GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP ipak nije predao ponudu za preuzimanje SKB banke

OTP ipak nije predao ponudu za preuzimanje SKB banke
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2019 / 07:21
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LJUBLJANA - Plan OTP banke, najveće mađarske i četvrte po veličini banke na našem tržištu, da krupnim koracima uđe na slovensko tržište više ne uključuje preuzimanje SKB banke, navodi slovenski dnevnik Finance.

List raspolaže informacijom da sadašnjem vlasniku SKB banke, francuskom Societe Generale, nije stigla ponuda OTP-a u postupku prodaje SKB banke.

- Neslužbene informacije kojima raspolažemo govore da je Societe Generale dobio samo jednu ponudu za SKB i da njome nisu zadovoljni - navode Finance, koje su, poput ostalih, slovenskih medija donedavno procjenjivale da OTP želi ući na slovensko tržište bilo kroz preuzimanje SKB banke, bilo kroz privatizaciju Abanke.

Građu za spomenutu tvrdnju o 'zagrijanosti' najveće mađarske banke za tržište Dežele, slovenski su mediji, među ostalim, crpili iz iskazanog interesa OTP-a da kupi Novu Kreditnu banku Maribor. Na koncu tog privatizacijskog natječaja, slovenska država prodala je Novu KBM banku za 250 milijuna eura američkom fondu Apollo.

Nakon Gorenjske i Nove KBM banke, Slovenija je na prodaju stavila i Abanku, treću najveću banku na tamošnjem tržištu, zaključivši koncem ožujka rok za primanje obvezujućih ponuda. Još se čeka da Slovenski državni holding (SDH) objavi pristigle ponude, no slovenski mediji već barataju i imenima i ponuđenim iznosima.

Slovenska državna televizija, pozivajući se na neslužbene izvore uključene u prodaju Abanke, navodi da je najveću ponudu dala srpska AIK banka, 405 milijuna eura. Zatim slijede ponude spomenutog Apolla (400 milijuna eura) i OTP banka koja je za stopostotno vlasništvu u Abanci spremna platiti 380 milijuna eura.

Iz OTP banke nema službene informacije o interesu za SKB i Abanku. U nedavnom osvrtu na nagađanja o ulasku OTP-a na slovensko tržište, zamjenik predsjednika Uprave te banke Laszlo Bencsik izjavio je za mađarsku medijsku mrežu MTI da OTP ima interes za kupnju neke od slovenskih banaka.

Slovenija je rasprodaji državnog vlasništva u bankama pristupila po diktatu Europske komisije, odnosno prema planu uravnoteženja javnih financija usklađenog s Bruxellesom. Budući je u međuvremenu došlo do promjene vlasti u Deželi, tamošnji mediji navode kako se dio vlasti protivi prodaji Abanke i drugih banaka, što bi moglo usporiti privatizaciju.

Tagovi: OTP banka, SKB banka, Abanka, Nova kreditna banka Maribor, Societe Generale
PROČITAJ I OVO
Ryanairov avion prisilno sletio u Grčkoj
PROBLEMI
Ryanairov avion prisilno sletio u Grčkoj
ATENA - Ryanairov zrakoplov na letu iz Berlina za Atenu sa 164 putnika i članova posade prisilno je u petak sletio na aerodrom u Solunu, objavile su grčke vlasti.
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
POTEZI
Portugal će povećati udio u zračnom prijevozniku TAP-u na 72,5 posto
LISABON - Portugalska vlada povećat će udio u posrnulom zračnom prijevozniku TAP-u sa sadašnjih 50 na 72,50 posto, objavio je ministar financija Joao Leao.
HAMAG-BICRO osigurao 900 milijuna kuna za područje kulture, kreativne industrije, mora i promet
DRUGI PAKET
HAMAG-BICRO osigurao 900 milijuna kuna za područje kulture, kreativne industrije, mora i promet
ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je u okviru drugog paketa gospodarskih mjera za subjekte pogođene COVID-19 epidemijom osigurala čak 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u području kulturnih i kreativnih industrija te 600 milijuna kredita za sektor mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti.
Costa produljio obustavu putovanja do 15. kolovoza
AGONIJA
Costa produljio obustavu putovanja do 15. kolovoza
LONDON - Turoperator Costa Cruises priopćio je u petak da do 15. kolovoza produljuje obustavu svojih međunarodnih putovanja i otkazuje sva kružna putovanja tijekom ljeta u sjevernoj Europi zbog epidemije COVID-a 19.
EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
ODOBRENJE
EK dao uvjetno odobrenje za remdesivir
BRUXELLES - Europska komisija je u petak dala uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište lijeka remdesivir, što ga čini prvim lijekom odobrenim na razini EU-a za liječenje bolesti covid-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE