GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvaranje auto-puta se ponovo odlaže?

Otvaranje auto-puta se ponovo odlaže?
BAR-BOLJARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 09:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - U finansijskom planu Monteputa za 2020. godinu, koje je usvojila Vlada na sjednici u četvrtak, nema planiranih prihoda od naplate putarine na dionici auto-puta Podgorica-Mateševo čiji je rok završetka 30. septembar 2020. godine.

Iz ove državne kompanija, koja treba da preuzme upravljanje dionicom auto-puta kada on bude završen, nijesu odgovorili na pitanje "Vijesti" poslata u četvrtak. "Vijesti" su pitale da li izostanak planiranja prihoda od putarine na ovoj dionici auto-puta znači da neočekuju da ona bude završena i puštena u rad do kraja 2020. godine ili će dionica biti završena, ali putarina neće biti naplaćivana u ovoj godini.

Ni u usvojenom planu radova Monteputa u 2020. godine se ne pominje puštanje u saobraćaj ove dionice.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je 20. januara ove godine da će do kraja septembra biti završeni fizički radovi na auto-putu, a nije siguran da li će se do tada završiti tehnički pregled i dobiti upotrebna dozvola.

"Najveći dio fizičkih radova je završen i oni će sigurno do 30. septembra biti završeni. Jedino što je zebnja jeste da se tehnički pregled i upotrebna dozvola u tom trenutku ne mogu obezbijediti. Mora se voditi računa o kvalitetu radova", rekao je tada Nurković.

Ovo bi moglo da znači da ova dionica neće biti otvarana dok se ne završi tehnički prijem. Plan vrha vlasti bio je da prvu dionicu auto-puta otvore nekoliko dana pred parlamentarne izbora koji treba da se održe u prvoj polovini oktobra, kao svoj glavni adut u predizbornoj kampanji.

Prema ugovoru o izgradnji, ova dionica auto-puta trebalo je da bude završeno do 10. maja prošle godine, ali je dogovorom Vlade i kineskog izvođača CRBC rok produžen za 17 mjeseci. Vlada zbog kašnjenja nije naplatila penale izvođaču, čime je priznala da je njena strana kriva za kašnjenje. Do ovolikog kašnjenja, kao što su "Vijesti" ranije objavile, došlo je zbog loše pripreme projekta koju je vodio tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića, kao i zbog izostanka petlje "Smokovac", vodovodne i elektromreže i pristupnih puteva u ugovoru o izgradnji. Ovi zaboravljeni radovi su naknadno ugovarani što je do sada podiglo cijenu dionice za oko 100 miliona eura.

Novo odlaganje otvaranja ove saobraćajnice značilo bi da će kredit za izgradnju ove dionice od 944 miliona dolara doći na naplatu u istoj godini kada i počne njena upotreba. Raniji plan bio je da ona bude završena u maju 2019. dvije godine prije stizanja na naplatu prve rate za auto-put u julu 2021. godine. Kako je ranijim planovima očekivano da će prihodi od putarine iznositi oko 20 miliona godišnje, šteta po ovom osnovu iznosi 40 miliona eura. Do sada niko nije pozvan na odgovornost zbog propusta koji su uslovili prvo kašnjenje i višemilionske štete po državu.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, Vlada Crne Gore, Monteput, Osman Nurković, Ivan Brajović, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
POTEZI
Air Serbia otkazala sve letove do kraja aprila
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia otkazala je sve letove do početka maja.
Dubrovačka pivovara podijelila recept za pivski kvasac
KVASAC
Dubrovačka pivovara podijelila recept za pivski kvasac
DUBROVNIK - Budući da je u posljednje vrijeme u trgovinama postalo gotovo nemoguće naći kvasac, Dubrovačka pivovara priključila se brojnim domaćim pivovarama koje su odlučile pivski kvasac podijeliti građanima.
HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike
PROMJENE
HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je izmijenilo kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos.
Odobren najam mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji
ZELENO SVJETLO
Odobren najam mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji
MOSTAR - Skupština dioničara mostarskog Aluminija prihvatila je u ponedjeljak gotovo jednoglasno ugovor o davanju u najam njihovih pogona izraelsko-kineskoj grupaciji, koju vodi MT Abraham Group iz Tel Aviva, kako bi se pokrenula proizvodnja u posrnuloj kompaniji.
Europska zrakoplovna industrija za hitnu EU podršku
POMOĆ
Europska zrakoplovna industrija za hitnu EU podršku
BRUXELLES - Europska zrakoplovna industrija zajedničkom je izjavom odnosno apelom zbog „neviđene krize likvidnosti” pozvala EU institucije i članice da pruže hitnu, bolju i koordiniraniju podršku toj industriji, koja se zbog pandemije covid19 potpuno zaustavila i bori se za preživljavanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE