve bolje, profitabilnost je napokon počela pratiti rast fizičkih pokazatelja.

Pravi test bit će ova godina jer prema prvim naznakama koronavirus bi mogla biti uzrokom slabije popunjenosti, barem u predsezoni.

Objavljujemo dio rezultata turističkih kompanija.

Arena Hospitality Group je u 2019. godini povećala prihode za 2,7% na 778,1 milijuna kuna (2018: 757,7 milijuna kuna), što je značajni uspjeh jer rezultate uspoređuju s izuzetno dobrim rezultatima ostvarenim prethodne godine. Unatoč kašnjenju otvorenja kampa Arena Kažela Campsite, rast prihoda naših luksuznih kampova bio je posebno ohrabrujući. Prihodi od smještaja porasli su za 3,7% na 637,7 milijuna kuna (2018.: 615,1 milijun kuna) kao rezultat povećanja stupnja zauzetosti za 100 bp na 55,1% i više prosječne cijene smještaja za 5,2%, koja je iznosila 606,2 kune. Rast prihoda donekle je usporen smanjenjem komercijalnih kapaciteta u segmentu turističkih naselja, koji su bili na raspolaganju našim radnicima tijekom sezone. Ostvarena EBITDA porasla je za 6,9% na 229,5 milijuna kuna (2018: 214,7 milijuna kuna) uz porast EBITDA marže na 29,5% (2018: 28,3%).

Prema revidiranim godišnjim rezultatima za 2019. godinu Valamar Riviera ostvarila je 2,22 milijardi kuna ukupnih prihoda odnosno rast od 10% u odnosu na prethodnu godinu. U 2019. godini ostvareno je 6,8 milijuna noćenja što je porast od 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prosječna cijena rasla za 5%. Operativna dobit dosegla je 769 milijuna kuna što čini rast od 11% u odnosu na 2018. godinu. Ostvareni rast prvenstveno je rezultat uspješnih ulaganja u razvoj proizvoda i širenja portfelja te uravnoteženog upravljanja operativnom efikasnosti vodeći brigu o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada djelatnika.

Maistra je prošle godine smanjila neto dobit na 161,5 milijuna kuna (godine 2018. je iznosila 289,4 milijuna kuna), no prodaja je rasla 6,2 posto. Pad dobiti može se, dakle, pripisati rastu investicija. Maistra je u protekloj 2019. godini lansirala na tržište Grand Park Hotel Rovinj, ključan proizvod u procesu zaokruživanja vrhunske rovinjske hotelske ponude. Drugi pak veliki pomak u ulagačkom procesu u turističkom segmentu Adrisa formalni je završetak postupka vezanog za hotel Marjan u Splitu, što će Adrisu omogućiti ulazak u ovo rastuće turističko odredište.

Imperial Riviera d.d. povećala je prošle godine prodaju 52,8%, a neto dobit je više nego ustrostučena. Prošle je godine iznosila 59,9 milijuna kuna dok je u 2018. čista zarada iznosila 18,6 milijuna kuna.

Uukupni konsolidirani prihodi Grupe Turisthotel iznose 313,514 mil. kuna i veći su za 12,2%, od čega poslovni prihodi iznose 305,011 mil kuna i veći su za 10,3%. Rast prihoda ostvaren je, gotovo, po svim segmentima poslovanja, uz usluge smještaja, pansionske i van pansionske ugostitljske usluga u turističkom naselju Zaton, ostvaren je i značajan rast prihoda kod pranja rublja i to u glavnoj praonici u Zadru, dok je praonica Plat imala manji rast prihoda i negativno rezultat.

Ukupni poslovni prihodi ACI-ja porasli prošle godine su za značajnih 21,9 milijuna kuna ili 10 % više u odnosu na 2018. godinu. Iznos od 9,8 milijuna kuna odnosi se na porast prihoda od prodaje dok se preostali rast u iznosu od 12 milijuna kuna odnosi najvećim dijelom na prihode od šteta nastalih iz ugovornih odnosa. Za 2019. godinu ostvaren je pozitivan bruto financijski rezultat u iznosu od 39,2 milijuna kuna što čini povećanje rezultata za 0,7 milijuna kuna u odnosu na usporednu godinu, porez na ostvarenu dobit iznosi 7,3 milijuna kuna iz čega proizlazi da neto dobit Društva za 2019. godinu iznosi 31,8 milijun kuna, a to je gotovo milijun kuna više nego 2018. godine.

Tagovi: hrvatski turizam, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Imperial Riviera, Turisthotel, Maistra, Adriatic Croatia International Club
PROČITAJ I OVO
Njemačka sklapa ugovore s tvrtkama o zaštiti klime
KLIMA
Njemačka sklapa ugovore s tvrtkama o zaštiti klime
BERLIN - Njemačka će iduće godine sklopiti ugovore o zaštiti klime s industrijskim tvrtkama, kako bi podržala prelazak na čistiju proizvodnju i prelazak na vodik, rekao je danas ministar gospodarstva Robert Habeck.
#DPOconference2022: Prva konferencija namijenjena službenicima za zaštitu podataka
KONFERENCIJE
#DPOconference2022: Prva konferencija namijenjena službenicima za zaštitu podataka
RIJEKA - U Rijeci je održana godišnja edukacija službenika za zaštitu podataka u organizaciji Centar Feralis kao HR predstavnika u Europskoj federaciji službenika za zaštitu podataka (EFDPO) pod nazivom #DPOconference2022
Balenciagin kreativni direktor nakon šokantne kampanje: Osuđujem zlostavljanje djece
ISPRIČAO SE
Balenciagin kreativni direktor nakon šokantne kampanje: Osuđujem zlostavljanje djece
ZAGREB - Balenciagin kreativni direktor Demna Gvasalia uputio je ispriku javnosti nakon što je objavljena kampanja koja glorificira pedofiliju.
Adidas potvrdio godišnje prognoze unatoč ispadanju Njemačke
PROGNOZE
Adidas potvrdio godišnje prognoze unatoč ispadanju Njemačke
BERLIN - Njemački proizvođač sportske obuće i odjeće Adidas ostao je na samo tri od sedam sponzoriranih momčadi na svjetskom nogometnom prvenstvu, no kompanija ostaje pri svojim prognozama prodaje za vrijeme turnira, rekao je Adidasov glasnogovornik nakon ispadanja Njemačke.
Delhaize će u 2023. otvoriti između 40 i 50 trgovina u Srbiji
PLANOVI
Delhaize će u 2023. otvoriti između 40 i 50 trgovina u Srbiji
BEOGRAD - Konferencija CEO Summit Belgrade, u organizaciji InStore Media i uz medijsku podršku sedmičnika NIN, okupila je poslovnu elitu i predstavnike velikih međunarodnih institucija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE