GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP ispituje mogućnosti preuzimanja banaka i u Crnoj Gori

OTP ispituje mogućnosti preuzimanja banaka i u Crnoj Gori
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2018 / 22:13
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - OTP banka kontinuirano ispituje mogućnositi za akvizicije u regionu, naročito u zemljama u kojima je bankarska grupa već prisutna, rekli su “Vijestima” iz mađarske grupacije koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Iz OTP nijesu odgovorili na pitanje da li je od Centralne banke (CBCG) zvanično zatražena dozvola za spajanje CKB i Societe Generale banke, pod kojim uslovima i koliko radnika CKB će ostati bez posla u slučaju da Societe preuzme CKB.

“OTP banka ne komentariše informacije iz medija u vezi sa ovom temom”, rekli su iz grupacije. Iz CBCG su kazali da zvaničan zahtjev za spajanje nijesu dobili. Spajanje CKB i Societe Generale Montenegro banke aktuelizovano je prije godinu, kada se pominjalo da Sosiete odlazi sa crnogorskog tržišta. Međutim, sada, prema nezvaničnim informacijama, Societe Generale Montenegro želi da preuzme CKB jer je ova varijanta, navodno, jeftinija zbog otpremnina. Spajanjem Sosiete i CKB stvorila bi se banka sa oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu, što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale.

OTP grupa je od Societe grupe preuzela Splitsku banku u Hrvatskoj.

Bugarski mediji objavili su prije dva mjeseca da su OTP grupa i američki fond Apollo Global Management LLC, zainteresovani za kupovnu banaka u pet zemalja - Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj i Moldaviji. Uprava mađarske OTP banke je u oktobru prošle godine saopštila da namjerava da za milijardu dolara do 2019. kupi pet banaka.

“Preuzimanje Splitske banke od francuske Societe Generale, te srpske i rumunske podružnice grčke Nacionalne banke tek je prva faza u širenju OTP banke”, kazao je prvi čovjek grupacije Sandor Csanyi za Bloomberg krajem prošle godine.

OTP grupa je pretežno (63,4 odsto) u stranom vlasništvu (EBRD, IBRD, EIB, fizička lica), a mađarski ulagači još imaju 24,68 odsto dionica. Najveći pojedinačni dioničari su mađarski MOL (8,57 odsto), Megdet, Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 7,93 odsto, OPUS Securities 5,18 odsto i francuska Groupama 5,12 odsto.

Tagovi: OTP banka, Societe Generale, Crnogorska komercijalna banka, Splitska banka, Apollo Global Management, Sandor Csanyi
PROČITAJ I OVO
Luka Koper očekuje pad prometa iz Kine u roku od 14 dana
PROBLEMI
Luka Koper očekuje pad prometa iz Kine u roku od 14 dana
KOPER - Zbog ograničenja koja se odnose na Kinu, luka Koper još uvijek ne bilježi pad prometa, ali prema prognozama logističara, to će se dogoditi u roku od 14 dana, rekao je novinarima direktor koprske tvrtke Dimitrij Zadel.
Televizija O2 od 1. marta pod starim imenom - B92
POVRATAK
Televizija O2 od 1. marta pod starim imenom - B92
BEOGRAD - Televizija O2 od 1. marta radiće po starim imenom - B92. Novi restart najavljen je na bilbordima.
Bajić: Croatia Airlines ne osjeća posljedice koronavirusa
UVJERAVANJA
Bajić: Croatia Airlines ne osjeća posljedice koronavirusa
ZAGREB - Croatia Airlines u ponedjeljak je predstavio nove međunarodne linije Zagreb-Sofija i Zagreb-Podgorica, a tom prilikom je predsjednik Uprave Jasmin Bajić rekao kako koronavirus nema velik utjecaj na rezultate kompanije.
Stigao kineski brod s konstrukcijom za Pelješki most, članovi posade negativni na koronavirus
MOST
Stigao kineski brod s konstrukcijom za Pelješki most, članovi posade negativni na koronavirus
PLOČE - Brod "Da Yu Xia" kineske kompanije COSCO Shipping, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo prema Hrvatskoj sa čeličnom konstrukcijom za Pelješki most.
Mihajlović: Srbija započela ili priprema izgradnju oko 400 km novih auto-puteva
INVESTICIJE
Mihajlović: Srbija započela ili priprema izgradnju oko 400 km novih auto-puteva
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je Srbija već započela ili priprema izgradnju oko 400 kilometara novih auto-puteva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE